De ce „urîm” feministele

26 iulie 2017
E cool să postești jpeg

Mi se întîmplă, de multe ori, să aud acea pufnitură vexată: „Ce mă enervează feministele astea!” De multe ori, chiar în discuții cu femei, mă lovesc de acea mentalitate simplistă care reduce feminismul la extremisme ridicole sau la miștouri ieftine de genul „feministele nu se rad pe picioare”. Recunosc, făceam pe vremuri parte din categoria acelor oameni care vorbesc înainte să gîndească, după cum făceam parte din categoria celor care se minunau cînd auzeau că X-ulescu, „deși e țigan, e un om minunat”, sau care, de dragul conversației, ridiculizau corectitudinea politică.

Cu timpul însă, am terminat liceul. Am intrat la o facultate și am început să cunosc realitatea din jurul meu. Am ieşit de sub globul generalizărilor care simplifică extrem de mult percepția asupra lumii. Am început să văd nuanțele pe care oamenii categorici refuză să le distingă. Țin minte cum, în timpul liceului, într-o singură zi, ideea mea cum că nu există rasism în România mi-a fost spulberată de un episod la care fusesem martoră: două femei rome, care voiau să cumpere un pachet de țigări, au fost alungate violent dintr-o tutungerie de către vînzător, pe motiv că el „nu vinde țiganilor”. Vînzătorul a fost aclamat cu venin de restul clienților. Mie mi s-a făcut rău.

Închid însă paranteza și revin la viziunea simplistă pe care o au unii asupra feminismului. Am observat, de-a lungul vremii, că majoritatea celor care folosesc automatisme de genul „urăsc feministele” sînt și cei care uită de meritele corectitudinii politice. O fac vehement, cu pseudo-argumente, grăbindu-se să arunce copilul odată cu apa din căldare.

Probabil că e fun și probabil că iei multe like-uri pe Facebook dacă adopți acest fel de atitudine contra. Pentru că de multe ori este mai cool să fii hater. Ne place, ca să zic așa, să urîm.

Personal, mă blochez și dau în bîlbîială cînd am, pe de o parte, un taler plin de toate poveștile îngrozitoare ale femeilor din alte părți ale lumii, care sînt arestate dacă poartă fuste scurte sau omorîte, de propria familie, dacă refuză o căsătorie aranjată, iar pe de alta, am o domnișoară cu carieră care pufnește arogant, în timp ce-și soarbe cocktailul: „Ce urăsc eu feministele.” Dacă o întreb ce au făcut „feministele” astea atît de îngrozitor ca să le urască, o să-mi spună, mai în glumă, mai în serios, că din cauza lor nu-și mai găsește un bărbat. Dacă o atac cu argumente, nu va nega faptul că feminismul ne-a adus mai multă libertate. Cu toate astea, continuă raționamentul, ce facem cu libertatea asta? Pentru că, spune ea, chiar în societățile moderne ești privită cu reticență dacă nu ești măritată sau nu ai copii. I-aș propune să meargă în Pakistan sau în Arabia Saudită, dar îmi dau seama că e greu să lupți cu mentalitatea cuiva a cărui empatie e zero și nu a experimentat un termen de comparație la care să se poată raporta.

Însă, dacă la tine în cartier nu plouă, nu înseamnă că în alte părți nu există inundații. Faptul că nu te interesează situația acelor sinistrați este una, dar cînd mai și răspîndești ideea că nu e nevoie de salvatori, pentru că tu însuți nu vezi nici un pericol, înseamnă să-i condamni pe alții la înec și să le tai orice șansă de supraviețuire.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.