La Dilema, de prin anii ‘90 încoace

23 ianuarie 2015
Oameni ocupați  jpeg

Am scris, de destule ori, că mi-am dorit mult să lucrez la Dilema, de cînd am auzit de înfiinţarea ei, pentru că era singura revistă care nu era...chiar revistă. În sensul că, pe altă linie decît presa din anii 90, nu era scrisă fără acoperire, nu conţinea doar politică, nu avea parti pris-uri şi nici prejudecăţi împotriva subiectelor mici şi, aparent, insignifiante. Tot aici conta şi felul în care scriai, nu doar ce scriai. Pe scurt, în mintea mea (de atunci, dar şi de acum...), era ca o carte mai mică, nu strict o revistă...

Despre prima zi la Dilema, am mai scris, iarăşi, de cîteva ori. Despre zilele următoare, însă, cele de prin anii 90 - să le zicem ani de ucenicie...- vreau să mai adaug cîte ceva. În primul rînd, la fiecare şedinţă de redacţie, mă duceam cu inima dacă nu cît un purice, măcar cît un şoarece. Mai întîi pentru că venea Andrei Pleşu, pe care îl ştiam din cărţi şi despre care cu greu acceptasem ideea că putea fi şi un personaj real. Apoi dl Cosaşu, care era o legendă în familia mea şi pe care-l cunoșteam din revista Cinema (pe care o colecţionam în liceu şi din care tăiam poze precum Ion B. din cunoscutul documentar...). După care Lena Boiangiu, care părea  o dură, la prima vedere, dar, de fapt, era creierul riguros al Dilemei şi cel mai bun mentor într-ale jurnalisticii pe care l-am avut. Urmată de Tita Chiper, despre care, iarăşi, ai fi zis că e doar o simpatică şi graţioasă doamnă în vîrstă, dar, dincolo de asta, era o minte formidabilă, iute, curioasă, ironică, zglobie şi profundă în acelaşi timp. În sfîrşit, dar deloc în ultimul rînd, Leo, Alex Leo Șerban, care era cel mai cool - în sensul bun al termenului - coleg pe care l-am avut vreodată, la curent cu tot ce mişca în lumea culturală, cu un gust impecabil, asociat cu aprecieri subtile și neașteptate.

Cînd vreunul dintre ei coordona un dosar, era o onoare să te roage să faci vreun vox pop pentru respectivul număr, fie că era despre prietenie, orgoliu, bun, gust, bune maniere, înjurătură, ori lene. Pînă să-ţi dea, însă, ei, ceva de făcut, trebuia, la un moment dat, să iei cuvîntul în şedinţele de redacţie, să-ţi prezinţi propriul dosar în faţa greilor...Nu puteai vorbi, nepregătit, ci trebuia să te fi documentat în prealabil, ba chiar să-i fi contactat pe viitorii colaboratori, căci, altfel, ar fi fost fără acoperire...

Mi-au trebuit ani pînă să vorbesc cît de cît coerent în şedinţele de redacţie. Încă mai am o strîngere de inimă şi acum, după incredibil de mulţi ani, cînd îmi vine rîndul să-mi prezint viitorul dosar (deși majoritatea colegilor sînt mai noi și mai tineri decît mine...). Încă mai am o îndoială că va ieşi bine, adică echilibrat, şi imprevizibil, că va aduce ceva nou în subiectul respectiv, în timp ce-i va acoperi şi partea istorică, teoretică, mai anostă, dar necesară, că va avea şi o anchetă, şi un interviu, şi pe cineva care va susţine un punct de vedere opus celorlalte, că nu va fi plictisitor, plin de locuri comune...

Dar toate astea ţin de ceea ce, mai în glumă, mai în serios, am tot numit ”spiritul dilematic”. Spirit care nu are legătură cu întrebarea nesărată pe care mi-o puneau  - și încă mi-o mai pun...- mulți intervievați, înainte să încep interviul: ”Aveți dileme?”. Ci cu un soi de mentalitate de...incertitudine intelectuală, evident pozitivă, asociată cu o scrupulozitate culturală și cu o inventivitate în limitele decenței. Care, toate adunate, au avut meritul ca cel puțin pe mine, una, să mă țină veșnic interesată și implicată.

    

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.