Metamorfoza

27 mai 2014
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Am primit de curînd un mesaj pe Facebook din partea unei doamne profesoare de română care mă întreba unde poate găsi una dintre poveștile mele pentru copii – „Metamorfoza”. Deși nu a fost publicată (încă) în nici un volum, povestea a circulat prin școli, a fost dată ca „temă pentru acasă”, a fost chiar subiect de olimpiadă la română, la un moment dat. Copiilor le-a plăcut, profesorii au spus că se poate „lucra” bine pe ea, la clasă. „Metamorfoza” are deja un destin al ei, însă nu există nicăieri, nici măcar pe net, așa că, pentru că tot se apropie ziua de 1 iunie, m-am gîndit să o public aici, în speranța că va ajunge mai ușor la copii, dar și că îi va bucura și pe ceilalți.

Omida era foarte nemulţumită de înfăţişarea sa. De fiecare dată cînd îşi oglindea trupul păros în picăturile de rouă de pe frunze o cuprindea un sentiment de dezgust faţă de propria sa persoană. Îi venea să plîngă de ciudă. „Cît mi-aş dori să fiu frumoasă!”, ofta ea.

- Nu mă înţelege greşit! Nu vreau sa arăt ca Miss Livada, i se confesa ea singurului său prieten, un gîndac de Colorado. Vreau doar să arăt altfel! Să nu mai fiu nevoită să mă tîrîi cu corpul ăsta al meu diform, să fiu mai suplă, să am oareşce forme şi un colorit atractiv, să...

- Nu te mai văicări atît! i-o reteză într-o bună zi gândacul. Mereu îmi spui aceleaşi lucruri... Altceva nu mai contează pentru tine pe lume decît frumuseţea?

- Nici măcar tu nu mă înţelegi! suspina omida, ştergîndu-şi o lacrimă de pe chipul umflat şi păros. Dacă ai fi în locul meu...

Gîndacul o privi cu atenţie şi i se făcu milă de ea. Mai ales în momentele în care se întrista, devenea cu adevărat urîtă şi respingătoare.

- De ce nu-ţi faci o operaţie estetică? veni el cu o propunere, într-o doară.

Omidei nu-i trecuse prin cap o asemenea idee.

- Unde? Cît mă costă? a sărit ea în sus, entuziasmată.

-Am auzit că păianjenul cu cruce este cel mai bun doctor chirurg din livadă. El i-a „aranjat” aripile buburuzei, l-a ajutat pe bondar să slăbească şi a despărţit două Vaca-Domnului care rămăseseră lipite. Habar n-am cît costă o operaţie, dar poţi măcar să-ţi faci o programare la doctor, ca să vezi ce şi cum.

Omida i-a mulţumit prietenului ei pentru sfat, însă nu s-a grăbit să se programeze la cabinetul păianjenului, căci voia să afle mai multe amănunte despre acest chirurg faimos.

- E scump... dar merită! i-a spus buburuza dînd cochet din elitrele sale, roşii cu picăţele negre. Uită-te la aripile mele cele noi! Cît de uşoare sunt, ce culori intense şi strălucitoare au elitrele!

Omida pipăi neîncrezătoare aripile buburuzei.

- Dar... parcă aşa erau şi înainte! Tu dintotdeauna ai fost frumoasă.

- Nu-i adevărat! se burzului buburuza. Adică tu vrei să spui că am făcut economii un an întreg pentru operaţia estetică şi că arăt la fel ca înainte? Chiar nu vezi diferenţa?! Atunci ia mai lasă-mă în pace!

Omida n-a mai spus nimic şi a plecat să-l caute pe bondar. L-a găsit trist şi gras. 

- E drept că eram ceva mai slab după operaţie, însă m-am îngrăşat la loc, i-a mărturisit el. Este şi vina mea că nu mă pot abţine de la mîncare şi că nu fac mişcare, însă poţi să mă crezi că nu-i mare lucru de capul acelui doctor! Nu ştie decît să te jupoaie de bani.

- Un doctor minunat! au exclamat în cor cele două Vaca-Domnului cînd omida le-a întrebat ce părere au despre păianjenul cu cruce. Nu ştim ce ne-am fi făcut fără el. În urmă cu nici o săptămîna eram nevoite să umblăm împreună peste tot. Una trăgea hăis!, alta cea!... un adevărat chin. După ce chirurgul a reuşit să ne separe, fiecare e liberă să-şi vadă de viaţa ei.

Omida s-a mirat de miracolul pe care îl săvîrşise doctorul păianjen. Însă ea nu ştia, aşa cum nu ştiau nici cele două Vaca-Domnului care erau foarte tinere, că în perioada de împerechere, aceste insecte rămîn de regulă lipite una de alta, apoi se desprind de la sine.

La scurtă vreme după aceea, omida, pe trei sferturi convinsă că o operaţie estetică îi va schimba viaţa, aştepta în holul cabinetului care era ticsit de lume. Două furnici roşii se ţineau emoţionate de mînă. O viespe citea o broşură despre cele mai la modă ace, iar un ţînţar care voia să-şi lungească trompa moţăia într-un colţ.

