Mîndri că sîntem români?

27 noiembrie 2018
Săritul la jugulară jpeg

În urmă cu cîteva săptămîni, pe un colț de trotuar de pe bulevardul Magheru, sub vitrina elegantă a unui magazin, stătea un domn în vîrstă, cu haine vechi și ponosite, care cînta la o pianină veche, pentru bani, dar cu patos, „Noi sîntem români”. Mi s-a părut că am în față o metaforă perfectă a zilelor noastre, căci, dacă ne uităm pe statistici, România prezentului este precum acel trubadur stradal: n-are de nici unele, dar își cîntă, cu însuflețire, cîntece patriotice.

În România, abandonul școlar este în creștere, țara noastră avînd și cea mai ridicată rată de analfabetism funcţional din Uniunea Europeană (aproximativ 40%). Avem cel mai slab sistem medical din Europa și sîntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte bugetul alocat pentru sănătate în 2017. Din cauza lipsei infrastructurii, România se situează pe primul loc în Europa privind rata mortalităţii cauzată de accidentele rutiere. Zece milioane de români trăiesc cu toaleta săpată în curte şi se spală la lighean – România fiind țara europeană care are cele mai multe toalete în curte.

În contextul în care România se situează de cele mai multe ori și în cele mai importante domenii (sănătate, educație, nivel de trai) pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, noi continuăm să declamăm de unii singuri, ca un soi o mantră, acea sintagmă „Sîntem mîndri că sîntem români”.

Cînd mîndria este autentică, ea vine ca răspuns la aprecierile celor din jur. Cînd faci ceva lăudabil, cînd construiești, cînd îți dovedești valoarea, cînd îți schimbi destinul și cînd impui respect, faptele vorbesc de la sine și primești reacții de admirație. Iar această admirație declanșează mecanismul acelei mîndrii îndreptățite de sine, care funcționează precum un motor: te motivează să mergi și mai departe, să faci lucrurile și mai bine și să simți că însemni ceva pe lumea asta. Dar mîndria de acest fel este, mai degrabă, un sentiment tăcut, lăuntric și nu exhibat.

Oamenii care au cu adevărat motive să fie mîndri de ei n-au nevoie să tragă de mînecă pe cei din jur și să le spună: „Hei, uită-te la mine, eu sînt mîndru”. Cînd însă nimeni nu te admiră, cînd primești critici din toate părțile, dar tu te îmbățoșezi și le dai cu tifla în cap declamîndu-ți de unul singur valoarea, nu vorbim oare despre fudulie?

Fudulia este reversul medaliei. Este o mîndrie falsă, pe care ți-o cioplești de unul singur sub chip de idol construit după propriul chip și asemănare la care, închinîndu-te, te închini, de fapt, la tine însuți. Și știm cu toții expresia pur românească cu prostul și fudulul.

Dacă mîndria autentică este un imbold pentru progres, cea falsă, autoindusă, fudulia este o stagnare. Cînd ești fudul, ești mîndru fără motive. Ignorînd criticile, te declari buricul pămîntului și rămîi închistat în bula ermetică de narcisism în care te întemnițezi de unul singur. Nu vei înainta și nu-ți vei corecta greșelile căci, nu-i așa, tu ești fără de greșeală. Celor care vor să te ajute le întorci spatele cu aroganță – tu nu ai nevoie de ajutor, iar pe cei care te critică îi înjuri, acuzîndu-i de invidie sau interese obscure.

Iubirea de țară nu înseamnă cuvinte goale. Nu  înseamnă declarații pompoase și patetice. Să îți iubești țara înseamnă să te implici, să schimbi lucrurile care nu merg, să fii critic cînd trebuie să fii critic și să apreciezi lucrurile bune, atunci cînd ele există. Să încurajezi oamenii valoroși și nu să susții nulități care te mint frumos. Iubirea de țară se demonstrează, nu se cîntă.

Iubirea de țară este, pînă la urmă, un sentiment lăuntric care tace și face.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

rapid fb jpg
Calendar 21 iulie: 1969   Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună jpeg
21 iulie, ziua în care astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună
Pe 21 iulie 1969 astronauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună în cadrul misiunii Apollo 11 marcând un moment istoric în explorarea spațiului și un pas major pentru știință.
santuri colmatate (4) jfif
Cum ajung românii să-și facă rău cu mâna lor. Nepăsarea costă scump când plouă: drumuri distruse, culturi stricate și gospodării inundate
În multe comune, șanțurile de scurgere a apelor sunt înfundate cu vegetație, nămol și gunoaie. Pâraiele, la rândul lor, sunt colmatate. Așa se ajunge la situații aberante în care cursuri de apă aproape secate ajung să inunde curți și să distrugă drumuri.
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO AFP
Trump amenință, dar Moscova nu se teme. Trei direcții ignorate | ANALIZĂ
Donald Trump a transmis un avertisment deloc subtil Kremlinului: dacă Rusia nu acceptă un acord de pace în termen de 50 de zile, se va confrunta cu „tarife secundare devastatoare”.
pinguin gentoo inconjurat de aisberguri în Antarctica shutterstock 2097677986 jpg
Antarctica, miza tăcută a marilor puteri. Ce se va întâmpla după 2048
În timp ce lumea urmărește cu atenție tensiunile în Arctica, la celălalt capăt al planetei se conturează un joc geopolitic mai discret, dar cu implicații strategice cel puțin la fel de importante.
Xi Jinpin si Vladimir Putin FOTO EPA EFE
Xi Jinping, nu Trump, este cel care are cheia influenței asupra lui Putin. Întrebarea este: va vrea să o folosească?
În spatele scenei se conturează o realitate mai puțin confortabilă pentru președintele american: adevărata influență asupra lui Vladimir Putin pare să nu vină de la Washington.
Atac  Kiev FOTO PROFIMEDIA jpg
Putin, hotărât să-i distrugă psihic pe ucraineni. Noua strategie de război, privarea de somn
Bombardamentele rusești constante asupra orașelor ucrainene transformă nopțile în perioade de teroare, afectând profund starea psihică și fizică a populației civile.
interventie pompieri cazut in prapastie   foto isu hunedoara jpg
Un bărbat și o femeie, salvați după ce au căzut într-o prăpastie de aproximativ 40 de metri, pe Defileul Jiului
Un bărbat și o femeie au căzut aproximativ 40 de metri într-o prăpastie pe Defileul Jiului, fiind scoşi cu dificultate din zona abruptă de către pompieri și transportaţi la spital.
jandarm filmat atingand cu bocancii drapelul   FOTO captura video webp
Imaginea care învrăjbește Internetul. Jandarmeria, acuzată că „a ajuns să calce în picioare” drapelul României: „Se încearcă manipularea publicului”
O imagine în care un jandarm pare că-și pune „bocancii pe aurul drapelului” României, masiv distribuită pe rețelele sociale, e catalogată de Jandarmeria Română drept o tentativă de manipulare.