Mîndrie

19 iunie 2019
E cool să postești jpeg

Revolta de la Stonewall

Scînteia s-a produs acum 50 de ani. Într-o noapte din 1969, într-un local din New York, celebrul acum Stonewall, poliția a decis să facă un raid. De altfel, poliția obișnuia să facă destul de multe raiduri prin barurile și localurile destinate cuplurilor gay. Însă, în acea noapte, 27 înspre 28 iunie, lucrurile aveau să scape de sub control. Ca de obicei, polițiștii au intrat, hotărîți să facă cîteva arestări, căci, la acea vreme, a fi gay echivala cu a fi infractor, iar prin raidurile dese se încerca, de fapt, intimidarea expunerii publice a celor din comunitate.

Cu toate astea, în acea noapte, ceva s-a rupt. Pentru prima oară, oamenii s-au opus. A fost picătura care a umplut paharul. Oamenii n-au mai acceptat abuzurile și s-au revoltat. O revoltă care n-a mai putut fi înăbușită și care avea să creeze, din chiar acea noapte, cercuri concentrice. Cei aflați în bar au ripostat, violent, contra nedreptăților. S-au aruncat sticle, pietre și, de ambele părți ale baricadelor, a început o adevărată răzmeriță. Poliția a cerut întăriri, însă nimeni nu avea să prevadă ce avea să se întîmple cu adevărat.

Căci nu doar cei aflați în clipele acelea în barul Stonewall s-au revoltat. Tensiunile, acumulate de prea multă vreme, au răbufnit și, într-o singură noapte, ducîndu-se vestea, pe străzile din New York  au ieșit să protesteze peste 2000 de oameni. În zilele următoare, revolta a luat amploare, iar o săptămînă mai tîrziu avea loc primul marș al comunității gay, la care s-au cerut, pentru prima oară, dezincriminarea homosexualității și acordarea de drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni.

În urma revoltelor de la Stonewall a luat naștere Gay Liberation Front – primul grup de advocacy pentru drepturile persoanelor gay, iar după un an, în 1970, avea să fie organizat primul marș Gay Pride – un marș care de atunci se ține anual, în mai multe țări, ca un memento a ceea ce a însemnat Revolta de la Stonewall. În 2016, președintele Barack Obama a declarat zona de la Stonewall „monument național”, căci de acolo a început de fapt, lupta pentru dezincriminare, pentru vizibilitate și pentru drepturile egale pentru minoritatea LGBT.

Pride în România

Pe 14 iunie, anul acesta, a început în România cea de-a 15-a ediție a Bucharest Pride, primul festival din România care sărbătorește diversitatea și drepturile persoanelor LGBTQAI. Festivalul, organizat, ca și în ceilalți ani, de Asociația ACCEPT și partenerii săi, propune o serie de evenimente culturale, teatru, film, petreceri, și, bineînțeles, Marșul Bucharest Pride, care are loc pe 22 iunie, în centrul Capitalei, din Calea Victoriei pînă în Piața Universității. „Asociația ACCEPT a început povestea acestui festival în 2004, la trei ani după ce a reușit să încheie cu succes una dintre primele campanii de advocacy derulate în România post-Revoluție, la finalul căreia a obținut dezincriminarea homosexualității. Anul acesta, echipa ACCEPT a introdus Bucharest Pride în rețeaua pride-urilor europene, devenind organizație membră a EPOA – European Pride Organizers Association”, mi-au declarat organizatorii.

„GayFest a fost organizat prima dată în România în 2004”, îmi povestește și Teodora Ion-Rotaru Roseti, directoarea executivă Asociației ACCEPT, în 2005 urmînd să aibă loc, la București, primul Marș al Diversității. „A fost un marș care a luat prin surprindere autoritățile, dar și grupările neo-fasciste sau extremiste care se opuneau comunității LGBTI. Prezența a fost atunci mică, însă acei oameni curajoși au reușit să facă o schimbare, căci, de la un an la altul, vedem din ce în ce mai mulți oameni ieșind în stradă pentru egalitatea persoanelor LGBTI.”

Despre ce înseamnă Pride în România, Teodora Roseti mi-a spus că, „pentru o parte dintre oamenii din comunitate, este un protest pentru drepturi egale. Pentru alții, o petrecere, sau una dintre puținele ocazii în care se simt out și în siguranță pe stradă, purtînd însemnele comunității. Prietenii, familiile vin acolo ca să-și arate susținerea față de cei dragi. Pentru echipa ACCEPT, pregătirea Pride-ului înseamnă foarte multă muncă, dar ziua Marșului aduce o satisfacție enormă, pentru că vedem rezultatele ei – avem cel mai mare eveniment privind drepturile omului din România, pe care îl organizăm de 15 ani.”

O întreb pe directoare dacă în 2019 putem vorbi despre o schimbare de mentalitate a românilor privind comunitatea LGBT. Îmi răspunde cu un hotărît „Da”.

„Vedem modul în care discursul public s-a schimbat, chiar și în perioada campaniei pentru referendumul care își dorea redefinirea familiei în Constituție. În 2001, discursul public din perioada abrogării articolului 200 punea homosexualitatea în termeni de patologie, anormalitate sau imoralitate. Acele mesaje erau transmise de majoritatea liderilor de opinie, uneori și de jurnaliști. Însă în 2019 vedem că numărul de susținători ai comunității crește constant, persoanele publice care susțin deschis egalitatea LGBTI sînt din ce în ce mai numeroase, la Pride venind și angajatori importanți din România ca să susțină comunitatea: Google, Microsoft, Accenture fiind doar cîteva exemple.”

Cu toate acestea, legislația din România în ceea ce privește drepturile persoanelor gay este, încă, mult în urmă față de Europa. „22 din 28 de state membre UE asigură protecția vieții de familie pentru persoanele gay și lesbiene. Noi sîntem printre puținele state rămase care ignoră nevoia socială reală a cuplurilor de același sex să își facă relația recunoscută și protejată de lege. Lîngă noi stau Polonia, Bulgaria, Slovacia, Lituania și Letonia. Deși căutăm deseori compania statelor UE dezvoltate din punct de vedere social și economic, și dorim ca cele 4 milioane de români din diasporă să fie tratați corect de statele care îi găzduiesc, ignorăm aceste principii chiar la noi în țară. Populația LGBTI e constant tratată drept cetățeni inferiori, de mîna a doua, care nu merită aceleași drepturi, deși își îndeplinesc cu vîrf și îndesat obligațiile față de statul român. În România cuplurile gay nu au drept de moștenire, co-asigurare de sănătate, nu pot decide pentru celălalt în situații de urgență, nici măcar, în cazul unui deces, nu pot ridica de la morgă trupul persoanei iubite. Este dezumanizant, provoacă suferință, umilință și marginalizare”, adaugă Teodora Roseti.

Cu alte cuvinte, deși mentalitatea în ceea ce privește comunitatea LGBT s-a schimbat în România, cei care sînt în măsură să facă o reală schimbare, prin legi care să aducă normalitatea la ordinea zilei, par surzi la ecourile venite din societate, preferînd să rămînă încremeniți pe raftul prăfuit al prejudecăților.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.