Îmbrățișări (free hugs)

20 iunie 2015
Oameni ocupați  jpeg

Un prieten de-al fiului meu are o – să-i zicem – manie: îi place să îmbrățișeze oamenii. Desigur, nu chiar pe toți: pe toți cei pe care-i simpatizează. Chiar și așa, se adună un număr destul de mare de persoane...

Prima dată cînd a venit la mine să mă îmbrățișeze, mai ales dată fiind inegalitatea (cel puțin aparentă...) a relației, mi s-a părut ciudat. Eu, o mamă respectabilă, să mă îmbrățișez, așa, tam-nesam, cu un puști de vreo 16 ani, prieten cu fiul meu...? După un timp, am aflat de la alți copii din grupul lor că respectivul băiat îi îmbrățișează și pe alți părinți (ca să nu mai vorbim de cei de aceeeași vîrstă cu el...): e modul lui de interacționare afectivă cu lumea din jur.

Pînă la urmă, ce poate fi rău în asta? E o manieră ușor... hippie de a relaționa, dar, în ce mă privește, hippie mi se pare OK. Pînă la urmă, orice manifestare a atît de demitizatei iubiri nu are ce să strice (atîta timp cît nu devine obsesivă...). Cred că oamenii au nevoie și de contacte fizice strict afective, fără tentă sexuală. Am impresia că acestea lipsesc.

O strîngere de mînă, o mînă pe umăr, o mîngîiere pe cap, un sărut pe obraz și, de ce nu, chiar o îmbrățișare, pot să-ți facă viața mai frumoasă. Da, e un șablon, dar funcționează. Funcționează, desigur, pentru cei care nu au fobie să fie atinși, precum Melvin Udall, personajul interpretat de Jack Nicholson în As good as it gets (James L. Brooks, 1997), pentru care frica de microbi și de invadare a spațiului personal e mai tare decît nevoia de afecțiune.

Cred că apropierea fizică își are rostul ei. Apropiere fără alte conotații. Apropiere umană, indiferent de sex. Evident, sînt și situații cînd aceste apropieri sînt dizgrațioase: am cunoscut persoane care, în timpul unei conversații, țin ba să te atingă sistematic, ba să se apropie atît de tare de tine încît le poți simți respirația (nu întotdeauna parfumată), ori fac cîte un gest șmecheresc, semiviolent, de genul să-ți dea un cot.

Nimic mai detestabil. Categorie în care se situează și gesturile celor care vor neapărat să-ți pupe copilul, bebeluș, sau să-ți mîngîie pe frunte odrasla preșcolară. La polul opus se situează acele persoane care, precum deja menționatul personaj al lui Nicholson, nu vor să se atingă cu nimeni în nici un fel. Nu vor să se pupe, ezită să dea mîna, nu se îmbrățișează, nici cu persoanele cît de cît apropiate...

Contactul fizic, cu oameni care-ți sînt apropiați, dar nu cei mai apropiați, își are rostul, atîta vreme cît respectă limitele nescrise ale bunului-simț și ale afecțiunii nesufocante interumane. Uneori, face foarte bine, are un efect reconfortant și energizant: ”iubirea” aia pe care o tot predică unii și alții, cea dintre oameni, universală, nu strict sexuală, există, și e palpabilă, atîta timp cît nu e excesivă. Cred că ideea de  ”free hugs”, pe care am văzut-o materializată și la noi, în cadrul diverselor manifestări, festivaluri, etc, nu e inutilă. Și chiar te poate ajuta, neașteptat, să scapi de o depresie, măcar atunci cînd e incipientă...             

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.