De ce vă trebuie doctorate?

14 august 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

A apărut la orizont o nouă acuzaţie de plagiat în cazul unui politician, nu mai contează care. Le-am cam pierdut numărul. De la marele scandal al plagiatului lui Victor Ponta încoace, a devenit şi doctoratul un subiect de presă şi o preocupare publică în România. Cu ce ne-am ales?

Cu mai nimic. Plagiatul lui Victor Ponta a rămas în coadă de peşte. Cu chichiţe juridice, s-a ajuns la concluzia că nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase, deşi raportul făcut de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti arată clar şi argumentat că lucrarea a fost copiată în bună parte. Aşa că s-o lăsăm cum a picat şi să tragem o concluzie neliniştitoare nu pentru Victor Ponta, ci pentru societatea românească: la români, în acest început de secol şi mileniu,

Opinia publică nu are suficientă forţă pentru a-l determina pe un politician acuzat de plagiat să demisioneze (cum s-a întîmplat în SUA, în Germania ori în Ungaria). Furtul intelectual e o mişmăşeală pe care o bună parte a publicului de la noi e dispus s-o înghită sau s-o ascundă după liniştitoarea replică “ei, şi ce? alţii fură miliarde”.

Dar cred că problema pleacă din altă parte. E inflaţie de doctorate. S-au dat în ultimii ani mii de titluri de doctor. Profesoare de gimnaziu, ingineri din fabrică, primari, oameni de afaceri, deputaţi şi senatori, ba chiar pensionari s-au bulucit să capete titlul de doctor. De ce? La un moment dat, pentru că le creştea salariul cu 15%, ceea ce, într-o ţară cu salarii mici, nu-i de lepădat. Dar furia doctoratelor începuse dinainte să existe acest beneficiu material şi a continuat şi după ce, la începutul crizei, guvernul a tăiat sporurile. Aşa că explicaţia trebuie să fie alta. Dragostea de ştiinţă? Dorinţa de afirmare ori de creştere a stimei de sine? Nevoia de a stîrni invidia ori admiraţia colegilor de serviciu? Altceva? E posibil să fie cîte ceva din toate acestea.

Dar de ce le trebuie titlu de doctor primarilor şi politicienilor? sînt convins că, în afară de tezele ieşite la iveală ca fiind plagiate, mai există şi altele: plagiate, cîrpite, însăilate ori pur şi simplu proaste. Un demnitar care e ocupat şi la slujbă, şi la partid de dimineaţă pînă seara nu are cum să facă o lucrare de doctorat cît de cît serioasă. N-are timp (în unele cazuri, nici înzestrări intelectuale) să stea la bibliotecă şi să citească sute de cărţi, nici nu e în stare să aducă vreo contribuţie originală în domeniul cu pricina. Căci asta e, de fapt, doctoratul: o lucrare în care autorul aduce o idee, o interpretare, o descoperire personală. E cercetare  ştiinţifică, nu e bla-bla, ca la partid. De ce le trebuie acestor oameni titlul de doctor obţinut oricum, chiar şi pe colţul mesei, ori cu o teză scrisă la plesneală (eventual de altcineva)? Cînd eşti parlamentar, şef de partid, om de afaceri sau primar de sector în Bucureşti, la ce-ţi trebuie o bucată de carton pe care scrie “doctor”? De ce vrei să te bagi printre nişte oameni care chiar muncesc la doctorat, asta e vocaţia lor, cercetează ani de zile pentru a ajunge la o idee sau la o descoperire?

Eu cred că dintr-un complex de inferioritate şi din sentimentul românesc al lui “dă-mi, Doamne, ce n-am gîndit, să mă mir ce m-a găsit”. Aflat la maximum a treia generaţie încălţată şi provenit dintr-o cultură preponderent rurală în care universităţile au apărut după căile ferate (iar învăţămîntul general obligatoriu după universităţi), politicianul român vrea – uite-aşa, de-un capriţ, de-un pamplezir – să moară capra vecinului mai deştept. Aşa că se trezeşte într-o bună dimineaţă cu basca pe-o ureche şi-şi spune în sinea lui că, dacă are puterea, tre’ să aibă şi-un titlu respectabil. Şi se pune pe dat telefoane şi pe aranjat şi chestia asta: hai, dom’le, să-mi dau şi io un doctorat, că prea şi l-au dat toţi fraierii.

