Jurnaliştii-spioni din alte ţări

24 septembrie 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Acum cîteva zile am vorbit la telefon cu o prietenă, plecată de ani buni în străinătate. M-a sunat, şocată, după ce a aflat ştirea despre Robert Turcescu. Cum e posibil aşa ceva? a exclamat, alăturîndu-se astfel corului de oameni şocaţi din România, cei cărora nu le vine să creadă grozăvia celor întîmplate. Fiind subiect de primă pagină confesiunea fostului jurnalist a dat parcă naştere unor temeri inexistente pînă acum, a unor noi sentimente de nesiguranţă şi de neîncredere în societate şi în presă.

De ce vorbim însă despre un "şoc"? Luată la bani mărunţi, nu doar acest auto-denunţ ar trebui să tragă un semnal de alarmă asupra realităţii din România. Căci vorbim totuşi despre o societate în care democraţia, deşi există, are derapaje. Vorbind despre presă şi despre independenţa sa, trebuie să fim mai vigilenţi: în mass media din România există încă probleme serioase şi există grave atentate, nu doar la libertatea ei cît şi asupra codului deontologic.

Provocate de auto-deconspirarea fostului jurnalist român, au fost readuse în atenţia publicului de la noi cazuri celebre de jurnalişti care au activat ca spioni pentru direcţiile de securitate din Franţa sau Germania.

Vasile Damian semnează articolul "Jurnalişti sub acoperire au existat şi în Franţa", articol apărut pe site-ul RFI România. Este vorba despre trei cazuri de jurnalişti francezi, Patrick Denaud, Claude Moniquet şi Jean Pierre Van-Geirt.

Despre Patrick Denaud aflăm că a fost corespondent de război în Afganistan, Liban, Irak şi Ciad şi că  a lucrat ca reporter pentru TF1 şi CBS News. Din 1994 pînă în 2002 a lucrat însă şi pentru Direcţia Generală a securităţii externe, GDSE, auto-deconspirîndu-se în 2012 prin publicarea unei cărţi de memorii, "Mărturia unui jurnalist agent secret". ホn al doilea caz, semnalat de Vasile Damian, este vorba despre Claude Maniquet, fost jurnalist la revista l'Express şi la ziarul Le Quotidien de Paris, dar şi agent secret. Fostul jurnalist, despre care aflăm că în prezent conduce o agenţie de securitate din Belgia, a declarat vis-a-vis de auto-denunţul lui Patrick Denaud că "nu este nimic democratic în a recunoaşte că ai fost agent secret".
Al treilea caz semnalat este Jean Pierre Van-Geirt, fost reporter la Paris Match, deconspirat după 35 de ani ca fiind şi agent secret, de chiar fostul patron al serviciilor secrete, Yves Bertrand.

Ne mutăm în Germania: o altă societate, o altă democraţie solidă: într-un nou articol, "Ce a făcut Germania cu agenţii acoperiţi din presă" publicat tot pe site-ul RFI, articol semnat de Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, este reamintit cazul lui Wilhelm Dietl, cel care a lucrat atît ca jurnalist pentru prestigioase publicaţii germane (precum Focus), cît şi pentru serviciul german de informaţii externe, BND.

Deconspirat în 2006, acesta a respins blamul, şi pînă astăzi "se crede nedreptăţit", respingînd acuzaţiile conform cărora activitatea sa de spionaj din Orientul Mijlociu ar fi putut pune în pericol viaţa altor jurnalişti.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.