Doamna spectaculoasă

23 februarie 2014
Doamna spectaculoasă jpeg

Sînt zile în care, fără să faci mare lucru, te trezești că vin poveștile peste tine. Povești de viață, mai mult sau mai puțin senzaționale, ale oamenilor ”mici” din jurul tău. Acum vreo 10 zile, de pildă, una din taximetristele pe care o cunosc de ani, dar n-o mai văzusem de ceva timp, după ce venise la comandă, se tot uita spre balcoanele blocului meu. ”De ce vă uitați?” o întreb. ”Mi s-a părut că-mi face cineva un semn de la balcon.” a răspuns. ”Știți cumva cine stă la etajul cutare? ”. M-am uitat și eu în sus, și n-am văzut nimic – decît aceeași fațadă ușor decrepită (nereabilitată...), invizibilă, de cele mai multe, pentru mine și pentru alți trecători adînciți într-ale lor. ”Nu locuiește cumva doamna Cutare?”, a continuat taximetrista.

Numele, într-adevăr mi-era cît se poate de cunoscut. Era una dintre puținele vecine pe care nu aveam cum să n-o țin minte: mai mult decît prezentabilă, frumoasă și cu un soi de prestanță să nu zicem chiar nobiliară, cu o poveste de dragoste în spate, dar și una de mici mizerii inevitabile între locatari. Era vecina de sus care, punîndu-și, pe la începuturile blocului nostru, centrală proprie, nenorocise încălzirea pe întreaga coloană. Din cauza ei trebuisem să tot chemăm instalatorul și administratorul, să tot reparăm și aerisim caloriferele, care oricum mergeau mai prost. Ba, o dată, ne și inundasem crunt. Comunicasem cu ea destul de des, ba la telefon, ba la ușă, pe tema acestor chestiuni arzătoare, dar, de fapt, îngrozitor de plicticoase și mîncătoare de timp. Vecina, doamna spectaculoasă, pe atunci cu un soț arătos și el, într-o neagră și lucioasă haină de piele și cu un cîine lup, avusese întodeauna clasă în aceste meschine schimburi de replici: recunoscuse, pe undeva, că greșise, nu se certa niciodată, ba chiar zîmbea. Era una dintre dificilele persoane cu care te străduiești să ai un conflict și nu poți, pentru că ”adversarul” ți-e simpatic...

Chestiunile cu încălzirea s-au mai liniștit, și doamna în cauză și cu mine am ajuns să ne salutăm dacă nu cu prietenie, cu vecinătate caldă desigur. Doamna era întotdeauna impecabilă, perfect feminin îmbrăcată, în fuste elegante, dresuri, tocuri, și tot ce presupune o feminitate ca la carte. Și perfect coafată. Eu eram mereu genul de semi mamă - semi adolescentă, în blugi și cu pulovere ușor lălîi, cu părul în dezordine și cărînd jalnice sacoșe de la magazinul din colț. Și totuși, ne simpatizam. Încet-încet, într-o perioadă în care și mie regnul bărbătesc mi se părea cel mai fără speranță de pe lume, și soțul cu haina de piele a dispărut, și cîinele lup. Doamna respectivă și cu mine am intrat chiar în vorbă mai serios, ea mi-a spus unde lucrează și că intenționaează să se mute undeva, lîngă București. Așa a și făcut. Într-o zi a dispărut, și am simțit lipsa prezenței ei pe scările socialiste...Taximetrista mi-a spus povestea ei reală: pe unde a lucrat, ce copii a avut, ce căsătorii...Nimic, pînă la urmă, spectaculos: doar că reieșea că și doamna perfectă se înfruptase din toate mizeriile omenești,. Nimic, însă, din ce mi-a povestit nu i-a știrbit din aură. Pentru mine, ea va rămîne unul dintre miturile de început ale blocului nostru.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
Thomas Wiede, un turist german pasionat de călătorii, a petrecut în această primăvară un weekend la București. Iar impresiile sale la superlativ despre capitala României au fost împărtășite și pe canalul său de YouTube, care are peste 11.000 de abonați.
image
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
O conațională care locuiește în Germania a transmis un mesaj devenit viral pe Tik Tok pentru românii care muncesc în străinătate. Românca îi sfătuiește să ia spontan hotărârea de a reveni în România, dacă în țară se simt cel mai bine, pentru că altfel se vor amăgi singuri la nesfârșit.
image
Rețeta lui Ceaușescu pentru a pune mâna pe putere în România. Cum a reușit un copil sărac să ajungă stăpânul țării
Nicolae Ceaușescu a fost modelul perfect de politruc oportunist. Așa cum arată biografia fostului dictator acesta și-a făcut culoar către putere prin șiretenie, exploatând momentele prielnice, făcându-și loc cu coatele atunci când a fost nevoie.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.