De ce haina îl face pe om

4 februarie 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Moralmente, se susţine faptul că nu aspectul fizic, ci interiorul ar trebui să conteze. Că învelişul superficial al conţinutului este doar o etichetă care n-ar trebui să aibă greutate în interacţiunile umane. Dar ce se întîmplă cînd o anumită haină dictează propria conduită în raport cu ceilalţi?

De cîte ori nu vi s-a întîmplat să vă îmbrăcaţi "bine" iar haina de calitate pe care o purtaţi să vă influenţeze starea mentală? Să simţiţi mai multă siguranţă, să aveţi o conversaţie mai fluentă şi să vă integraţi social mult mai lesne? Există, bineînţeles, şi reversul.

Cineva mi-a povestit de curînd că, aflat la o serată mondenă a simţit că nu este îmbrăcat cum "trebuie", iar din cauza asta n-a avut nici conversaţie şi nici chef să rămînă prea mult la eveniment. Deşi un om realmente sclipitor şi de succes, a plecat, enervat, că nu s-a gîndit mai mult la hainele pe care ar fi trebuit să le poarte.

Bineînţeles, povestea se repetă în multe alte circumstanţe. De la examenele orale din facultate, cînd trebuie să te îmbraci frumos ca să faci "impresie" mai bună profesorului, la rezolvarea problemelor administrative, grija pentru haine reprezintă, fără îndoială, un mare procent din succesul pe care îl aşteptăm într-o situaţie sau alta.

Dar cînd alegem hainele pe care le purtăm, ne gîndim oare la cum ne percep alţii, sau mai degrabă la cum ne simţim noi înşine în anumite circumstanţe? Ajunge veşmîntul să modifice atitudinile interioare?
Adam D. Galinski, profesor de management la Northwestern University susţine, într-un studiu pe care l-a condus pe această temă, o teorie a uniformei. Cînd porţi, de exemplu, o uniformă, devii mai conştient de anumite responsabilităţi pe care aceasta le implică, lucru care îţi activează un anumit fel de a fi, de a te comporta, atitudini pe care nu le mai ai în afara "orelor de serviciu". (sursa nytimes.com)

Întrebarea se pune însă dacă efectul unei haine dictează doar o conduită, sau afectează procese la nivel psihologic? Cu alte cuvinte, este în stare haina pe care o purtăm să ne afecteze mentalitatea? Într-unul dintre experimentele studiului, 74 de studenţi aleşi aleatoriu au fost împărţiţi în două grupuri: primul grup a purtat halate de doctor, al doilea, halate de zugrav. Îmbrăcaţi astfel au fost puşi să identifice mici diferenţe existente în două imagini asemănătoare. Grupul celor care au purtat halate de doctor a ieşit cîştigător, găsind mai multe diferenţe decît cei îmbrăcaţi în halate de zugrav - de unde concluzia că, purtînd un halat care semnifică mai multă responsabilitate, îţi creşte atît puterea de concentrare, cît şi nivelul de siguranţă - grupul celor deghizaţi în doctor terminînd sarcina mai bine şi mai rapid decît ceilalţi.

Comentînd studiul, într-un articol de pe huffingtonpost.com, dr. Helen Pavlov observă modificarea inevitabilă a autopercepţiei în clipa în care porţi o uniformă. "Impactul pe care îl are o uniformă, atît asupra unui observator, cît şi asupra celui care o poartă, este binecunoscut. Uniforma reprezintă respect, iar acel respect se transmite cumva şi celui care o îmbracă. Însă felul cum se comportă un soldat cînd poartă o uniformă este diferit de felul cum este el îmbrăcat în haine civile".

Deşi, conform lui Joshua I. Davis, profesor asistent de psihologie la Barnard College, studiul celor de la Northwestern University nu explică pe de-antregul mecansimul psihologic al asumării unui rol social atunci cînd porţi o anumit haină, deschide multe direcţii de cercetare în domeniul psihologiei corpului (embodiment psychology).

