De ce iubim clişeele

15 octombrie 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Acum o săptămînă am scris despre un articol apărut în presa străină în care era elogiat gestul unui imigrant român care, găsind o geantă cu bani, a predat-o autorităţilor. Esenţa articolului respectiv nu era "un fapt divers", ci un "caz senzaţional". Drept pentru care am ridicat problema mesajelor din presă care, în ciuda ambalajului pozitiv, sînt profund discriminatorii, alăturînd ideea subînţeleasă "deşi e român, nu a furat" cu binecunoscuta sintagmă neaoşă: "deşi e ţigan, e un om minunat".

Majoritatea comentariilor pe care le-am primit m-a pus pe gînduri, căci au fost dintre cele mai vehemente. Voi prezenta doar trei dintre acestea.

Primul care mi-a atras atenţia a vizat "corectitudinea politică". Un concept care, de multe ori, este luat peste picior cu uşurinţă pentru "deraieri" şi "exagerări". Discuţia în jurul acestui subiect este însă una mult mai largă, iar concedierea din start a conceptului, pe motive precum "of, corectitudinea politică ne omoară" sau "ne omoară simţul umorului" este una pripită şi limitată. Cei care aud de corectitudine politică şi se grăbesc să dea ochii peste cap, folosind clişee precum "corectitudinea politică e doar o mare ipocrizie" să se gîndească şi la faptul că datorită impunerii corectitudinii politice nu-ţi mai permiţi, cel puţin în discursul public, să instigi la violenţă contra unor grupuri minoritare, iar rasismul sau discriminarea sînt taxate.

Alt doilea comentariu, primit tot pe facebook, viza ONG-urile, blamate de către semnatar pentru că "sînt plătite din bani străini în special pentru a crea aceste confuzii şi pentru a proiecta imaginea negativă şi asupra populaţiei locale." Convingerile că ONG-urile sînt "agenturi străine", că "se hrănesc din banii unor oameni bogaţi care au interese la noi în ţară" sînt, din nou , mostre de gîndire pripită, o gîndire ambalată şi de clişeele vehiculate în presa de senzaţie.

De altfel, comentariul se încheia cu o răbufnire: "Aş dori să mi se explice ce contribuţie a avut această etnie şi ce a produs ea, în afară de haos, mizerie, dezordine".

Vehemenţa şi radicalitatea exprimate mă fac să mă îndoiesc totuşi că respectivul domn chiar ar dori un dialog, o discuţie senină şi calmă asupra unui subiect care de fapt nu-l frămîntă, devreme ce opinia domniei sale este deja formată.

Căci iubitorii de clişee sînt de obicei oameni categorici. Folosesc anumite tipare, verbale, dar şi mentale, pentru a susţine un punct de vedere asupra căruia n-au nici un dubiu. Poţi oare să-l faci să înţeleagă, pe un iubitor de clişee, că femeile blonde nu sînt o categorie? Poţi oare să-l îndepărtezi de pericolul generalizării? Poţi oare să-i spui că, folosind stereotipuri, nu are nimic de cîştigat? Pumnul în masă nu-ţi asigură o familie fericită.

Clişeele îndepărtează, înstrăinează, închid orizontul şi te închistează într-un turn de fildeş, unde numai tu însuţi ai drepate. Îţi conferă o putere falsă, o imagine distorsionată a realităţii. Îţi încătuşează gîndirea, îţi lezează simţul toleranţei şi îţi împietresc inima.

Iar pentru că doamna care tranşa în cîteva cuvinte problema "corectitudinii politice", dilemă dezbătură de zeci de ani prin conferinţe şi căreia i se dedică lucrări şi studii ştiinţifice, a descoperit că singurul efect al acesteia este de fapt "omorîrea simţul umorului", mă întreb ce umor poţi avea pentru gravele consecinţe ale clişeelor?

Vă reamintesc acel caz din Irlanda, cînd autorităţile au luat copiii unui cuplu de romi, pe motiv că aceştia aveau... ochii albaştrii, deci, nu-i aşa, nu puteau fi romi, ci erau, cu siguranţă, răpiţi. Dîndu-şi, mai apoi, seama de greşeală, autorităţile au redat copiii părinţilor, iar primul ministru, Enda Kenny, şi-a cerut în mod public scuze pentru această nefericită întîmplare. Nimeni nu s-a gîndit însă că această "întîmplare" care a cauzat traume, atît copiilor, cît şi părinţilor, a fost provocată de clişee şi lipsa de toleranţă.

Al treilea comentariu m-a vizat în mod personal. Un domn, sau o doamnă - nu-mi pot da seamă, pentru că semnătura aparţine unui pseudonim, mă "acuza", pe scurt, că trăiesc "bine".

În opinia sa indubitabilă, trebuie că "locuiesc într-un cartier unde nu îmi e frică să merg noaptea pe stradă", cu siguranţă "nu merg niciodată cu autobuzul", nu am mîncat bătaie de la ţigani, citesc doar cărţi savante şi am doar conversaţii profunde... iar acestea sînt, de fapt, cauzele pentru care scriu de bine despre ţigani. Pentru care mă revolt (fals, în opinia sa) contra rasismului şi discriminării. Eram "invitată" la sfîrşit să ies din "coconul" în care îmi duc existenţa, să iau contact cu lumea reală şi abia după aceea să scriu despre discriminare.

Ironic este că aici chiar a atins ceva real. Într-adevăr, cred că am trăit într-un "cocon". Căci nu mi-am dat seama cîtă ură şi vehemenţă pot încă exista. Cîtă discriminare şi lipsă de toleranţă. Şi, mai mult, cît de greu este să vorbeşti cu iubitorii de clişee.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.