Detest autoritatea (inutilă...)

9 iunie 2014
Povestitori și ascultători (întîmplători) jpeg

În diverse situații, în special în cele de criză, diverse persoane din jur, apropiate sau nu, se înghesuie să-ți dea sfaturi. Fie că e vorba de rude, de prieteni, de femeile de serviciu, de doctori sau de cunoștințe aleatorii.

Evident, mă refer strict la cei care-și oferă... serviciile, în special verbale, fără să le fi cerut. Era o vreme cînd lăsam impresia unei femei neajutorate, nedescurcărețe, fără ochi pentru chestiunile grave ori materiale ale vieții. O fată – cîndva – care plutește brambura pe deasupra lucurilor, într-un nor roz (de atunci cam negru...) și nu observă nimic din jur. Ca atare, trebuie trasă de mînecă, în cel mai bun caz; și, în cel mai rău, zguduită, ba chiar manipulată.

Din nefericire, și pentru mine, și pentru cei din jur, nu mai sînt așa. De aceea, diversele sfaturi privind sănătatea, conturile în bancă, casele ori chiar locurile de veci nu mă ating. Se preling pe lîngă mine precum un sos care nu intră în mîncare. Nu pentru că sînt o dură ori o pricepută, ci fiindcă fac parte din categoria celor care, atunci cînd erau copii, nu mîncau corcodușe direct din pom – pentru că erau... nespălate. Pentru că eram o încuiată, veți spune. Dar nu numai de asta. Ci mai ales pentru că așa îmi spuseseră părinții mei, acasă, și-mi și explicaseră de ce nu e bine. Și pentru că țineam la părinții mei, care nu-și exercitau niciodată o autoritate inutilă, ci doar îmi explicau lucrurile și cauzele lor, făceam exact cum îmi spuneau ei (motiv pentru care nu m-am apucat niciodată de fumat...).

Autoritatea asta falsă începe cu cei din familia extinsă. Majoritatea au păreri, desigur. Chiar și rudele din străinătate, venite pe aici din cînd în cînd. Îmi explică cum e mai bine pentru mine într-o situație de criză majoră și cum aș avea eu dreptul să intervin în cursul vieții cuiva, dacă aș fi în Australia. Nu se pune problema de credință... Argumentele lor dovedesc un raționament de oțel, de fapt de tinichea, care mă sperie prin lipsa lui de umanintate. După care mi se pun întrebări despre spitalele din România, de genul: Cînd vine terapeutul ocupațional? De ce nu îi fac bolnavului aromaterapie? Și, cea mai tare dintre toate, văzînd niște brazi în fața geamului de la spital: la ce oră vin la voi veverițele? (la ei opossumii vin pe-nserat, pe la 10 P.M.)

Alții au ce au cu instituțiile: îmi tot sugerează că, dacă am pe cineva bolnav, să-l plasez într-o instituție, spre binele lui. Pentru a fi mai bine îngrijit, inclusiv medical. Asta în paralel cu o altă categorie, care îmi sugerează să duc blonavul acasă, căci fiecare om trebuie să ajungă, pînă la urmă, în patul lui...

Doctorii, pe de altă parte, mă sfătuiesc s-o las mai moale, pentru că și-așa am făcut mai mult decît unii dintre ei pentru părinții lor (parafrazez). Ideea e că, dacă  cineva e în stare gravă, ce rost are să te agiți chiar așa și să-i terorizezi și pe alții?

În sfîrșit, primesc sugestii și de la femeile de serviciu, în general să le zicem religioase, ori mistice. Să țin post negru (ceea ce nu e rău), să mă duc pe la diverse moaște cu hainele persoanei în sacoșă, să nu "întorc" omul dacă e să se întîmple ceva...

Cele mai tari sfaturi sînt legate de locurile de veci. Astea vin, în general, de la rudele cu  care avem norocul să împărțim un loc central la Bellu și care vor să-și managerieze de pe acum cazarea eternă...

În rest, ne sună tot soiul de oameni, unii binevoitori pe bune, care încearcă și ei să ajute cum pot, într-o situație imposibilă. Mai toți termină cu ”Doamne ajută!” sau ”Cum o vrea Dumnezeu!”. Lucruri cu care sînt total de acord, dar cînd le auzi așa, casual, toată ziua-bună-ziua...

Singura autoritate pe care o accept e a celor care tac și fac, repet, ce pot și ei. Au existat și există și asemenea oameni.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Imagini din mega-închisoarea din El Salvador, cu mii de deținuți dezbrăcați încătușați. „Au văzut exteriorul pentru ultima oară”
Imagini teribile cu deținuți aduși în gigantica închisoare din El Salvador (America Centrală) deschisă în 2023, publicate de autoritățile din această țară, au făcut, joi, înconjurul lumii.
image
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
O descoperire uriașă pentru Europa a fost făcută, recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
image
Cum a reacționat patronul unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul dejun şi au plecat fără să plătească
Şase studenţi aflaţi în Italia cu Erasmus s-au oprit la un bar din Bari şi au consumat un mic dejun bogat cu cafea, cornuri și nu mai puțin de 27 de beri. La final, nu s-au mai obosit să plătească nota de plată. „A fost doar o scăpare de câteva secunde și nu i-am mai văzut”, a spus patronul păgubit.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.