ISIS şi maţele încurcate din Orientul Mijlociu

27 iunie 2014
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

Recenta ocupare a unei părţi a Irakului de către gruparea intitulată ISIS a scos la iveală cît de complicate sînt lucrurile cînd e vorba de zona în discuţie. Gruparea amintită are drept ţel declarat un deziderat istoric al suniţilor: instituirea unui mare califat islamic (despre suniţi am putea spune că sînt  ramura principală a islamului, cu cei mai mulţi aderenţi).

În Irak suniţii sînt însă minoritari, majoritari fiind şiiţi (o altă ramură importantă a religiei musulmane) care controlează şi guvernul de la Bagdad condus de Nuri al-Maliki, instalat cînd trupele americane erau încă prezente în Irak.
Majoritar sunită e zona de unde provenea Saddam Hussein, în al cărui regim (chiar dacă religia aparent nu conta) cercurile conducătoare erau în cea mai mare parte sunite.

Republica Iraniană islamică vecină, cu populaţie  majoritar şiită, nu vede cu ochi buni ofensiva sunită a grupării ISIS. E o situaţie în care, în  mod paradoxal, interesele americane se întîlnesc cu cele iraniene, în ciuda vechii şi puternicei adversităţi existente între cele două ţări încă de la căderea şahului din 1979, adversitate alimentată în ultimii ani şi de suspiciunile că Iranului încearcă să producă arme nucleare (Iranul fiind supus sancţiunilor occidentale şi americane pentru netransparentele sale activităţi nucleare).

În altă ordine de idei, Iranul susţine guvernul sirian al lui Bashar al-Assad, dezagreat de Statele Unite şi de comunitatea internaţională pentru războiul pe care l-a pornit împotriva propriei populaţii. Gruparea ISIS care acum a ocupat zone şi oraşe din nordul Irakului îşi are rădăcinile în Siria, unde luptă tocmai împotriva guvernului condus de Bashar al-Assad, pe care, cum spuneam, nici americanii nu-l agrează.

Dacă în această ciorbă îi mai amestecăm şi pe kurzii care trăiesc în nord-estul Irakului, în nord-estul Siriei, în sud-estul Turciei şi nord-vestul Iranului, cu relaţiile istorice dificile  dintre ei şi ceilalţi, lucrurile se complică şi mai mult.

Turcia, membră NATO, care a avut conflicte armate continue cu militanţii kurzi şi a dus pînă acum o politică fermă împotriva constituirii unui stat independent kurd în nordul Irakului, este acum mai înclinată să accepte posibilitatea înfiinţării unui asemenea stat care ar putea juca rolul unui tampon, relativ stabil, între graniţele sale şi actualele zone de conflict sectar dintre suniţi şi şiiţi. Dincolo de asta, turcii şi kurzii au început să colaboreze împotriva forţelor guvernamentale siriene.

Mai la sud, Arabia Saudită şi celelalte state din Golful Persic sînt aliate într-o bună măsură cu americanii care le asigură securitatea. Interese lor  comune cu americanii merg într-un oarecare grad şi contra Iranului şiit şi a programului său nuclear, la fel şi împotriva guvernului sirian al lui Assad.

Dar aceste state sînt adesea acuzate că susţin cu fonduri mişcări teroriste sunite dintre care unele sînt aprige duşmane ale Statelor Unite.

Cel mai apropiat aliat în zonă al americanilor este însă Israelul, pe care toate statele din regiune (cu unele excepţii în privinţa Turciei) îl consideră cel mai mare duşman.

Dacă mai pomenim despre mişcarea Hezbollah din Liban susţinută de Siria şi Iran, sau de palestinienii din cele două grupări Hamas şi Fatah care nu se prea înţeleg între ele, ne încurcăm şi mai tare.

E o regiune în care aliaţii nu îţi sînt niciodată chiar prieteni iar aliaţii aliaţilor tăi îţi pot fi duşmani.       
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.
Gabriel Cotabita
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță. Mesajul familiei: „Dorim să îl onorăm cu aceeași discreție și eleganță de care a dat dovadă în timpul vieții”
Fanii care vor să-și ia rămas bun de la marele artist Gabriel Cotabiță sunt așteptați luni, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu. Ultima slujbă se va ține în cadru restrâns, doar cu cei foarte apropiați, a anunțat familia.
toni grebla foto SGG.gov.ro
Pot vota locuitorii din Ilfov în București și invers la alegerile prezidențiale? Reclamații în Capitală și răspunsul șefului AEP
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru ”Adevărul” dacă locuitorii din Ilfov pot vota în București și invers și unde puteți vota în caz că nu sunteți în localitatea de reședință la primul tur al alegerilor prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Suspiciuni de fraudă la vot în Olt. O femeie s-ar fi prezentat cu două acte de identitate și ar fi primit două buletine de vot
În județul Olt s-a sesizat o posibilă fraudă la vot, dintr-un birou electoral din mediul rural fiind sesizat, prin 112, că o femeie s-a prezentat cu două acte de identitate și a primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urne.
inmormantare masina india jpg
„Înmormântare” faraonică pentru o mașină veche: „Ne-a fost loială 20 de ani”
O familie din Padarshinga, India, a devenit recent virală pentru decizia de a-și înmormânta mașina, un vechi Suzuki Wagon R, într-o ceremonie fastuoasă, în loc să o ducă la fier vechi. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane, relatează Oddity Central.
alegeri elecorale sectie de vot jpeg
Alegător amenințat de o persoană într-o secție de votare din Capitală. Polițiștii confirmă conflictul
Un scandal a avut loc duminică, într-o secție de votare de votare din Capitală. Un alegător a fost amenințat de către o altă persoană, fiind chemată Poliția.
Spital bombardat in Gaza FOTO Profimedia jpg
Loviturile israeliene în Gaza au ucis 11 persoane, inclusiv copii. Directorul unui spital a fost rănit
Directorul spitalului Kamel Adwan din nordul Fâşiei Gaza a fost grav rănit, sâmbătă seara, în urma unui atac cu dronă asupra instituţiei, iar unsprezece locuitori din Gaza au fost ucişi în lovituri israeliene, a anunţat Apărarea civilă din teritoriul palestinian.
Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg