Na-ți-o frîntă, că ți-am dres-o

11 decembrie 2018
E cool să postești jpeg

De-a lungul anilor, am avut de-a face cu un număr suficient de meseriași ca să-mi dau seama că exista tagma celor care, de cum îți trec pragul, încep să te amețească cu clămpăneala ca să-și mascheze incompetența. Turuind vrute și nevrute, se bagă pe sub pielea ta, se dau oameni de încredere, experți în domeniu. Aceștia sînt și cei care, de obicei, înainte să se apuce de lucru oftează acel binecunoscut: „Cine v-a lucrat, doamnă, înainte? Că habar n-a avut ce-a făcut.” – invocînd nepriceperea altora ca un soi de clauză care anulează din start eventualele pretențiile pe care le-ai putea avea de la el: adică să-și facă treaba bine. Dacă nu poate să-ți repare stricăciunea, nu el e de vină, ci ăla de dinainte. De cele mai multe ori, genul ăsta de meseriaș nu doar că face treabă de mîntuială, dar strică și mai mult.

Cînd, acum cîteva zile, noul Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că vrea o nouă lege a educației, m-a trecut cu fiori. Mi-am amintit de un meseriaș pe care l-am chemat mai de mult, ca să-mi repare o țeavă pe care tot el o schimbase cu ceva timp în urmă. Uitase și, în virtutea inerției, a oftat din greu: „Cine v-a schimbat țeava asta a făcut treabă de mîntuială”. Să fi uitat oare, Ecaterina Andronescu, asemenea instalatorului meu, că toate inițiativele ei de pînă acum de a reforma sistemul de educație au fost dezastruoase?

În primul mandat, în 2003, a desființat Școala profesională, înlocuind-o cu Școala de arte și meserii, SAM. Sau, după cum susținea la vremea aceea Andronescu, a avut loc o „restructurare”. În ce a constat această restructurare și care au fost rezultatele? În primul rînd, dacă Școală profesională punea accent pe instruirea practică, oferind posibilitatea intrării rapide pe piața muncii, elevul neavînd însă baza teoretică necesară pentru a susține examenul de BAC, Școala de arte și meserii a marșat pe teorie, în detrimentul practicii, volumul studiilor fiind mai mare decît al unui elev de la un liceu teoretic, oferind însă posibilitatea înscrierii la Bac și, automat, continuarea studiilor superioare – existau, bineînțeles, facultățile particulare avide de mușterii.

Cu toate acestea, la al doilea mandat, în 2009, Andronescu decide să desființeze și SAM-urile, direcționînd locurile către liceele tehnice, fapt care a dus la necontinuarea studiilor pentru cel puțin 10% dintre elevii care terminau clasa a VIII-a – conform datelor oficiale din proiectul „Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020”, publicat de Ministerul Muncii.

În 2011, susținută de alți 30 de senatori PSD, Andronescu mai inițiază un proiect bizar: elevii care picau BAC-ul puteau să urmeze un an pregătitor la facultate, Statul urmînd să-i și susțină financiar „cel puțin la nivelul ajutorului de șomaj”. Pe de altă parte, ceilalți, cei care promovau BAC-ul și intrau la facultate nu puteau cere ajutor de șomaj. În plus, absolvenții anului pregătitor, care promovau ulterior examenul de BAC, beneficiau și de posibilitatea echivalării studiilor și continuarea lor în facultate.

În al treilea mandat de ministru, obținut în 2012,  Andronescu semna o ordonanță de urgență prin care educatorii și învățătorii încadrați în sistemul național de învățămînt aveau dreptul să-și continue activitatea cu condiția absolvirii studiilor universitare de licență, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a respectivei ordonanțe. În urma scandalului declanșat – gîndiți-vă doar la educatorii aflați în pragul pensiei – dar și acuzelor că, prin această ordonanță, se dorește, de fapt, întreținerea fabricilor de diplome ale facultăților particulare, Andronescu a dat înapoi, declarînd că prevederea va fi scoasa cînd OUG va ajunge în Parlament, iar cei care erau deja educatori și învățători n-ar fi fost conditionați de finalizarea cursurilor unei facultăți în următorii 6 ani pentru a-și păstra locurile de muncă.

Sînt doar cîteva dintre ideile domniei sale de a reforma sistemul. Idei haotice, care de cele mai multe ori se bat cap în cap, care nu au o coerență sau vreo legătură logica pentru o reformă sănătoasă. N-am mai amintit de ordonanța de urgență, dată pe ultima sută de metri a penultimului său mandat, prin care se elimina din Legea Educației articolul privind incompatibilitatea funcțiilor de rector și parlamentar și nici susținerea acordată lui Victor Ponta, cînd acesta a fost acuzat de plagiat.

Cu toate acestea, cred că sînt destule exemple ale activității sale de ministru și senator, care să mă sperie cînd aud că vrea să inițieze o nouă reformă. Bineînțeles, sistemul de educație are o nevoie vitală de reformă. Însă cînd inițiativa vine din partea cuiva care timp de trei mandate nu a fost în stare să își demonstreze competența în domeniu, ci din contră a pus bețe în roate, este ca și cum aștept să mi se demonstreze, pe viu, expresia noastră tradițională: „Na-ți-o frîntă că ți-am dres-o”.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

FOTO ISU Gorj
Explozie cuplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați
Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.
image png
Cum i-a explicat Cristina Cioran fiicei sale că urmează să mai aducă pe lume un copil. Micuța de numai 3 ani, reacție neașteptată
Cristina Cioran se pregătește să devină curând mamă pentru a doua oară. În toată această perioadă nu-l poate avea alături de Alex Dobrescu din cauza ordinului de protecție, dar de un mare ajutor este Ema, fiica celor doi. Cum își ajută micuța mama în perioada sarcinii?