- Cine e la rînd? a întrebat asistenta doctorului, o graţioasă libelulă cu picioare lungi.

Omida s-a ridicat de pe scaun, tremurînd de emoţie şi a intrat în cabinet. Păianjenul a cărui cruce era vizibilă pe spate a fixat-o cu mulţimea lui de ochi.

- Care-i problema, dom’şoară?

- Vreau să fiu mai frumoasă, cea mai frumoasă! a murmurat omida intimidată. Fără să ştie de ce, doctorul îi era antipatic.

Acesta a început să o consulte cu cele opt picioruşe păroase ale sale. Senzaţia era cea a unui gîdilat neplăcut.

- Şi cum ai vrea să araţi? a întrebat-o într-un final, pe un ton distant.

Omida nu ştia ce să răspundă, pentru că nu se gîndise foarte clar cum şi-ar fi dorit să arate. Voia să fie frumoasă şi atît.

- Ai vrea, de pildă, să ai aripi? Nişte supeeerbe aripi colorate?

- Daaa, a exclamat încîntată omida. Nu-i trecuse niciodată prin cap că ar fi fost posibil să zboare.

Păianjenul începuse să-şi noteze ceva pe o fişă medicală şi mormăia ca pentru sine: „una pereche aripi”.

- Ţi-ai dori să ai ochii maaari? Şi, eventual, nişte antene? mai întrebă doctorul.

- Sigur, încuviinţă omida, gata să bată din palme. Şi... mi-aş dori să fiu mai slabă! mai zise ea repede, scoţîndu-şi în evidenţă cele zece burţi pe care le avea.

- Atunci, vei avea un trup subţire... fu-si-form! spuse păianjenul, continuînd să noteze.

Apoi puse fişa medicală de o parte şi o fixă din nou pe omidă cu mai multele lui priviri.

- Trebuie să ştii de la bun început că operaţia la care te voi supune este una foarte dificilă. În termeni medicali, se numeşte Metamorfoză. Şi pentru că e atît de dificilă va fi şi foarte costisitoare. Dacă vrei să ai aripi, ochii mari, antene şi un trup subţire te costă o mie de musculiţe şi două mii de grăuncioare de polen. Eşti de acord să plăteşti acest preţ?

„O mie de musculiţe şi două mii de... o adevărată avere!”, gîndi speriată omida, dar nu mai voia să dea înapoi. Aşa că bătu palma cu doctorul, fixă data operaţiei şi ieşi fîsticită din cabinet.

- I-ai cerut cam mult, îi spuse asistenta libelulă doctorului, după plecarea pacientei. Cum vei reuşi să o păcăleşti?

Păianjenul pufni în rîs.

- Nimic mai simplu! Omida este oricum pe cale să se transforme în fluture. Asta e de fapt Metamofoza, un proces firesc, dar fraiera habar n-are! Eu nu trebuie să fac nimic.

Din acea zi, omida începu să adune polen şi musculiţe pentru me-ta-mor-fo-ză... nici măcar nu putea să pronunţe numele acelei complicate operaţii estetice! Plăti cîţiva păianjeni mai mici care să-i prindă muşte în plasele lor şi făcu un credit pe o sută de zile la Banca Insectelor pentru polen. După ce adună toate aceste bunuri constată că era lefteră şi datoare pe viaţă, însă alergă la cabinetul doctorului, pregătită pentru Metamorfoză.

Cum ajunse pe patul din cabinet începu ca prin minune să se înfăşoare în nişte fire lipicioase. „Face parte din operaţie!”, îşi zise ea şi se linişti. Curînd era prizonieră într-un cocon pe care păianjenul îi atîrnă de o creangă, afară, la soare. Metamofoza începuse.

Plicitisindu-se de moarte în guguloiul acela unde era complet izolată de restul lumii, omida adormi şi visă că era frumoasă, că avea aripi şi că putea să zboare. La un moment dat, coconul începu să se destrame. Cînd deschise ochii, descoperi că visul său devenise realitate. Flutură din aripile mari şi colorate, apoi îşi admiră trupul subţire într-o picătură de rouă. Cele zece burţi dispăruseră ca prin minune. Pur şi simplu nu-i venea să creadă!

- Şi acum, plata!

Doctorul stătea lângă ea, cu opt palme întinse, aşteptînd. Însă fosta omida voia să-şi încerce mai întîi aripile cele noi, aşa că se desprinse uşor de la pămînt şi îşi luă zborul.

- Unde pleci? urlă păianjenul furios. Cu onorariul meu cum rămîne?

Însă fluturele se tot înălţa, beat de fericire, spre cerul albastru. Era deja deasupra livezii, iar faimosul doctor şarlatan rămăsese undeva jos, mic şi inofensiv.

„Acum ştiu că viaţa e frumoasă şi că merită trăită!”, gîndi fluturele, poposind pe o floare de cireş. Ceea ce nu ştia, însă, era faptul că cele mai importante schimbări vin uneori de la sine. Şi chiar dacă ar fi aflat, nu i-ar fi păsat lui prea tare. Cînd ai aripi şi poţi zbura, uiţi foarte repede cum te simţeai cînd erai doar o omidă. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.