Lift și scări la Spitalul Universitar

6 aprilie 2014
Povestitori și ascultători (întîmplători) jpeg

La Spitalul Universitar din București poți trăi multe aventuri. Una dintre ele, este, cu siguranță, ajunsul la etaj. Urcatul.

Desigur, vizitatorul poate lua oricînd calea înceată, dar sigură, a scărilor. Chiar dacă merge undeva la etajele de sus, fie ele 12, 13 sau chiar 14… Dar dacă are treabă în respectivul spital de 3 ori pe zi, și mereu la unul din etajele superioare, nu-l văd prea bine pe bietul aspirant …

Rămîne o singură soluție:  evident, să iei liftul. Aparent, atunci, cînd ajungi în ceea ce aș putea numi, ceremonios, sala lifturilor, te bucuri: sînt multe astfel de cutii pe cabluri…

Dacă, însă, citești mai cu atenție ce scrie pe fiecare dintre ele, îți dai seama că, de fapt, șansele tale de a ajunge la un nivel superior sînt minime. Că se reduc pe lectură ce trece. Asta pentru că unele lifturi sînt strict pentru Urgențe. Altele  - pentru asistenți și doctori.  În sfîrșit, există și lifturi pentru public: dar acestea sînt clar împărțite în cele care merg la etajele cu soț și, desigur, cele care ajung la etajele fără soț.

În fața acestor lifturi se face, de fiecare dată, o coadă neregulată și zvîcnitoare. ”Neregulată” -  în sensul că cineva mereu nu e mulțumit de locul în care s-a nimerit, din motive obiective, la acea coadă, și-ncearcă, pe cît îl țin puterile, să-și obțină un altul mai bun, prin împingere.

Uneori, așteptarea e răsplătită de sosirea mult așteptatei cutii. Spun ”uneori” , pentru că lucrul ăsta nu se întîmplă întotdeauna, nicidecum. De multe ori liftul se blochează pe undeva și nu mai vine deloc. Butorul roșu clipește veșnic repetabil și isteric la 7, să zicem, și iar la 7, în sus, și tot în sus…

Puhoiul debusolat rămîne mut de uimire. Se dispersează ușor spre liftul celălalt pentru civili. În atari momente de tensiune, e drept că, uneori, se mai aude cîte o voce salvatoare: e liftiera de la lifturile din celălalt hol, care se-ndură de muritori și dă o strigare:  ”Care mergeți la 4, 6...?” etc.

Oamenii aleargă fericiți spre ea. Doamna în cauză, în general blondă și cu accente de eleganță fanată, marcate printr-o floare de pînză cu care își prinde părul ori printr-un machiaj prea strident, nu permite intrarea în sanctuarul ei în orice condiții. Ci  disciplinat, și cu limite.

Limitele, ce-i drept, sînt logice. Dacă e încărcat  un număr  prea mare de persoane, liftul sună. Oamenii, exsperați de așteptări și nerăbdători să-și vadă bolnavii, nu mai țin cont de șuieratul alarmei. Speră în soluții miraculoase. Una dintre liftiere s-a lăsat , o dată, pradă acestor soluții. Rezultatul? Au căzut cu toții în gol vreo 3 etaje. De atunci nu mai ia pe nimeni în plus.

O liftieră rezolvă cuvinte încrucișate. O alta își întinde piciorul pe un scăunel, pentru circulație. O a treia vorbește la telefon. Uneori, cînd persoana in charge întreabă, pe un ton profi,  dacă la 4 merge cineva? Dar la 6? Și apoi anunță etajele, am senzația că sînt într-o călătorie cu racheta, într-un parc gen Disneyland…

Într-o zi, fiind singură cu o liftieră, aceasta mi-a povestit despre stresul ei de a sta mereu într-un fel de gaură neagră mișcătoare, departe de lumina soarelui…

Altădată, o altă liftieră a avut un gest tandru. A oprit, din proprie initiative, și la etajele fără soț, cînd ea se afla pe traiectoria strict cu soț…

Nici scările nu sînt o soluție, în anumite situații: ca să ajungi la etajul 14, de exemplu, unde se află un renumit bufet…de la 12 urci niște scări spre 13. De la 13 spre 14 trebuie s-o iei pe ușa de evacuare, urci pe cele mai decrepite scări posibile. Și ieși, literalmente, într-un balcon. Nu știi ce se întîmplă, unde ai nimerit…Noroc că, dacă mai mergi pe balconul respectiv care e , de fapt, acoperișul, dai de o ușă transparentă, pe care se întrevăd niște scaune portocalii…Acolo e restaurantul. Mănînci, și vrei să te întorci.

Dar trebuie să știi că ai ajuns, de fapt, la …The point of no return, aproape.. Ieși pe scări, de pe acoperiș. Dar cînd vrei să intri la un etaj…toate ușile sînt închise. Nu mereu.. doar în anumite zile. După cum ți-e norocul. Trebui să te întorci la 14.

Ai fost într-un labirint, într-un joc pe computer. În care, din păcate, te poți întoarce oricînd. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
Primele informații despre înmormântarea lui Gabi Cotabiță. Mesajul transmis de fiicele artistului: „Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu...”
Îndurerată, familia regretatului Gabriel Cotabiță a anunțat detaliile referitoare la slujba de înmormântare a acestuia. Cei care l-au iubit și l-au apreciat atât ca și om, cât și ca artist, pot veni să-i aducă un ultim omagiu mâine, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu între orele 08:00
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează și cine este la coada clasamentului european
Viitorul președinte al României are un salariu cunoscut ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în mai 2024.
sharon stone profimedia jpg
Sharon Stone, divină la 66 de ani! A făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino
Sharon Stone (66 de ani) a făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino 2024. Actrița a pășit pe covorul roșu purtând o rochie strălucitoare și o capă impresionantă, decorată cu 3.000 de flori din mătase.
referendum Bucuresti  FOTO FB PMB png
Bucureştenii cu viză de flotant pot vota la referendumul lui Nicușor Dan indiferent de data obţinerii vizei
Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor din Capitală, că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum, indiferent de data la care au obţinut viza.
candidati jpg
FOTO. Alegeri 2024. Cum s au prezentat politicienii la vot. Candidatele, dar și soțiile candidaților au oferit o lecție de eleganță
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus în prim-plan nu doar discursurile candidaților, ci și prezențele elegante ale acestora și ale însoțitorilor lor. În ziua votului, atenția a fost captată atât de declarațiile pline de emoție, cât și de ținutele alese cu grijă.
nose cover  jpg
„Nose Cover”, noul trend al adolescenților care intrigă, ar putea fi de fapt un gest salvator
În era social media, un nou trend fotografic captivant a apărut printre adolescenții Generației Z: gestul de a-și acoperi mijlocul feței, mai ales nasul, cu mâna. Denumit „Nose Cover”,
Max Verstappen (EPA) jpg
Max Verstappen scrie istorie în Formula 1: campion mondial a patra oară la rând
Olandezul și-a sărbătorit triumful în Las Vegas.
profimedia 0938121632 jpg
O manifestaţie anti-NATO la Montreal a degenerat în violențe și încleștări cu poliția. Trudeau a denunțat acțiuni antisemite
O manifestaţie anti-NATO, vineri, la Montreal, a degenerat în violenţe şi a necesitat intervenţia poliţiei. Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat-o ca fiind antisemită, relatează AFP și Jerusalem Post.
talhar
Crimă dublată de tâlhărie la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile din casă
Un bărbat de 35 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Tulcea după ce a omorât o femeie. Inculpatul a intrat în locuinţa femeii, a agresat-o, după care i-a furat bijuteriile pe care le purta.