Mici scene cu bărbați și femei

7 februarie 2015
Oameni ocupați  jpeg

În diverse locuri publice în care m-am nimerit în ultimul timp, am asistat, involuntar, la tot soiul de mărunte scene în care au fost implicați...bărbați și femei. În cele mai multe dintre ele am constatat o schimbare a comportamentului să-i zicem ”clasic” al reprezentanților ”sexului tare” față de reprezentantele celui frumos.

Am fost de curînd, la o conferință care se ținea într-un pub. Acolo, deși teoretic rezervasem o masă pentru mai multe doamne, aceasta s-a dovedit inexistentă. Ne-am așezat la singura masă pe care am găsit-o aproape liberă. Dar care, din nefericire, pe lîngă unicul ei ocupant, mai avea doar un scaun. Singura soluție era să cărăm scaune de pe la mesele din împrejurimi. Și nu erau scaune ușoare, ci adevărate jilțuri. Pe primul l-am luat chiar de la masa de alături, unde ni s-a părut că nu era ocupat. Erau și alți oameni la masă, care n-au protestat. După un timp, un domn cu ochelari, de vreo 40 de ani, cu alură intelectuală  (dacă există în mod real așa ceva...) a venit în locul unde era scaunul, și a observat golul care se căsca acolo. Turbat, și-a recunoscut scaunul la masa noastră, și mai-mai s-o răstoarne pe fata care stătea pe el ca să și-l recupereze. Nu s-a ajuns pînă aici, dar și-a luat jilțul înapoi cu un aer și cu vorbe de proprietar ofensat. Fără vreo urmă de curtoazie, ori, măcar, de umor.

Într-unul din centrele Vodafone, o blondă ușor vulgară, cu o fustă prea scurtă și prea strîmtă pe o siluetă nu chiar perfectă, s-a îndreptat către aparatul de la intrare, a luat un bon de ordine și s-a pus să aștepte. După ea, au intrat doi domni mici și negri – negri la fîșuri și căciuli, dotați cu uniforma standard a bărbaților trecuți de o anumită vîrstă și, eventual, din provincie. Domnii s-au așezat la coadă la casierie. Blonda  a răsărit din urma lor și le-a spus că fusese acolo înainte, deci trebuie s-o lase în față. Cei doi domni, care n-o văzuseră la coada reglementară, au protestat. Doamna m-a luat pe mine – care adăstam pe margine cu un bon într-o altă chestiune – drept martor: am confirmat că a fost acolo mai demult acolo și că singura ei...fărădelege era că nu a știut că pentru casierie nu trebuie luat bon. Domnii au lăsat-o în față, dar continuînd să bombăne, sau mai bine-zis să vocifereze. De reținut că nici prin gînd nu le trecea s-o trateze cu vreo urmă de curtoazie, pentru că era o doamnă care nu arăta rău, în ciuda ostentației (lăsînd la o parte faptul că avea și dreptate...). Cum se plîngeau ei de blonda marginală se auzea pînă-n capătul celălalt al centrului. De acolo a răsărit unul dintre consultanțiii lor, sau cum să le spun, devenit brusc bodyguard. Acesta s-a îndreptat către cei doi domni, și, cu un aer macho, ca și cum le-ar fi băgat un umăr în gură (deși n-a făcut-o) i-a întrebat: ”S-a-ntîmplat ceva?” În sfîrșit, cineva de sex masculin îi luase apărarea și bietei blonde. Blonda a plătit la casierie înaintea domnilor.

La un soi de maraton de poezie ce s-a ținut, recent, într-un club, un domn cu căciulă s-a dus, după o serie de domnișoare în rochițe sexy-cuminți pînă desupra genunchilor (ce aminteau de Balul pompierilor al lui Forman) să-și recite opera pe scenă. În timp ce  citea, a venit o fată tunsă scurt și i-a aruncat  cu bere în față. Băiatul cu căciulă a împins-o, spiritele s-au încins, au venit adevărații entertaineri ai clubului și l-au poftit pe respectivul jos de pe scenă. Nostim a fost că, atunci cînd a împins-o, poetul i-a și spus: ”...ești o tîrfă la TV!” (conform cîntecului lui Vank). După ce au coborît de pe scenă, au continuat să-și arunce varii insulte, pe la mesele din spate. Dar nu atît de stridente precum comentariile obscene, evocînd ades organul masculin, ale unei alte domnișoare care stătea la ultima masă de pe partea cealaltă.

E superfluu să trag vreo concluzie. Dacă, totuși ar fi să găsesc vreuna, aș constata că diferențele dintre comportamentele pe care le consideram, altădată, tipice unui sex sau altul s-au estompat. Rolurile s-au apropiat. Într-o egalitate de multe ori uluitoare, de alte ori întristătoare. 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.