Discuţii de pahar

28 mai 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

O discuţie la un pahar începe mai totdeauna cu nimicuri. "Ce mai faci", "ce ai mai făcut?" - întrebări la care, de obicei, se răspunde, cu o uşoară ridicare din umeri: "bine", "nimic", sau retorica: "ce să fac?" - însoţită uneori de un oftat cu subînţeles.

Cei mai vorbăreţi vor plasa, mai devreme sau mai tîrziu, miza pe masă: "ai auzit că...?" - iar de aici se încearcă construirea unei discuţii oarecare, discuţie care depinde de cît sînt de dornici şi unii şi alţii să ridice acea miză. Este ca într-un joc de pocker. Dacă ai mînă cîştigătoare continui să plusezi aducînd noi şi noi informaţii la nucleul iniţial. Dacă însă ai senzaţia că subiectul n-are nici o şansă de cîştig, renunţi şi propui, la rîndul tău, o altă miză.

Uneori se ajunge într-un impas. Pare că orice pui pe masă, toată lumea "se aruncă", abandonînd un subiect înainte ca acesta să înflorească în jurul paharelor de vin. Simţi, cu o oarecare frică, apropierea acelui moment stînjenitor al tăcerii, mai ales cînd tăcerea ar putea fi interpretată greşit  şi invitaţii ar putea creade că vrei să-i dai afară - cînd, de fapt, tu nu ai subiect de conversaţie.

Atunci, oricît te-ai fi ferit, eşti nevoit să scoţi din tolbă marele arsenal. Discuţia la care toată lumea, tot timpul, va participa, dezmorţită brusc din orice fel de apatie, cu o patimă care, pe de o parte, te bucură, pe de alta, te sperie.

Arunci pe masă miza "lamentaţiei de ţară", o miză la care ai, n-ai argumente, joci. Plusezi, fie că ai mînă, fie că mergi la cacialma, căci patima acestui tip de miză te înflăcărează prea mult ca să nu o ţii cît mai mult.

Cu un "să vă spun ce mi s-a întîmplat" dai tonul lamentaţiei. Căci fiecăruia dintre noi ni s-a întîmplat cîte ceva, fiecare am fost nedreptăţiţi, fiecare am fost îmbrînciţi, repeziţi, înşelaţi, furaţi, fiecare am avut de suferit din cauza "ţării" şi a "poporului". Fiecare ne recunoaştem într-o impostază sau alta a nedreptăţii. Pornind de la particular, generalizăm. Vorbind despre o cunoştinţă, ne dăm seama că, de fapt, problema cunoştinţei respective este de fapt reflexia unui întreg sistem.

Vorbind despre un Gigel care a copiat de pe net o compunere în daneză pentru ora de engleză (căci nu numai că nu face diferenţa între cele două limbi străine, dar nici nu-i pasă), vorbim de fapt despre educaţie, iar vorbind despre sistemul de educaţie vorbim pînă la urmă despre viitor, dar care viitor, căci economia României e pe butuci, iar sistemul de pensii stă să pice, iar situaţia din spitalele româneşti este aşa cum este tocmai pentru că "ăştia" de la putere "vor să ne mai împuţineze", ca s-o scoată la cap cu pensiile.
De la cultură  la politică, seara, la un pahar, ne dezmorţim şi ajungem să dezbatem orice, să înţelegem de fapt ce nu merge în România, să cunoaştem şi cauza, dar şi remediul şi, într-un final, să ne amuzăm copios, să ne simţim apropiaţi, fraţi de suferinţă, şi să ne vină chiar să dansăm sirtaki pe muzica acestui "magnific dezastru" care ajunge să fie ţara în care trăim.

Cînd ne ambalăm la discuţiile despre "cît de rău ne este în România" ni se dezleagă limba, uităm orice limită, ne aruncăm înfometaţi în generalizări (care nu ne includ), ajungem să ne auto-acuzăm, fără să ne dăm seama: am întîlnit vînzători care se plîng de calitatea proastă a vînzătorilor, şoferi agresivi care se plîng de prostia şoferului român, profesori care deplîng sistemul educaţional, politicieni care se lamentează de cît de prost merg lucrurile în ţara asta.

În ciuda anilor care trec, trec, trec, acest tip de tacla pare inepuizabil. La problemele vechi se adună altele şi altele şi, probabil că dacă ne-ar fi mai bine, am rămîne fără una dintre cele mai paradoxal de agreabile discuţii de pahar.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
Până să ajungă în fruntea țării, în 2021, Raisi a făcut prăpăd, ca judecător.
image
Dulcele gust al minciunii: cazul Ianis Hagi arată apetitul nostru pentru a ne păcăli singuri
„Prinț“ la noi, un „client“ al băncii de rezerve în străinătate. Cam așa se poate descrie fotbalistul Ianis Hagi în ultimii doi ani. Din păcate, cazul său denotă, de fapt, o problemă mult mai gravă și anume apetitul nostru de a ne păcăli singuri.
image
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Platforma chineză de comerț online Temu este acuzată de asociațiile europene de consumatori că își manipulează clienții prin diverse tehnici, iar aceștia ajung să cumpere produse despre care nu se știe dacă sunt în standarde UE.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi