Diabolicele detalii

30 iulie 2015
Ce urmează după tragedie? jpeg

Acum ceva vreme o amică mi s-a plîns că prietenul ei este "prea perfect". Îşi dădea seama că  frustrarea ei era cel puţin ciudată, într-o lume care tînjeşte după perfecţiune, dar că, uneori, spunea, perfecţiunea devine, pur şi simplu, plictisitoare. Mi-am amintit, automat, de romanul fantastic, neterminat, a lui Topîrceanu, Minunile Sfîntului Sisoe, în care Sisoe ajunge să fie exasperat de perfecţiunea raiului în care sălăşuieşte, un spaţiu impecabil, în care starea de graţie e anulată, în lipsa reperelor. Pentru că neagă beatitudinea, dorindu-şi cu disperare o "sănătoasă" durere de măsele, e pedepsit şi trimis pe pămînt pentru o doză de realitate.

Cam aşa ceva am experimentat, anul acesta, cînd, alături de un grup de prieteni, am decis să ne petrecem vacanţa într-o ţară cu mult mai exotică decît orice am văzut pînă acum, o ţară care promitea atît frumuseţi nebănuite cît şi întîmplări, emoţii şi aventuri: România.

Am descoperit într-adevăr, o ţară cu peisaje de vis, cu locuri de o frumuseţe enervantă, pe care tentaţia ne tot făcea să le asemănăm, cu obidă, ba cu peisajele alpine ale Italiei, ba cu cele ale Elveţiei. În Turda, de exemplu, la celebra Salină, un turist care a "vînat" saline prin toată lumea, îmi povestea că ceva atît de frumos precum cea de la Turda n-a văzut pînă acum.

Iar aici intervin detaliile care ciupesc perfecţiunea. Dozele de realitate. Ca multe frumuseţi naturale incontestabile din România, şi Salina de la Turda e o bijuterie turistică exploatată cum nu se poate mai prost. Chiar dacă înăuntru are un decor futurist, care, la prima vedere, impresionează (deşi nu ştii dacă în bine sau în rău), şi chiar dacă, tot la prima vedere, descoperi o sumedenie de oferte de petrecut timpul în aerul sănătos al salinei, mese de ping-pong, de biliard, o zonă de minigolf pentru copii, sau un chioşc de suveniruri, amănuntele de care te loveşti, create parcă anume pentru contrast, lasă o categorică imagine neplăcută.

Paturile de minigolf sînt mai mult decît uzate, frizînd, unele, rugina, mesele de biliard sînt îmbibate cu apă (cum altfel?) declanşînd blesteme în sufletul jucătorului de biliard, iar la chioşcul de suveniruri nu găseşti nici albume cu poze din salină, nici pliante cu istoria acestui loc fabulos. Găseşti însă creioane, brichete, mătănii, baloane şi, inevitabil, magneţi cu Arsenie Boca.

Vorbind despre suveniruri, vorbim despre o lipsă totală de imaginaţie a comerciantului român în ceea ce priveşte arta de a vinde amintiri. În altă zonă, în alt paradis, la gura Peşterii Scărişoara tarabele sînt pline de chinezării, cioace de genul "pachete cu gumă care te curentează", peruci multicolore, păpuşi sau bibelouri din ceramică - mi-a rămas pe retină un grup de două veveriţe care se pupă - ca să nu mai spun de "mini trofeele" din plastic transparent, inscripţionate cu înţelepciuni din biblie. Ce au de-a face, toate acestea, cu minunata Peşteră Scărişoara?

Lăsînd deoparte detaliile logistice din preajma frumuseţilor naturii, ajungi şi la detaliile umane. Şi mă refer acum la serviciile de care am avut parte.

Căci oricîtă deschidere ai avea şi oricîtă bunăvoinţă, clachezi cînd chelneriţa îţi aduce după jumătate de oră, un alt vin decît cel comandat, motivînd că vinul dorit iniţial se află la "celălalt restaurant" şi că trebuie să meargă pînă "acolo" să-l ia (filiera aflîndu-se la vreo 200 de metri depărtare); sau cînd, întrebi unde este toaleta şi ţi se aduce nota de plată; sau, după o oră de aşteptat, primeşti mîncarea rece alături de întrebarea inocentă: "Doriţi şi tacîmuri?"; bineînţeles că, după toate acestea, după ce ai băut gin tonic cu blue curacao, pentru că barmanului i s-a părut că ginul tonic simplu are o culoare prea banală, nu mai eşti perplex cînd, în alt oraş, la altă terasă, o altă chelneriţă oftează îndelung cînd primeşte comanda, şi-ţi cere, ţie, clientului, o foaie şi un pix ca să-şi noteze. Pentru că nu poate memora atîtea. Te abţii să nu o întrebi, în aceeaşi ordine de idei, dacă bucătarul n-ar vrea să dai fuga la magazin şi să cumperi niscaiva mîncare.

