M-am săturat de cine s-a săturat de România

26 mai 2014
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg

De fapt, “săturat” nu e cuvîntul cel mai bun, dar nu găsesc altul pentru o stare care adună la un loc plictis, oboseală, lehamite şi rîsu’ plînsu’.

De la o vreme, pe unde întorc ochii şi urechile, văd/aud caracterizări ferme şi globale despre România şi români. Poate că e o impresie greşită, dar mi se pare că frecvenţa şi absurditatea lor cresc.

A existat, prin anii  ’90, un manifest intitulat “M-am săturat de România!”. Atunci a făcut valuri, autorul a fost pus la zid de unii, în numele iubirii de ţară. Pe atunci, părea provocator – ba chiar strigător la cer, pentru mulţi – să spui aşa ceva. Azi, mesajul s-a diluat: dăm peste el zilnic, te miri pe unde – de la textele editorialiştilor neamului pînă la panseurile puse pe Facebook de tot felul de concetăţeni, în momente de proastă dispoziţie. Rugaţi-l pe fratele Google să vă ajute cu o căutare sau două şi veţi vedea că am dreptate: e plin de “România e o ţară aşa şi pe dincolo” sau “românii sînt un popor nu ştiu cum”. 

Bunăoară, înainte de alegeri, am putut citi, într-un text semnat de un editorialist cu experienţa şi talentul lui Cristian Tudor Popescu, următoarele fraze: “Opţiunea pentru PSD este o constantă perenă a naţiei în acest sfîrşit şi început de veac. Ea corespunde unei mentalităţi majoritare pe plaiurile noastre: gînditul cu buzunarul şi burdihanul”. Sau: “românii nu cumpără libertatea, dreptatea, adevărul, morala – nu le primesc nici pe daiboj. În schimb, dacă li se dă ceva, de la o porţie de fasole cu cîrnaţi pînă la o găleată sau o amînare de rată la bancă, asta e foarte firesc...”. Sau, după alegeri: “românii sunt ca nişte condamnaţi, cu executare la locul de naştere” (Lucian Mîndruţă); “România, din nou, va fi pusă la zid...”; “un popor de c...”; “românii, fraierii Europei”; “plecaţi din ţară, care puteţi”; "românii sînt cetăţeni de categoria C în Europa" (de pe Facebook adunate). 

Ce facem? Ne întoarcem la “psihologia popoarelor”, la modă acum un veac? Atît de mare e criza identitară în care ne aflăm, încît simţim la tot pasul impulsul să transpunem, emoţional, în cuvinte generale, tot felul de gînduri şchioape de-o clipă? În perioada interbelică s-a scris foarte mult despre specificul naţional şi despre “cum sînt românii”. În panseurile de azi (ale bloggerilor, editorialiştilor, cetăţenilor cablaţi la Facebook etc.) putem recunoaşte, vulgarizate şi simplificate, idei exprimate la vremea aceea, mult mai consistent, de intelectuali distinşi. Nu zic că unele nu sînt valabile, nu zic că nu avem ce învăţa din lectura interbelicilor care s-au străduit să definească “specificul naţional”. Doar că, în lumea de azi, dacă rămînem fixaţi pe obsesia de a găsi răspunsul unic şi general-valabil la întrebarea rostită pe un ton grav “cum sînt românii?”, ne pierdem vremea. Iar dacă prelungim discursul emoţional despre cît de rău ne este, cît de nasoi sîntem şi ce ţară prăpădită avem, riscăm să pierdem contactul cu realitatea. Care e mult mai amestecată, complicată, şi tot mai greu de cuprins cu astfel de generalizări. E suficient să privim în jur şi să raţionăm minimal pentru a ne da seama că o afirmaţie de genul “majoritatea gîndeşte cu buzunarul şi burdihanul” e retorică goală. Și că, în general, formulările astea care încep cu “România este...” sau “românii sînt...” nu fac decît să exerseze, stilistic, pe marginea unor clişee prea mult repetate.

De partea cealaltă, avem umflări în pene ale excepţionalismului românesc, care văd în ţărişoară doar lapte, miere, tradiţii glorioase, mîndrie necondiţionată de a fi român şi paradis sufletesc. Parcă tipul ăsta de discurs s-a mai fleşcăit în ultima vreme. Ceea ce e bine – căci şi-a trăit de mult traiul.

Dar, între lamentările lăcrămoase ale “sătuilor de România” şi îmbăţoşările vîrtoase ale “patrioţilor” nu mai e nimic? Vrem "o ţară normală", dar leşinăm de plăcere cînd, chipurile, constatăm că sîntem "altfel"? De fapt, România reală şi normală (ca orice altă ţară) se află tocmai pe teritoriul lui “nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Iar “românii”sînt de o mare diversitate – statistic, demografic, cultural, social etc., etc. – pe care o putem descoperi doar dacă o lăsăm mai uşor cu “metafizica” despre sufletul, spiritul, specificul, identitatea ş.cl. şi dacă încercăm, cu răbdare, să privim mai mult spre indivizi decît spre “popor” şi “naţie”. 

Altminteri, dacă o ţinem una şi bună că ne-am prins cum e România şi cum sînt românii, rămînem în repetarea mecanică – dar cît mai “expresivă” – a unor banalităţi şi clişee. De-aia zic că m-am săturat – sau m-am plictisit – de toate lamentările pe tema “m-am săturat de Romînia”. Pentru că au devenit cu totul previzibile. Doar prelungesc un fel de poluare şi parazitare a discursului public. Și nu spun, de fapt, nimic.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
femeie bucatarie istock jpg
Rețeta tradițională cu care îți vei impresiona oaspeții la masa de Crăciun! Cum pregătim faimoasa găină umplută cu sarmale, o rețetă de pe vremea strămoșilor noștri
Mulți dintre noi consumăm carne aproape în fiecare zi, iar de multe ori ne este greu să ne hotărâm ce preparate să gătim.
Bradul de Crăciun Foto Ricardo Reitmeyer - Getty Images
Tendințele cromatice pentru bradul de Crăciun în 2024: Albastrul și combinațiile elegante vor domina sărbătorile
Anul 2024 aduce o schimbare surprinzătoare în decorul bradului de Crăciun, cu albastrul în prim-plan. Înlocuind tradiționalul roșu, această nuanță sofisticată și elegantă, combinată cu accente de argintiu și auriu, creează un decor festiv modern și rafinat.
marele premiu la loto 5 40 a fost castigat care au fost numerele extrase 178581 jpeg
S-a câștigat, din nou, marele premiu la Loto 6/49. Cât a costat biletul norocos
Loteria Română anunţă că la tragerea Loto 6/49, de joi seara, s-a câştigat premiul de categoria I, în valoare de 519.397,36 lei (peste 100.000 de euro).