Însă, pînă la concluzii finale, susţinute de studii şi experimente care vor implica mai multe ramuri ale ştiinţei, un lucru este sigur: cînd te îmbraci bine şi ştii lucrul acesta, lucrurile par a fi mai uşoare, iar siguranţa insuflată de haină îţi aduce succesul mai aproape.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Cât cheltuie românii pe vacanțe exotice. Cea mai scumpă a depășit 50.000 de euro. Topul destinațiilor
Tot mai mulți români își doresc să meargă într-o destinație exotică, în plus față de vacanța de sărbători și cea estivală, fiind dispuși să cheltuiască mai bine de 1.300 euro pentru un astfel de sejur.
ceai hibiscus jpg
Infuzia pe care ar trebui să o bei în fiecare seară pentru a elimina, într-un timp foarte scurt, grăsimea abdominală
Dacă îți dorești o metodă simplă și naturală de a reduce grăsimea abdominală, există o infuzie care te poate ajuta să atingi acest obiectiv.
Departament IT FOTO Shutterstock jpg
IT-iștii nu mai sunt răsfățații pieței muncii: „Am aplicat la 255 de poziții deschise. Am burnout de la interviuri ratate”
IT-iștii erau, cu câțiva ani în urmă, răsfățații pieței muncii, cu salarii și condiții de muncă excelente. Situația s-a schimbat și mulți dintre angajații din domeniu își caută cu disperare, de luni de zile, un loc de muncă. Un clujean a trimis fără succes 255 de aplicații pentru o slujbă în IT.
horoscop 17 martie webp
Horoscop sâmbătă, 25 ianuarie. Nativii unei zodii trebuie să strângă cureaua
Horoscopul zilei de sâmbătă, 25 ianuarie 2025, anunță o situație neașteptată pentru Balanțe și șanse pentru nativii din zodia Leu.
masina politie foto: pexels
Un bărbat dat dispărut în județul Prahova, a fost găsit mort în apropierea albiei unui pârâu
Un bărbat de 67 de ani din judeţul Prahova, dat dispărut, a fost găsit mort în apropiere de albia unui pârâu. Oamenii legii au demarat o anchetă pentru a stabili împrejurările decesului.
stema romaniei 1200x800 c jpg
Ce pasăre se află pe stema României? Poate ajunge la o viteză uriașă atunci când vânează
Cu toții putem recunoaște imediat stema României, este un simbol pe care îl vedem des, în diferite situații. Însă, poate că mulți dintre noi ne vom întreba care este, de fapt, pasărea folosită drept stemă și de ce a ajuns un simbol atât de important pentru țara noastră.
Locuinte de lux in Chisinau  Foto 999 (3) jpg
Cu cât se vând locuințele de lux în Chișinău. Prețul exorbitant, față de cel al caselor „chilipir” din provincie
Prețul cerut pe locuințele din capitala Republicii Moldova a crescut în ultimii ani, spre nemulțumirea multor localnici, care pun acest fapt fie pe seama speculațiilor imobiliare, fie pe obiceiul localnicilor plecați în Occident de a investi în astfel de achiziții, în Chișinău.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
Prețul unui apartament de lux în plin centrul Capitalei șochează. „E din diamante?” vs. „La bucătărie trebuie să stai în genunchi să gătești”
Prețurile proprietăților imobiliarele din marile orașe, mai ales București și Cluj, sunt tot mai greu accesibile oamenilor, dar chiar și așa cresc de la o lună la alta.
Neagu Djuvara a murit istoric roman boier (5) jpeg
25 ianuarie. Ziua în care moare Neagu Djuvara, unul dintre ultimii aristocraţi ai României. A trăit 45 de ani în exil
Pe 25 ianuarie 2018, a murit istoricul şi filosoful Neagu Djuvara. A fost unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti. Tot pe 25 ianuarie, a murit gangsterul Al Capone, care a dominat crima organizată în Chicago între anii 1925-1931.