Dilematix și lecția de jurnalism

29 aprilie 2014
Dilematix și lecția de jurnalism jpeg

Ce poate fi mai reconfortant și mai revigorant ca sîmbăta dimineața să te întîlnești cu 30 de copiii de toate vîrstele (de la 4 la 16 ani) cărora le place să scrie, unii au deja manuscrise și romane „în sertar” și îi interesează profesia de jurnalist, oarecum pe cale de dispariție astăzi sau reconvertită în blogger, PR sau mai știu eu ce? S-a întîmplat sîmbăta trecută, la librăria Humanitas Cișmigiu, la Campionatul Poveștilor, cînd după multe vreme l-am scos pe Dilematix din redacție (mulțumim Alice Ene!) și am inițiat un mic workshop despre cum se scriu știrile, ce înseamnă un interviu sau un reportaj. După ce Ileana Zirra a povestit cum e să fii redactor la 13 ani (cît avea ea cînd a fost cooptată în mica noastră echipă) și după ce le-am explicat copiilor principiile după care „funcționează” știrile (mulți știau deja despre întrebările unde/ cînd/ cine/ ce), am trecut la partea practică, iar ei au compus știri fanteziste și absurde, căci de cele „adevărate” ne-am săturat deja, mai ales de unele. Iată cîteva:

„În această dimineaţă, cercetătorii au descoperit într-o groapă pe care nimeni nu binevoieşte să o repare, de pe Autostrada Cărţilor, o fosilă de cuvînt care datează din anul -1, înainte de cacofonie.
Acum două ore, un cartof cu aripi de fluture a spart o bancă plutitoare aflată în centrul Pămîntului! Acesta a furat două lacrimi de ploaie şi o coadă de şopîrlă oarbă. Zona este acum închisă pentru investigaţii, iar accesul cu stele este interzis pînă ieri dimineaţa.
Două fire de praf au fost otrăvite cu Coca-Cola de către un fluture de molie inventiv, ieri la miezul miezului dimineţii, chiar în reşedinţa proprie. Vinovatul a părăsit locul crimei, dar, împiedicîndu-se de-o şoaptă, a fost prins şi încătuşat cu aţă multicoloră. Acesta va fi audiat la DNA (direcţia nimicului ascendent) mîine la ora 26:07.” (Maria)

„Astăzi, 26 aprilie 2014, la Librăria Humanitas, un scriitor a fost prins într-o carte DarthVader pentru că voia să fure toate cărţile şi să ajungă „Scriitorul Suprem”. Momentan este prins în închisoarea ficţională şi aşteaptă un salvator.
În septembrie 2013, la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” a fost înfiinţat Zidul Artiştilor pe unul din pereţii scărilor de către un vianist anonim. A început să scrie versuri din Depeche Mode pentru că fusese dat afară de la mate. Din fericire a scăpat nevătămat, iar povestea zidului continuă, cît despre redactorul care îi scrie povestea nu-i se va şti soarta decît după publicarea articolului. Istoria totuşi nu rămîne doar scrisă pe perete pentru că tot ce apare pe zid devine realitate. Deci acum ne aşteptăm la un concert Depeche Mode în Vianu?” (Ioana)

„Luni, 21 aprilie, cu ocazia Campionatului de ciocnit ouă de Paşti, campionat cu o tradiţie de peste 100 de ani organizat în Hunedoara, doi oameni au ajuns la tribunal. Ion Ialalache îl dă în judecată pe Gică Ghiculescu. Acuzatului i se reproşează că ar fi participat cu un ou deja clocit, ceea ce era adevărat. Cînd oul încondeiat al lui Gică a cîştigat Campionatul de ciocnit ouă, din acesta a ieşit un puişor. Avocatul susţine că găina şi puiul ei trebuie condamaţi cel puţin cinci ani; este vina găinii că s-a apucat de clocit ouă. După vreo trei procese, judecătorii decid că nu este vina nimănui. Pentru a sărbători, din găină se fac o ciorbă şi cîteva perne.” (Andreea)

„Alaltăieri, pe data de 24.04.2014, o serie de întîmplări ciudate a avut loc pe strada minunilor din satul miracolelor, ţara fanteziei. Întîi toată partea dreaptă de stradă a fost acoperită de o undă de anti-gravitaţie. Totul a început să plutească pînă a dispărut şi ieri a fost găsită în deşert.
Bătrînul satului, împreună cu doi reporteri au mers să investigheze îndeaproape şi încă nu s-au întors. Noi credem că s-au pierdut în deşert. Apoi partea stîngă a fost acoperită de încă o undă de gravitaţie. A devenit atît de grea că a intrat în pămînt. Noi credem că satul vecin vrea să dispară tot satul miracolelor, ca să îl cucerească.Dacă aflaţi ceva de strada minunilor, vă rugăm să ne contactaţi!”

După ce am terminat cu știrile, am făcut cîteva „exerciții de interviu”, iar copiii intervievați au fost pe rînd Darth Veder, un dragon, Scufița Roșie sau Zîna Măseluță. Iar la final, au primit și tema pentru acasă – un reportaj despre școlile lor, care cred că sînt lucrurile bune și ce ar trebui schimbat. Așadar, o perspectivă a lor asupra educației și a sistemului de învățămînt. Așteptăm și alte texte ale altor copii care nu au participat la workshop la adresa dilematix@gmail.com. Cele mai bune texte vor fi publicate pe site-ul Dilema veche.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.