Mutați Bucureștiul mai la sud! (Sau mai la nord!)

12 iunie 2014
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

În urmă cu cîteva zile, am ieșit la o plimbare-filmare cu cei de la Digi24, pe Calea Moșilor și pe „străduțele din spate”. Era un reportaj despre cartea mea Povestiri de pe Calea Moșilor și despre cum spațiul real se suprapune peste cel ficțional. Se anunțaseră averse de ploaie, ba chiar o furtună, dar urmărind prognoza zilei pe net, aceste fenomene se tot mutau de la 2 la 4, apoi la 6, pînă cînd, într-un final, n-au mai avut loc.

Așadar era o seară călduță și luminoasă care mirosea (încă) mai mult a mai, decît a iunie. După ce am filmat un pic, inevitabil, „în spatele blocului”, ne-am mutat pe străduța Școlii – strada Oltarului. Deși e la doi pași de mine, nu mai fusesem de mult pe acolo. Am regăsit-o aproape sufocată de verdeața care se revărsa din curți. Un verde copt, de început de vară. Teii miroseau de te înnebuneau și mirosul chiar avea efect de sedativ, orice urmă de anxietate dispărea. O fetiță îmbrăcată într-o rochiță roz de prințesă s-a apropiat de noi curioasă ce facem și cînd s-a prins că filmăm a dus degetul la buze – „Ssst!”. Și parcă chiar s-a făcut mai liniște, mașinile și tramvaiele de pe Moșilor abia dacă se mai auzeau. Se întîmpla o magie acolo. La fereastra unei case vechi tip vagon s-a aprins un lampadar portocaliu, asemănător cu cele chinezești. Am trecut pe lîngă o oglindă spartă și abandonată de cineva în stradă, sprijinită de un gard, ca să scape probabil de cei șapte ani de ghinion. Dacă te uitai în ea, era ca fereastra decupată de Cuțitul diafan al lui Philip Pullman – simțeai că poți trece în lumea ciobită de dincolo. Pe un gard, dormeau două pisici, un somn atît de leneș încît atunci cînd le-am pisăit, abia dacă și-au mișcat mustățile. Era chiar în amurg, nu era nici cald, nici frig – era perfect. Am crezut că sînt singura vrăjită iremediabil de străduța aceea, de ora aceea și de orașul meu în sine, cînd operatorul un tip ce părea destul de pragmatic a tras în piept aerul cu miros de tei și a spus: „Mai și septembrie sînt singurele luni în care se poate trăi frumos în București!”. (Era început de iunie, însă o atmosferă de mai). Am tresărit suprinsă – exact aceleași cuvinte i se spusesem la telefon, de dimineață, vărului meu de la Cluj, un oraș în care vara chiar dacă ziua sînt 30 și ceva de grade, seara întotdeauna se răcorește plăcut, poți să respiri, să bei o bere fără să o transpiri prin toți porii (în plus, simți în aer trandafirii, lubenița coaptă și alte mirosuri de vară, inexistente în iulie sau august, în București).

Întotdeauna am avut o relație complicată cu orașul meu – la început ură, apoi din ce în ce mai multă dragoste. Ca în orice relație, cu timpul înveți să iubești sau măcar să vezi părțile bune. Acum am față de el un soi de duioșie. Însă mi-am dat seamă, în sfîrșit, ce nu-mi place aici – nu-mi place clima, domnilor! E adevărat, e chiar frumos să trăiești în București în mai și în septembrie, e acceptabil chiar și în aprilie sau octombrie, merge la limită și în martie sau iunie. În rest avem parte doar de zloată, întuneric, blocaje de trafic, cizme de cauciuc, nemeți meschini și murdari sau, dimpotrivă, de asfalt încins și zăduf, lipsă de aer și Sahara. Pentru două luni de trăit frumos, merită să te suportăm pe celalalte?

Așadar, dragi bucureșteni, propun să devenim solidari, să ne luăm orașul în spinare și să-l mutăm mai la Sud sau mai la Nord. După anotimp și după preferințe. Eventual, cei care se cred mai puternici să-i aducă și o mare sau măcar un lac mai decent. Și măcar un deal.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.