Incredibil: Anton Pann și Iordache Golescu cenzurați pe Facebook!

23 iulie 2014
Meseria de profesor jpeg

Îmi cer scuze pentru titlu, dar mi-a venit să rîd de situațiune și am simțit, așa, un puseu de tabloid (n-am pus totuși, și continuarea: “dați click aici să vedeți...”). El exprimă însă adevărul adevărat.

Să vedem faptele. Am obținut un mic buget pentru a promova articole din

pe Facebook. Căci, de cînd cu noua politică aplicată de Facebook, degeaba avem noi șaizecișișaptedemiinouăsutetreizecișișase de fani pe pagină, căci postările noastre ajung la foarte puțini. Și, dacă ne citesc mai puțini, înseamnă trafic mai mic pe site, deci mai puțină publicitate, deci mai puțini bani încasați (căci, în ciuda a ce se crede și a nemulțumiților de tot felul,

se străduiește să trăiască din banii ei).

Deci, ziceam, faptele. Începem noi să promovăm unele postări pe cîte 10-20-30 de lei (ieftin, Facebook ăsta) și să așteptăm rezultatele: credeam că o să duduie dilemaveche.ro de-atîtea accesări. N-a duduit, dar ceva-ceva rezultate tot au fost: bunăoară, articolul

Faptele, da? Văzînd că sistemul funcționează, am vrut să promovăm și articolul

Aprobare? – mi-am zis. Păi nu e libertate de expresie? Și am citit motivația: “Your ad wasn't approved because it violates Facebook's Advertising Guidelines for language that is profane, vulgar, threatening or generates high negative feedback. Ads can't use language that insults, harasses or demeans people, or addresses their age, gender, name, race, physical condition or sexual preference”.

Și m-a pufnit rîsul. Că era vorba de un articol, nu de un

n-avea de unde ști Facebook. Că articolul conținea vorbe grele la adresa femeii – e adevărat. Dar ele erau citate din texte vechi, de pe vremea cînd gîndirea majoritară asta credea despre femeie: că e drac, că e curvă etc., etc. În articol, autoarea explica de ce și cum. Dar, în naivitatea mea, n-am putut să nu mă întreb, rîzînd, cum de-a priceput, dom’le, Facebook ăsta expresii precum: „poale lungi şi minte scurtă”, „slăbiciunea minţii la muieri“, „două muieri şi-o gîscă fac tîrgul cucului“, „cîtă grijă de păcat, atîta am de bărbat“, „de focul bărbatului, joacă’n capul satului“ și altele? Mi-am imaginat pe loc un fel de „circuit” sofisticat, ca în

, în care niște piticuți virtuali duc la aprobat toate postările, alții răsfoiesc dicționare vechi și fac repede traducerea ca s-o înțeleagă Moș Facebook, alții produc apoi jucărele pe placul utilizatorilor, iar la sfîrșit, un piticuț cu condicuță (virtuală) trece în tabel numărul de like-uri și de share-uri. Așa o fi funcționînd? – m-am întrebat.

Nu. Probabil că le-a tradus cu softu’: era suficient să traducă titlul, cu muierea care îi

și gata. Piticuții, fie și ei virtuali, ar fi înțeles că e vorba despre expresii de acum aproape două sute de ani. Nu. E vorba de proceduri,

. "Ca să înțelegeți mai bine, vizitați

Drept pentru care rog să se consemneze în procesul verbal următoarele concluzii: 1) textele din autori vechi nu merg pe Facebook nici pe bani; 2) traducerea cu softu’ produce în continuare tot felul de minunății, dar nimerește pe lîngă sens; 3) dacă softu’ de traducere și d itamai Facebook-ul nu pricep care-i treaba cu Iordache Golescu și Anton Pann, e de bine, înseamnă că oamenii nu vor fi cu totul înlocuiți de roboți și programe de computer. 

PS: Dat fiind că “Muierea îi om sau drac?” a fost refuzat de la promovare de Facebook, am tras învățămintele cuvenite. Următorul articol al Constanței Vintilă-Ghițulescu,

  l-am pus pe site “cu lăcățel”, numai pentru abonați. Și nu-l postăm pe Facebook. E doar o poveste despre un om amărît, da' precis "

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.