Adaptabilitatea e o condiţie musai cînd călătoreşti prin România. Lucrurile se pot schimba cu o viteză uluitoare, de la oră la alta. Într-o zi, un drum se asfaltează, dar cum nu există indicatoare la începutul şoselei în lucru, afli acest detaliu abia cînd te întîlneşti cu echipa de muncitori. Trebuie să te întorci, adică, zeci de kilometri, s-o iei pe alt drum, să faci un ocol enorm şi abia ce îl mai prinzi pe proprietarul pensiunii unde ai cazare.

Proprietarul îţi bate obrazul la nesfîrşit, după care îţi prezintă casa, dîndu-ţi şi indicaţiile de folosire: nu se fumează decît într-un anumit loc de pe terasă, dacă vrei să-ţi meargă televizorul în cameră, trebuie să-l manevrezi de la TV-ul principal din sala de mese, iar de mîncare, speră să nu fii vegetarian, că ai încurcat-o. Aici, în Apuseni, ne spune, cu  mîndrie, se mănîncă cu Triferment la desert. Nu eşti mofturos, dar un atare anunţ îţi cam îngrijorează ficatul.

Iar îngrijorarea se transformă, la final de vacanţă, în realitate, pentru majoritatea celor din grup. Indigestii severe, oboseală, extenuare. Şi, deşi îţi derulezi în minte, zăcînd la pat, locurile pitoreşti prin care ai fost, consolîndu-te cu ideea de "vacanţă exotică", cauţi, pe internet, oferte spre locuri mai lipsite de surprize. Viena sau Berlin.
Căci, după ce ai experimentat o asemenea "durere de măsea", un paradis plictisitor e, totuşi, binevenit.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alimentul adorat de români care te ajută să ai un somn liniștit. Dr. Mihail Pautov garantează
Chefirul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Studiile ne spun că ajută digestia, scade inflamația, reglează glicemia și susține sănătatea inimii. Doctorul Mihail Pautov a vorbit, pe pagina lui de TikTok, despre beneficiile acestei băuturi.
spital mioveni foto denis grigorescu jpeg
Sute de posturi blocate la primul spital de stat construit de la zero în România după Revoluție. Care ar fi soluția de deblocare
De anul trecut, angajările la stat sunt blocate. Iar sistemul public de sănătate este cel mai afectat, mii de posturi de doctori și asistente fiind blocate din cauza măsurilor de austeritate.
videochat expert supeala jpg
Adulții, mai puțin inteligenți pe zi ce trece. Expert HR: „Nimeni nu înțelege urgența de a investi în educația pentru adulți”
Unul din cinci adulți este capabil să înțeleagă texte simple sau să rezolve probleme aritmetice de bază, arată un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 34 de state. Polonia înregistrează cel mai mare declin.
Poiana Largului viaduct jpeg
Poiana din România care leagă trei regiuni. Locul e cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, fiind poarta de acces către zone montane renumite
Viaductul Poiana Largului rămâne unul dintre cele mai impresionante și importante din România. Reprezintă o realizare semnificativă în domeniul infrastructurii rutiere și contribuie la conectivitatea regiunilor montane ale țării. Este punct de legătură între Moldova, Bucovina și Transilvania.
01 medici maternitate timisoara foto maternitate noua jpg
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara strâng bani pentru construirea unei noi maternități. Cum pot fi sprijiniți
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, membri ai Asociației Pro Maternitatea, au început o lăudabilă campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei noi maternități în orașul de pe Bega.
crestere-economica
Cu cât pot crește salariile medii și PIB-ul României în acest an. Prognoza până în 2028
Estimările privind creșterea salariului mediu brut sunt optimiste pentru acest an, în ciuda măsurilor de înghețare a salariilor bugetarilor. Comisia de specialitate prognozează și o creștere a PIB-ului, mult mai mare decât al UE.
conferinta de pace de la paris jpg jpeg
21 ianuarie: Ziua când s-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris
Pe 21 ianuarie este și data de naștere a istoricului Gheorghe I. Brătianu, a poetului Petre Creția sau a tenorului spaniol Placido Domingo.
index webp
Conducătorul care a speriat Europa! A încălcat secole de tradiție în numele dragostei, transformând un întreg Imperiu
Astăzi, mulți români îl cunosc pe acest sultan otoman datorită faimosului serial turcesc despre viața sa. Însă, dincolo de această producție se află una dintre cele mai fascinante și importante personalități ale istoriei otomane.