De ce haina îl face pe om

4 februarie 2015
Re uniformizarea şcolară jpeg

Moralmente, se susţine faptul că nu aspectul fizic, ci interiorul ar trebui să conteze. Că învelişul superficial al conţinutului este doar o etichetă care n-ar trebui să aibă greutate în interacţiunile umane. Dar ce se întîmplă cînd o anumită haină dictează propria conduită în raport cu ceilalţi?

De cîte ori nu vi s-a întîmplat să vă îmbrăcaţi "bine" iar haina de calitate pe care o purtaţi să vă influenţeze starea mentală? Să simţiţi mai multă siguranţă, să aveţi o conversaţie mai fluentă şi să vă integraţi social mult mai lesne? Există, bineînţeles, şi reversul.

Cineva mi-a povestit de curînd că, aflat la o serată mondenă a simţit că nu este îmbrăcat cum "trebuie", iar din cauza asta n-a avut nici conversaţie şi nici chef să rămînă prea mult la eveniment. Deşi un om realmente sclipitor şi de succes, a plecat, enervat, că nu s-a gîndit mai mult la hainele pe care ar fi trebuit să le poarte.

Bineînţeles, povestea se repetă în multe alte circumstanţe. De la examenele orale din facultate, cînd trebuie să te îmbraci frumos ca să faci "impresie" mai bună profesorului, la rezolvarea problemelor administrative, grija pentru haine reprezintă, fără îndoială, un mare procent din succesul pe care îl aşteptăm într-o situaţie sau alta.

Dar cînd alegem hainele pe care le purtăm, ne gîndim oare la cum ne percep alţii, sau mai degrabă la cum ne simţim noi înşine în anumite circumstanţe? Ajunge veşmîntul să modifice atitudinile interioare?
Adam D. Galinski, profesor de management la Northwestern University susţine, într-un studiu pe care l-a condus pe această temă, o teorie a uniformei. Cînd porţi, de exemplu, o uniformă, devii mai conştient de anumite responsabilităţi pe care aceasta le implică, lucru care îţi activează un anumit fel de a fi, de a te comporta, atitudini pe care nu le mai ai în afara "orelor de serviciu". (sursa nytimes.com)

Întrebarea se pune însă dacă efectul unei haine dictează doar o conduită, sau afectează procese la nivel psihologic? Cu alte cuvinte, este în stare haina pe care o purtăm să ne afecteze mentalitatea? Într-unul dintre experimentele studiului, 74 de studenţi aleşi aleatoriu au fost împărţiţi în două grupuri: primul grup a purtat halate de doctor, al doilea, halate de zugrav. Îmbrăcaţi astfel au fost puşi să identifice mici diferenţe existente în două imagini asemănătoare. Grupul celor care au purtat halate de doctor a ieşit cîştigător, găsind mai multe diferenţe decît cei îmbrăcaţi în halate de zugrav - de unde concluzia că, purtînd un halat care semnifică mai multă responsabilitate, îţi creşte atît puterea de concentrare, cît şi nivelul de siguranţă - grupul celor deghizaţi în doctor terminînd sarcina mai bine şi mai rapid decît ceilalţi.

Comentînd studiul, într-un articol de pe huffingtonpost.com, dr. Helen Pavlov observă modificarea inevitabilă a autopercepţiei în clipa în care porţi o uniformă. "Impactul pe care îl are o uniformă, atît asupra unui observator, cît şi asupra celui care o poartă, este binecunoscut. Uniforma reprezintă respect, iar acel respect se transmite cumva şi celui care o îmbracă. Însă felul cum se comportă un soldat cînd poartă o uniformă este diferit de felul cum este el îmbrăcat în haine civile".

Deşi, conform lui Joshua I. Davis, profesor asistent de psihologie la Barnard College, studiul celor de la Northwestern University nu explică pe de-antregul mecansimul psihologic al asumării unui rol social atunci cînd porţi o anumit haină, deschide multe direcţii de cercetare în domeniul psihologiei corpului (embodiment psychology).

Însă, pînă la concluzii finale, susţinute de studii şi experimente care vor implica mai multe ramuri ale ştiinţei, un lucru este sigur: cînd te îmbraci bine şi ştii lucrul acesta, lucrurile par a fi mai uşoare, iar siguranţa insuflată de haină îţi aduce succesul mai aproape.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Uciderea unor militari ucraineni în Germania: Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a dezvăluit detaliile
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei confirmă că ucrainenii uciși în Germania erau militari.
image
România, o țară - două lumi. Economist: „Merge mai mult în marșarier decât să accelereze, restul țării e abandonat”
În vreme ce București și Cluj au depășit deja media UE, conform cifrelor oficiale, România are și cele mai sărace zone din întreaga uniune. Trei reputați economiști analizează pentru „Adevărul” situația României, țara în care, potrivit Eurostat, trăiesc cei mai mulți oameni expuși sărăciei.
image
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Un studiu din 2010 a chestionat 1.000 de adulți selectați aleatoriu și a constatat că aproximativ 7% dintre aceștia au suferit de sexsomnie cel puțin o dată în viață, în timp ce aproape 3% trăiau în prezent cu această afecțiune.

HIstoria.ro

image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.