Mărțișoare

1 martie 2015
Oameni ocupați  jpeg

De cînd eram mică, îmi plăcea la nebunie să pregătesc mărțișoarele pentru Ziua cea Mare. Mai ales atunci cînd 1 martie pica în timpul săptămînii, era, pentru mine, un eveniment măreț. Abia așteptam să cumpăr mărțișoarele, apoi să mă uit de 100 de ori la ele, făcînd nenumărate ierarhii și topuri ca nu cumva să ratez momentul cel mai important: care cui urma să fie dat. Era vorba de o artă foarte subtilă: trebuia pusă la cale corelarea cît se putea de perfectă între, pe de o parte, înfățișarea și valoarea mărțișorului, și, pe de alta, natura relației cu persoana căreia urma să i-l dau (prietenă, amică, neutră,...dușmancă -?- ), precum și caracteristicile și preferințele respectivei persoane.

De pildă: X era cea mai bună prietenă a mea, îi plăceau pisicile, dar era și o tipă foarte cochetă. Ca atare, urma să primească o pisică de blană, cît mai mare, și cît mai sexy (ceea ce pentru vremea aceea, început de ani 80, însemna să aibă o fundă roz la gît și gene mai pregnante...). Y era o profesoară ciufută pe care nu o plăceam deloc: ori îi dăruiam vreo floare-n scoică, anostă și impersonală, ori vreo broșă - ”fantezie”, desigur kitsch. Menționez că, pentru acea perioadă, un mărțișor de blană, cel puțin în umila mea viziune, era considerat  prețios și consistent...E drept că existau și cele ”gen Fondul Plastic” , mai pretențioase și, din cînd în cînd, întrucîtva reușite – dar pentru mine, una, cel puțin, dacă nu reprezentau animale nu dădeam doi bani pe ele. Băieții care-mi aduceau cîte un buchețel din flori de hîrtie vopsită nu făceau prea multe parale...În schimb, cel care mi-ar fi adus un ghemotoc jumulit de blană, ambiguu între cîine și urs, ar fi crescut în ochii mei.

Cum spuneam: era o mare bucurie să repartizez mărțișoarele cîte unei colege, apoi să le prind cu un ac de gămălie pe cartea de vizită pe care scrisesem, în prealabil, ”1 martie 19...”, cu un stilou din care picura cerneală (adevărată!) pe care apoi să o introduc în pliculețul, standard, cu numele respectivei colege...Întotdeauna aveam o pungă voluminoasă cu multe, multe mărțișoare, și eram la fel de fericită și emoționată să le dăruiesc pe cît eram să le primesc pe cele de la prietene și băieți. Țin minte și acum cît mă înroșeam cînd îi dădeam mărțișorul uneia din profesoarele mele preferate...

Întoarsă acasă, cu aceeași pungă, dar alt conținut (tot în plicuri minuscule și cu cărți de vizită pe care scria ”1 martie 19...”) începeam operațiunea reversă: luam plicurile la rînd, de 100 de ori, mă uitam la ele, făceam topuri și ierarhii (de astă dată pentru mine personal). Și vedeam dacă prietenele importante mi-au dat ce mărțișoare mi-aș fi dorit și, mai ales, dacă băieții din top 5 mi-au dăruit ce...trebuia. De pildă, dacă găseam vreun trifoi sau vreun coșar, ca să nu mai spun, iarăși, de florile de hîrtie, era clar că celui care mi-l dăduse nu-i prea păsa de mine... Am constatat de n ori că ”băieții răi” (de 12-14 ani...) care-mi plăceau mie erau mult mai neatenți la ce mărțișoare dau decît „cei buni” (cu care nu-ți doreai decît să fii confindentă și care făceau eforturi mai vizibile).

Au trecut și vremurile alea, fericite cel puțin în privința mărțișoarelor, și conform planului și poveștii, m-am făcut mare...Mare fiind, tot îmi plăcea nu doar să primesc, ci să și dau mărțișoare...Cumpăram, de fiecare dată, mai multe decît aveam de dat: noroc mai întîi cu bunica mea, și apoi cu mama, care erau mari amatoare ale acestui joc și dispuse să primească oricîte...Cu mama aveam o convenție privind pisicile. Nu ne dădeam decît pisici, și în fiecare an trebuia să găsim alt tip de mîțe decît în sezonul precedent, să ne surprindem.Țin minte cea mai urîtă pisică pe care i-am dat-o mamei: una imensă, din  blană portocalie pătată, de la tarabele de la Romană, care mieuna disperat cînd o apăsai și căreia i se aprindeau ochii roșii, destul de înfiorători...

E nostim că, în timp, și bărbații din familie au preluat aceeași tradiție a pisicilor. Sîntem mîndri de colecția noastră de pisici –mărțișor, departe de a fi completă...

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg
netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!