Numai că distinşii doctori făcuţi pe puncte şi la grămadă trăiesc într-o mare minciună. Au doar o diplomă de carton, nu un titlu adevărat.  Ghinionul lor este că, în ciuda tuturor dificultăţilor, în România există în continuare destui oameni serioşi care îşi dau doctoratele

la universităţi româneşti sau străine, cu lucrări excelente şi cercetări originale. În faţa lor, bucata de carton luată pe veresie ori pe plagiat nu face două parale. Distinşii noştri politicieni-doctori ştiu asta, în sinea lor, chit că nu recunosc. Şi asta nu le scade, ci le sporeşte complexul de inferioritate intelectuală. Aşa că, una peste alta, şi-au dat doctoratul degeaba.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

rares ion colaj jpg
Fratele lui Rareș, tânărul de 20 de ani mort în condiții suspecte, îl auzea agonizând la telefon: „I-am zis să vină acasă că îl cheamă mama”
Noi detalii ies la iveală în cazul morții lui Rareș Ion, tânărul în vârstă de 20 de ani, prieten cu Vlad Pascu și care a fost găsit decedat într-o locuință din Sectorul 2.
David Beckham, foto Shutterstock jpg
Singurul cadou pe care David Beckham și-l dorește de ziua lui. Ce le-a cerut prietenilor în mod clar: „O idee bună”
Cu o avere estimată la 450 de milioane de dolari, ce și-ar putea dori David Beckham în dar de ziua lui? Ei bine, fostul fotbalist are o dorință specifică pe care a exprimat-o recent.
banner Carmen Grebenișan
Ce sume impresionante a ajuns să câștige Carmen Grebenișan ca influencer: „N-aș miza pe faima asta rapidă”
Carmen Grebenișan câștigă foarte bine ca influencer. Care este secretul clujencei?!
Jurgen Klopp (EPA) jpg
Presa spaniolă îl vede pe Klopp urmașul lui Ancelotti la Real. Culisele mutării
Neamțul ar fi gata să revină în fotbal ca antrenor.
vasile siman foto cosmin iftode/rpressport
Dinamo l-a învins pe cel care a îngropat Sportul Studențesc. Vasile Șiman voia să se îmbogățească folosind o clauză halucinantă
Afaceristul Vasile Șiman, sub al cărui management a murit Sportul Studențesc, a pierdut litigiul cu Dinamo.
1 stetoscop si pix jpg jpeg
Medic de îngrijiri paliative, acuzat că și-ar fi ucis 15 pacienți pe care îi avea în grijă
Procuratura din Berlin a cerut miercuri trimiterea în judecată a unui medic de îngrijiri paliative, suspectat de uciderea a 15 pacienți în capitala germană.
tun obuze foc separatisti pro rusi donbass razboi foto mil.in.ua
Coreea de Nord a livrat Rusiei cel puțin 4 milioane de obuze, în ultimii doi ani
Rusia a primit între 4 și 6 milioane de obuze din Coreea de Nord, transportate pe mare și pe cale ferată, întărindu-i semnificativ capacitatea de a continua războiul din Ucraina.
prieten pascu jpeg
DIICOT s-a autosesizat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc în cazul morții tânărului de 20 de ani
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală s-au sesizat, miercuri, din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc în cazul morții lui Rareș, tânărului de 20 de ani, prieten cu Vlad Pascu și Tu
image png
Cine este Rareș, zis „Castron”, tânărul găsit mort în propria locuință. La 13 ani, prietenul lui Vlad Pascu făcea furori la emisiunea „Next Star”
Andrei C., un tânăr de numai 21 de ani, a fost găsit fără suflare în garsoniera în care locuia singur, într-un bloc modest din cartierul Rahova, București.