Mici enervări și mega eșecuri

17 iulie 2015
Ce vă (mai) enervează?  jpeg

Cu un singur tip de magazin alimentar multiplicat la nesfîrșit pe străzile Bucureștiul, sincer, încep să mă simt ca-n comunism. Deși, în timpurile noastre, rafturile sînt pline cu de toate, e frustrant, totuși, nu ai alte opțiuni. Îmi dau seama că jumătate din salariul meu este „înghițit” de acest lanț de magazine. Pentru cei fără mașină, hipermarket-urile sînt niște constelații îndepărtate, iar micile băcănii „de cartier” au dat de mult faliment. 

Totuși, dacă ești atent, magazinele diferă unele de altele. Diferă produsele, prețurile (nu înțeleg, de pildă, de ce o supă de legume, produsă de o firmă care are un contract permanent cu acest lanț de supermarket-uri, e 6 lei la Eminescu și 10 la Lizeanu). Dar mai ales diferă oamenii. Tot ca-n comunism, începi să ai vînzători și casieri preferați. (Mai că nu-ți păstrează ceva bun sub tejghea pe care să ți-l dea „pe sub mînă”. Dar nu, în capitalism ar fi imposibil.) De pildă, băiatul de la Obor care e vesel și rîde tot timpul, așa că ieși din magazin cu o stare de bună dispoziție. Nu l-am mai văzut de ceva vreme, sper că nu l-au concediat pentru prea mult optimism. Casierele de la Eminescu pe care le știu de ani de zile, mi-e teamă că voi îmbătrîni odată cu ele. 

În anii socialiști, Alimentarele erau cam toate la fel. Standard. Aceleași dimensiuni, aceeași împărțire a rafturilor… goale. Ei bine, noua Alimentară de astăzi are o mare problemă în ceea ce privește spațiul și administrarea lui. Există și magazine mari, aerisite, elegante chiar, cum este cel de la piața Gemeni unde chiar e o plăcere să te plimbi printre rafturi. Însă cele mai multe sînt înghesuite și meschine. Eu nu înțeleg ce e în mintea acestor manageri, cum se gîndesc ei că pot înjgheba un nou magazin într-un spațiu puțin mai mare decît o scară de bloc și cum pot aduce ei aici de toate pentru toți – de la frigidere imense cu sucuri și bere, la detergent, carne proaspătă și mîncare de pisici. E absurd. Însă în lăcomia de a acapara toate spațiile comerciale disponibile, de a mai „cumpăra” un butic care nu face față concurenței, aceste „detalii” par să nu mai conteze. Marfă să fie! 

Cam așa se întîmplă și în magazinul de la Lizeanu, din păcate cel mai apropiat de casă mea. Mi-am promis de mai multe ori că n-o să mai intru aici niciodată, însă mi-am încălcat strîngînd din dinți promisiunea, fiindcă mereu am avut cîteo urgență (iar magazinul e non-stop). E un magazin labirintic unde toate sînt amestecate aproape de-a valma, ai senzația că te sufoci. Și apropo de sufocare, n-au mai nimic la rece, au înghesuit cîteva beri în vitrina frigorifică destinată cărnii și mititeilor. Un haos total în care niciodată nu găsești nimic. Casele sînt înșiruite una în spatele celeilalte, de nu mai știi unde e coada, faci slalom printre ele, te lipești de alți cumpărători, spui „pardon!”, iar de undeva din față se aude o voce indispusă a unei casiere: „Casă liberă!”. Și din nou îmi vin în minte cozile angoasante, cu ghionturi și dat la gioale din anii comunismului, precum și mutrele îmbufnate ale gestionarelor care erau un fel de stăpîne supreme ale Cozii.

Iar acest magazin, mereu aglomerat (deci, profitabil!), mai are o problemă – lipsa de bun simț a angajaților. Mă gîndesc că bieții de ei nu au nicio vină, muncesc pentru 800-1000 de lei într-un spațiu prost gîndit de la bun început. Cum s-ar zice, au nimerit-o prost. Iar consecințele sînt suportate de clienți. Pe lîngă faptul că spațiul este atît de meschin (sau tocmai din cauza asta), accesul la rafturi este obstrucționat în permanență de cărucioarele cu marfă. „Băieții” (lucrători comerciali) harnici încărcă și descarcă, la oriceoră din zi și din nopate. Vrei o sticlă de vin, trebuie să te înșurubezi între două cărucioare cu cola și iei una la întîmplare, de pe raft. Vrei covrigei, n-ai acces - ei tocmai pun pe raft sticsuri. Uită de fructe și legume! Acolo e un stativ uriaș cu pîine. Din cînd în cînd, toate aceste cărucioare lăsate alandala prin magazin, se clintesc din loc și încep să se învîrtă în cerc. În spatele lor sînt „băieții”, tocmai le-au pus în mișcare. Nervoși și stictiriți (probabil că au cele mai mici salarii și primesc directive), strigă „pardon, pardon!”, ca hamalii din gară. Dacă ai noroc și nu ești strivit de cărucioarele lor, se uită la tine urît pentru că te-ai nimerit pe acolo. Marfa are prioritate! Mă ciocnesc de unul dintre ei, chiar în mijlocul unui culoar de trecere, singurul. Eu cu coșul, el împingînd căruciorul. El dă să treacă mai departe, eu de-a naibii rămîn postată acolo. Oftează și se retrage cu căruciorul, ca să-mi facă loc. Nu mă pot abține și îi spun zîmbind: „Clientul nostru, stăpînul nostru, nu-i așa?”. Nu zice nimic, dar dacă privirea aia ar putea să ucidă…

