Jihadiştii din Occident
Mişcarea ISIS din nordul Irakului stîrneşte tot mai multă îngrijorare în presa Occidentală şi printre analiştii militari şi de securitate, în special pentru că se pare că reuşeşte să atragă voluntari chiar din ţările Occidentale. Indivizi cu paşaport britanic, francez, german sau american, graţie căruia pot circula nestingheriţi prin lume, merg în Siria sau Irak, la luptă, şi apoi se pot întoarce în Occident radicalizaţi şi gata să participe la tot felul de acţiuni teroriste. Scopul declarat al ISIS ar fi instituirea unui mare califat islamic în care să se aplice legea islamică Şaria.
Potrivit revistei Time, circa 500 de cetăţeni britanici, 700 de cetăţeni francezi şi 320 de cetăţeni germani (majoritatea probabil musulmani) au plecat să lupte în Siria. În urma informaţiilor serviciilor de securitate, se întîmplă ca unii să mai fie şi arestaţi la întoarcere dar fenomenul rămîne extrem de îngrijorător şi arată cum un conflict care putea fi considerat îndepărtat şi pentru dezamorsarea căruia nu s-au întreprins acţiuni eficiente, e pe cale să devină un mare pericol chiar pentru Occident. În afară de voluntarii din Occident, războiului pe care ei îl consideră sfînt, i se alătură evident şi luptători din ţările musulmane.
Specialiştii spun că există precedente. La fel s-a întîmplat în Afganistan, pe vremea invaziei sovietice. Musulmani din toată lumea s-au dus atunci să lupte cu imperiul Sovietic, care fiind şi ateu, era considerat de islamişti drept cel mai periculos duşman posibil. Diferenţa ar fi că astăzi valul de voluntari care vin în Siria şi Irak e mai mare, sporit fiind şi procentul celor cu paşaport occidental.
Se pare că local, în zonele controlate de mişcarea ISIS, s-au creat chiar centre de "primire şi acomodare" a voluntarilor. Atragerea acestora se face, printre altele, cu o strategie care foloseşte şi reţelele de socializare, Facebook sau Twitter.
Specialiştii occidentali în chestiuni de securitate atrag atenţia că trebuie îndepărtat pericolul formării unui paradis al teroriştilor, un stat în care să poată fi antrenaţi fără probleme luptători şi terorişti, aşa cum s-a întîmplat în Aganistan pe vremea talibanilor.
Văzînd ce se întîmplă, nu poţi să nu te gîndeşt la toată campania pe care tabloidele din Occident şi apoi şi politicienii populişti au dus-o împotriva imigranţilor din România şi Bulgaria. Adevăratul pericol zăcea, se pare, în cu totul altă parte, printre imigranţii mult mai vechi, acceptaţi de generaţii, dintre care unii care au ajuns acum să nu se mai simtă integraţi în societăţile Occidentale.