De ce n-are ursul coadă

13 septembrie 2014
De ce n are ursul coadă  jpeg

La început am auzit doi chelneri vorbind românește între ei. Aveam să descopăr apoi, că întregul restaurant al marelui complex hotelier era plin de ei. Era undeva în Grecia, departe de orice destinație obișnuită pentru turiștii români.

Nu m-am mai mirat. Mi-am adus aminte că anul trecut în Cipru nu exista restaurant fără un chelner sau  măcar un  barman român.

În urmă cu alți cîțiva ani, toți chelnerii de la hotelul din Santorini unde ne cazasem erau și ei români. Am pățit asta și la Cortina D’Ampezzo, în vîrful muntelui, la o cabană unde chelnerul, auzindu-ne vorbind românește, ne-a adunat felii de pîine, cornuri și covrigei de pe la alte mese și ni le-a dat, de pomană. Le-am acceptat, ce era să facem. Chelneri români am întîlnit și la Roma, și prin Milano, și la Barcelona și în Germania. Sînt peste tot.

Observația următoare a fost că și femeile de serviciu din complexul din Grecia erau, în cea mai mare parte, românce. Un alt déjà vu, fiindcă și femei de serviciu românce am întîlnit peste tot. Românii servesc și curăță prin toată Europa. Se spune că orice meserie e  onorabilă, că munca înnobilează… și așa mai departe. Dar poate și că  unii europeni vor ajunge să creadă că românii au marele talent de a-i servi pe alții. Mai e și  imaginea cu cerșetorii din România… 

Eu însă, în Grecia, mi-am pus problema dacă femeile de serviciu, aflînd că sîntem români, ne vor face curat în cameră mai bine sau mai prost. N-am vrut să aflu răspunsul, așa că mi-am ținut gura,  n-am intrat în vorbă cu ele și am pus în dulap cartea cu titlul românesc. Poate că am greșit.

Pe urmă am aflat că personalul românesc din hotel e tratat prost. M-am gîndit că am dat peste un  abuz clasic. Oamenii sînt cazați în afara hotelului și deși le gătește  tot  bucătarul grec de la restaurantul hotelului, ei se plîng că mîncarea lor e mult mai proastă. Cică, bucătarul nu-i suportă pe români.

Înainte  aveau voie să mănînce ce rămînea de la restaurant, adică aceeași mîncare ca turiștii. În zilele libere puteau să folosească plaja privată a hotelului iar seara li se dădea voie la barul și la discoteca hotelului. Acum nu mai au voie. De ce? Am aflat și asta.

Pentru că fetele stăteau la plajă topless, ceea ce în Grecia e mai puțin obișnuit. Dar nu asta ar fi fost problema, ci faptul că patronului, pe bună dreptate, nu i s-a părut normal ca fata care te servește la masa să-ți apară a doua zi în față, pe plajă, cu sînii goi.

Le-a atras atenția să nu mai facă asta dar ele n-au respectat interdicția. S-au ferit doar de ochii lui dar au fost date de gol (sau de  goale).

Pe de altă parte, cînd mergeau la discotecă, băieții se îmbătau și se luau de turiste (aceleași pe care a doua zi urmau să le servească la masă). S-a întrunit consiliul de administrație și s-a luat decizia să li se taie toate aceste privilegii.

Păi, d-aia n-are ursul coadă. Iar în România există, după cum se știe, cei mai mulți urși din Europa.
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.