Acum ceva timp, am pus mîna pe un soi de „manual” al lucrătorului comercial de la un mare lanț de hipermarket-uri. Ce are și ce nu are voie să facă. Cum trebuie să se comporte cu diferite tipuri de clienți. Cum trebuie să se facă „invizibil” printre rafturi, în timp ce împinge liza, ca să nu deranjeze clienții. Atunci, mi s-a părut exagerat. Acum, după experiențe negative multiple, mi se pare firesc să existe un „protocol” în acest sens. Și din nou mă gîndesc că nu e vina lor, a angajaților. E vina managerilor. Care ar trebui să se gîndească ca în loc să înființeze noi magazine, să le desființeze pe cele unde nimic nu funcționează și să-și asume eșecurile. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Pui cu hummus și legume proaspete Foto api.retete.transavia.ro jpg
Pui cu hummus și legume proaspete - rețeta rapidă de cină cu beneficii antiinflamatoare pe care toată familia o va iubi
Pui cu hummus și legume proaspete — rețeta rapidă, sănătoasă și antiinflamatoare pe care toată familia o va iubi. Ideală pentru cine echilibrate și pline de savoare!
uta fb jpg
Plajă la Eforie Nord FOTO Shutterstock
O taxă neobișnuită a provocat controverse printre români. „Să pună taxă și pe costumul de baie, nu?”
Fie că este vorba despre facturi sau despre produse banale din magazine, totul pare să devină mai scump în ultima perioadă. Iar același lucru se întâmplă și cu vacanțele, care acum necesită un buget ceva mai generos decât în anii trecuți.
Dragos Anastasiu, foto facebook Dragos Anastasiu jpg
Reforma pensiilor speciale. Anastasiu: „Pensionarea la 50 de ani nu e un lucru normal. Trebuie corectat”
Guvernul Bolojan încearcă să găsească soluții pentru reforma pensiilor speciale, în special a celor ale magistraților, a dat asigurări vicepremierul Dragoș Anastasiu. „Pensionatul la 50 de ani nu e normal. Eu înțeleg perfect furia, o am și eu”, a spus vicepremierul.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop duminică, 13 iulie. Nativii unei zodii au noroc la bani într-o situație neașteptată
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 13 iulie.
faleza Constantei jpg
Povești din Portul Turistic Tomis: „Am înlemnit: la bord au urcat Gheorghe Dinică, Marin Moraru și Radu Beligan“
Pe muzica filmului „Pirații din Caraibe“ sau doar a valurilor, rând pe rând navele de croazieră încărcate de turiști părăsesc Portul Tomis într-o aventură pe mare.
Screenshot 2025 07 12 211434 png
Adolescent rănit la „Beach, Please!”, după ce a fost pus de un rapper să sară de pe scenă. Reacția lui Selly: „Atitudine iresponsabilă”
Un moment șocant a avut loc la festivalul Beach Please. Un adolescent de 15 ani, Nicolas, a ajuns la Terapie Intensivă după ce a fost încurajat să sară de pe scenă de către rapperul american Destroy Lonely. „Când am căzut, am crezut că mor”, a spus băiatul.
0357d06a9cf10f2e9e47e77d6c6cfaa7f54 jpeg
Ultima vară a Ceaușeștilor. Lavinia Betea, istoric: „Erau bătrâni, nu li se mai potrivea litoralul“
În ultima vară a cuplului Ceaușescu, vacanța a însemnat doar continuarea vieții de partid: mutarea la Neptun sau Snagov aducea ședințe, vizite oficiale și rutină birocratică. Sub aparența concediului, Ceaușeștii au rămas mereu la datorie, fără adevărată relaxare.
Screenshot 2025 07 12 203918 png
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
Moment inedit pe scena Beach Please! Artistul Cojo a transmis meseje tinerilor în care vorbește despre lupta împotriva violenței față de femei, consumul de droguri, îndemnându-i să meargă la terapie sau să ceară ajutor.