La bella figura
Zilele trecute am auzit sintagma "la bella figura". Iniţial am luat-o ad literam, traducîndu-i înţelesul în româneşte: "a face o impresie bună". Mi s-a spus însă că "la bella figura" este mai mult decît atît, că pornind de la expresia care pune o etichetă "de moment", devine un întreg mod de a privi viaţa.
În cartea sa, "La bella figura: A field Guide to the Italian Mind", jurnalistul Beppe Severgnini, construieşte înţelesul acestui concept, afirmînd, mucalit, din capul locului că "a fi italian înseamnă a avea un serviciu permanent".
"La bella figura" porneşte, ce e drept, din exterior. Să fii, adică, spilcuit. Să ai o pereche de pantofi eleganţi, o geantă de piele de calitate, coafura impecabilă, haine de firmă. Dar, mai presus de toate acestea este important să ştii să le porţi. Să-ţi placă să porţi o geantă la fel de mult cum îţi place să ai o casă frumoasă, de care ai grijă, o bucătărie faină, unde să găteşti tot felul de mîncăruri sofisticate pe care să le împarţi mai apoi cu prietenii, dorind să le oferi astfel momente foarte plăcute. Să îţi trăieşti viaţa "bine", iar această stare de bine să se reverse şi asupra altora. Să ai acea atitudine necesară prin care să-ţi impui valoarea dincolo de faţadă pentru a cîştiga bucurie din bucuria altora.
Iar aici intervine conceptul din spatele sintagmei: "Dacă pasiunea s-ar opri la cumpărături, la haine, la decoraţiuni şi la automobile, la bella figura nu ar însemna mare lucru. Dar această pasiune se extinde şi în planul moral, ceea ce ne induce, nouă italienilor, o stare de confuzie între ceea ce e frumos şi ceea ce este bun. Şi tocmai din cauza aceasta doar în italiană poate exista conceptul la bella figura."
Să faci o impresie bună înseamnă astfel să ştii să te comporţi, dar în acelaşi timp să îţi şi auto-conştientizezi buna conduită. Jurnalistul dă un exemplu foarte simplu: dacă vezi o doamnă în vîrstă, la aeroport, care nu-şi găseşte bagajele, te oferi să o ajuţi. "În clipa aceea, se întîmplă ceva foarte ciudat. Este ca şi cum m-aş împărţi în două: În timp ce Beppe este Bunul Samaritean, Severgnini observă scena şi îl felicită pe Beppe." Beppe Severgnini îşi va conştientiza astfel propria laudă, va ajuta un seamăn, şi va fi şi crescînd în proprii săi ochi, iar senzaţia de bine îl va mobiliza să facă lucruri bune şi în viitor.
Cu alte cuvinte, "fare una bella figura" înseamnă să ştii să te prezinţi bine. Dar nu doar fizic, nu doar în ochii celorlalţi, cît mai ales în propriii tăi ochi. Or, a te simţi bine în propria piele înseamnă a avea un sens de armonie cu restul oamenilor. A face pe alţii să se simtă bine este, inevitabil, un bumerang la care ar trebui să ne gîndim mai des.