Mutați Bucureștiul mai la sud! (Sau mai la nord!)

12 iunie 2014
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

În urmă cu cîteva zile, am ieșit la o plimbare-filmare cu cei de la Digi24, pe Calea Moșilor și pe „străduțele din spate”. Era un reportaj despre cartea mea Povestiri de pe Calea Moșilor și despre cum spațiul real se suprapune peste cel ficțional. Se anunțaseră averse de ploaie, ba chiar o furtună, dar urmărind prognoza zilei pe net, aceste fenomene se tot mutau de la 2 la 4, apoi la 6, pînă cînd, într-un final, n-au mai avut loc.

Așadar era o seară călduță și luminoasă care mirosea (încă) mai mult a mai, decît a iunie. După ce am filmat un pic, inevitabil, „în spatele blocului”, ne-am mutat pe străduța Școlii – strada Oltarului. Deși e la doi pași de mine, nu mai fusesem de mult pe acolo. Am regăsit-o aproape sufocată de verdeața care se revărsa din curți. Un verde copt, de început de vară. Teii miroseau de te înnebuneau și mirosul chiar avea efect de sedativ, orice urmă de anxietate dispărea. O fetiță îmbrăcată într-o rochiță roz de prințesă s-a apropiat de noi curioasă ce facem și cînd s-a prins că filmăm a dus degetul la buze – „Ssst!”. Și parcă chiar s-a făcut mai liniște, mașinile și tramvaiele de pe Moșilor abia dacă se mai auzeau. Se întîmpla o magie acolo. La fereastra unei case vechi tip vagon s-a aprins un lampadar portocaliu, asemănător cu cele chinezești. Am trecut pe lîngă o oglindă spartă și abandonată de cineva în stradă, sprijinită de un gard, ca să scape probabil de cei șapte ani de ghinion. Dacă te uitai în ea, era ca fereastra decupată de Cuțitul diafan al lui Philip Pullman – simțeai că poți trece în lumea ciobită de dincolo. Pe un gard, dormeau două pisici, un somn atît de leneș încît atunci cînd le-am pisăit, abia dacă și-au mișcat mustățile. Era chiar în amurg, nu era nici cald, nici frig – era perfect. Am crezut că sînt singura vrăjită iremediabil de străduța aceea, de ora aceea și de orașul meu în sine, cînd operatorul un tip ce părea destul de pragmatic a tras în piept aerul cu miros de tei și a spus: „Mai și septembrie sînt singurele luni în care se poate trăi frumos în București!”. (Era început de iunie, însă o atmosferă de mai). Am tresărit suprinsă – exact aceleași cuvinte i se spusesem la telefon, de dimineață, vărului meu de la Cluj, un oraș în care vara chiar dacă ziua sînt 30 și ceva de grade, seara întotdeauna se răcorește plăcut, poți să respiri, să bei o bere fără să o transpiri prin toți porii (în plus, simți în aer trandafirii, lubenița coaptă și alte mirosuri de vară, inexistente în iulie sau august, în București).

Întotdeauna am avut o relație complicată cu orașul meu – la început ură, apoi din ce în ce mai multă dragoste. Ca în orice relație, cu timpul înveți să iubești sau măcar să vezi părțile bune. Acum am față de el un soi de duioșie. Însă mi-am dat seamă, în sfîrșit, ce nu-mi place aici – nu-mi place clima, domnilor! E adevărat, e chiar frumos să trăiești în București în mai și în septembrie, e acceptabil chiar și în aprilie sau octombrie, merge la limită și în martie sau iunie. În rest avem parte doar de zloată, întuneric, blocaje de trafic, cizme de cauciuc, nemeți meschini și murdari sau, dimpotrivă, de asfalt încins și zăduf, lipsă de aer și Sahara. Pentru două luni de trăit frumos, merită să te suportăm pe celalalte?

Așadar, dragi bucureșteni, propun să devenim solidari, să ne luăm orașul în spinare și să-l mutăm mai la Sud sau mai la Nord. După anotimp și după preferințe. Eventual, cei care se cred mai puternici să-i aducă și o mare sau măcar un lac mai decent. Și măcar un deal.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.