Jurnali┼čtii-spioni din alte ┼ú─âri

24 septembrie 2014
Re uniformizarea ┼čcolar─â jpeg

Acum c├«teva zile am vorbit la telefon cu o prieten─â, plecat─â de ani buni ├«n str─âin─âtate. M-a sunat, ┼čocat─â, dup─â ce a aflat ┼čtirea despre Robert Turcescu. Cum e posibil a┼ča ceva? a exclamat, al─âtur├«ndu-se astfel corului de oameni ┼čoca┼úi din Rom├ónia, cei c─ârora nu le vine s─â cread─â groz─âvia celor ├«nt├«mplate. Fiind subiect de prim─â pagin─â confesiunea fostului jurnalist a dat parc─â na┼čtere unor temeri inexistente p├«n─â acum, a unor noi sentimente de nesiguran┼ú─â ┼či de ne├«ncredere ├«n societate ┼či ├«n pres─â.

De ce vorbim ├«ns─â despre un "┼čoc"? Luat─â la bani m─ârun┼úi, nu doar acest auto-denun┼ú ar trebui s─â trag─â un semnal de alarm─â asupra realit─â┼úii din Rom├ónia. C─âci vorbim totu┼či despre o societate ├«n care democra┼úia, de┼či exist─â, are derapaje. Vorbind despre pres─â ┼či despre independen┼úa sa, trebuie s─â fim mai vigilen┼úi: ├«n mass media din Rom├ónia exist─â ├«nc─â probleme serioase ┼či exist─â grave atentate, nu doar la libertatea ei c├«t ┼či asupra codului deontologic.

Provocate de auto-deconspirarea fostului jurnalist rom├ón, au fost readuse ├«n aten┼úia publicului de la noi cazuri celebre de jurnali┼čti care au activat ca spioni pentru direc┼úiile de securitate din Fran┼úa sau Germania.

Vasile Damian semneaz─â articolul "Jurnali┼čti sub acoperire au existat ┼či ├«n Fran┼úa", articol ap─ârut pe site-ul RFI Rom├ónia. Este vorba despre trei cazuri de jurnali┼čti francezi, Patrick Denaud, Claude Moniquet ┼či Jean Pierre Van-Geirt.

Despre Patrick Denaud afl─âm c─â a fost corespondent de r─âzboi ├«n Afganistan, Liban, Irak ┼či Ciad ┼či c─â  a lucrat ca reporter pentru TF1 ┼či CBS News. Din 1994 p├«n─â ├«n 2002 a lucrat ├«ns─â ┼či pentru Direc┼úia General─â a securit─â┼úii externe, GDSE, auto-deconspir├«ndu-se ├«n 2012 prin publicarea unei c─âr┼úi de memorii, "M─ârturia unui jurnalist agent secret". ´żÄn al doilea caz, semnalat de Vasile Damian, este vorba despre Claude Maniquet, fost jurnalist la revista l'Express ┼či la ziarul Le Quotidien de Paris, dar ┼či agent secret. Fostul jurnalist, despre care afl─âm c─â ├«n prezent conduce o agen┼úie de securitate din Belgia, a declarat vis-a-vis de auto-denun┼úul lui Patrick Denaud c─â "nu este nimic democratic ├«n a recunoa┼čte c─â ai fost agent secret".
Al treilea caz semnalat este Jean Pierre Van-Geirt, fost reporter la Paris Match, deconspirat dup─â 35 de ani ca fiind ┼či agent secret, de chiar fostul patron al serviciilor secrete, Yves Bertrand.

Ne mut─âm ├«n Germania: o alt─â societate, o alt─â democra┼úie solid─â: ├«ntr-un nou articol, "Ce a f─âcut Germania cu agen┼úii acoperi┼úi din pres─â" publicat tot pe site-ul RFI, articol semnat de Lauren┼úiu Diaconu-Colintineanu, este reamintit cazul lui Wilhelm Dietl, cel care a lucrat at├«t ca jurnalist pentru prestigioase publica┼úii germane (precum Focus), c├«t ┼či pentru serviciul german de informa┼úii externe, BND.

Deconspirat ├«n 2006, acesta a respins blamul, ┼či p├«n─â ast─âzi "se crede nedrept─â┼úit", resping├«nd acuza┼úiile conform c─ârora activitatea sa de spionaj din Orientul Mijlociu ar fi putut pune ├«n pericol via┼úa altor jurnali┼čti.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.