Gică Popescu a fost deja grațiat

8 martie 2014
Meseria de profesor jpeg

N-am înțeles mare lucru din zecile de texte, opinii, blogăreli și postări pe Facebook în legătură cu eventuala grațiere a lui Gică Popescu, deși m-am străduit. Adică am făcut tot posibilul să înțeleg argumentația celor care cereau sau respingeau ideea că Traian Băsescu, președintele țării, ar trebui/n-ar trebui să-l grațieze pe marele fotbalist.

Mă declar total incompetent în chestiuni juridice și declar pe proprie răspundere că ceea ce scriu reprezintă opinii de “simplu cetățean”.  Dar am înțeles așa: că grațierea se poate acorda, conform legii, dacă persoana în cauză o solicită. Întreb, ca simplu ceățean: persoana în cauză a solicitat-o? Am senzația că nu. Și-atunci? De ce se bagă în seamă atîția oameni propunînd ce le trece lor prin cap drept “soluție”? Și de ce cred oamenii că au dreptate, fiecare pe partea lui?

Chestiunea cea mai gravă, după părerea mea, este aceasta: vrem Justiție corectă și europeană, da? Da. Ei bine, cînd Justiția se pronunță, argumentat și conform legilor în vigoare, se găsesc nu știu cîți inși care cer excepții: păi, cutare e un bun român; cutărică a dat bani la biserici și își face cruci maaari de tot; cutărescu e un simbol național și l-am cunoscut eu pe taică-su care era foarte de treabă, nu se poate pentru ca să înfunde pușcăria... Etc., etc. Nu înțeleg: vrem Justiție europeană, modernă, imparțială? Vrem domnia legii? Sau vrem în continuare un Suveran care să dispună că X trebuie grațiat și Y nu, după cum devine cazul, după numărul de like-uri primite pe Facebook sau după cine știe ce criterii?

Și apoi, ca să revenim la chestiuni mai simple și mai clare: Gică Popescu

cerere de grațiere, din cîte cunosc. Știe cineva (dintre “combatanții” pro și contra) ce e în sufletul lui, ce e în gîndul lui? Știe cineva dacă Gică Popescu vrea sau nu să facă cerere de grațiere? Îi pasă cuiva dintre “combatanți” de omul Gică Popescu sau toți vor să se bage în seamă scriind/vorbind despre marele fotbalist, simbolul național ș.cl.? Sigur că a fost un mare fotbalist – unul serios și profesionist, cum puțini am avut. După gustul meu – de nepriceput într-ale fotbalului – doar Hagi îi stă alături, prin faptul că a fost extraordinat de talentat, dar și extraordinar de muncitor. Plus Dan Petrescu (iar aici sînt cu totul subiectiv, recunosc), un om care mi se pare că nu a trecut degeaba prin fotbal și prin lume, ci a căutat să învețe tot timpul ceva, să se perfecționeze, să rămînă el însuși. Un mare profesionist.

Dar problema/dilema mea rămîne: de ce se bagă atîția inși în seamă să spună că Gică Popescu trebuie/nu trebuie grațiat, fără să se gîndească sau să se întrebe

Să căutăm pe Google lista celebrităților care au avut probleme cu justiția, în orice țară civilizată, în “Occident” (cum ne-am obișnuit să spunem): vom observa că peisajul e extrem de complicat, nenumărate personaje publice foarte populare –

actori, cîntăreți de top etc. – au avut probleme. “Dezbateri” publice și mediatice au apărut peste tot, cu toată încărcătura emoțională aferentă. Dar Justiția e Justiție. Și judecă indivizi, cetățeni, cazuri individuale. Și cetățenii respectivi – chiar și așa, cu probleme în Justiție – rămîn cetățeni individuali, cu drepturile și obligațiile lor, respectate conform legilor. Mi se pare că toți cei care își dau cu părerea despre grațierea/non-grațierea lui Gică Popescu fără să țină cont de dorința lui nu fac altceva decît să

drepturile lui de cetățean. Marele fotbalist Gică Popescu a fost deja grațiat: performanțele lui nu pot fi uitate. Dar, dacă vrem o Justiție adevărată, ar trebui să nu mai amestecăm una cu alta: e simplu, trebuie doar să respectăm niște reguli. Să așteptăm să vedem dacă cetățeanul Gică Popescu va face cerere de grațiere. Și dacă instituțiile abilitate îi vor da curs. Altminteri, tot dîndu-ne cu părerea în ziare și la televizor,

Ca să nu mai vorbim de afrontul adus Justiției, pe care o vrem cînd imparțială, modernă și la locul ei, cînd sensibilă la “simboluri naționale” ș.cl. Chiar știm ce vrem?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.