De ce haina îl face pe om

4 februarie 2015
Re uniformizarea ┼čcolar─â jpeg

Moralmente, se sus┼úine faptul c─â nu aspectul fizic, ci interiorul ar trebui s─â conteze. C─â ├«nveli┼čul superficial al con┼úinutului este doar o etichet─â care n-ar trebui s─â aib─â greutate ├«n interac┼úiunile umane. Dar ce se ├«nt├«mpl─â c├«nd o anumit─â hain─â dicteaz─â propria conduit─â ├«n raport cu ceilal┼úi?

De c├«te ori nu vi s-a ├«nt├«mplat s─â v─â ├«mbr─âca┼úi "bine" iar haina de calitate pe care o purta┼úi s─â v─â influen┼úeze starea mental─â? S─â sim┼úi┼úi mai mult─â siguran┼ú─â, s─â ave┼úi o conversa┼úie mai fluent─â ┼či s─â v─â integra┼úi social mult mai lesne? Exist─â, bine├«n┼úeles, ┼či reversul.

Cineva mi-a povestit de cur├«nd c─â, aflat la o serat─â monden─â a sim┼úit c─â nu este ├«mbr─âcat cum "trebuie", iar din cauza asta n-a avut nici conversa┼úie ┼či nici chef s─â r─âm├«n─â prea mult la eveniment. De┼či un om realmente sclipitor ┼či de succes, a plecat, enervat, c─â nu s-a g├«ndit mai mult la hainele pe care ar fi trebuit s─â le poarte.

Bine├«n┼úeles, povestea se repet─â ├«n multe alte circumstan┼úe. De la examenele orale din facultate, c├«nd trebuie s─â te ├«mbraci frumos ca s─â faci "impresie" mai bun─â profesorului, la rezolvarea problemelor administrative, grija pentru haine reprezint─â, f─âr─â ├«ndoial─â, un mare procent din succesul pe care ├«l a┼čtept─âm ├«ntr-o situa┼úie sau alta.

Dar c├«nd alegem hainele pe care le purt─âm, ne g├«ndim oare la cum ne percep al┼úii, sau mai degrab─â la cum ne sim┼úim noi ├«n┼čine ├«n anumite circumstan┼úe? Ajunge ve┼čm├«ntul s─â modifice atitudinile interioare?
Adam D. Galinski, profesor de management la Northwestern University sus┼úine, ├«ntr-un studiu pe care l-a condus pe aceast─â tem─â, o teorie a uniformei. C├«nd por┼úi, de exemplu, o uniform─â, devii mai con┼čtient de anumite responsabilit─â┼úi pe care aceasta le implic─â, lucru care ├«┼úi activeaz─â un anumit fel de a fi, de a te comporta, atitudini pe care nu le mai ai ├«n afara "orelor de serviciu". (sursa nytimes.com)

├Äntrebarea se pune ├«ns─â dac─â efectul unei haine dicteaz─â doar o conduit─â, sau afecteaz─â procese la nivel psihologic? Cu alte cuvinte, este ├«n stare haina pe care o purt─âm s─â ne afecteze mentalitatea? ├Äntr-unul dintre experimentele studiului, 74 de studen┼úi ale┼či aleatoriu au fost ├«mp─âr┼úi┼úi ├«n dou─â grupuri: primul grup a purtat halate de doctor, al doilea, halate de zugrav. ├Ämbr─âca┼úi astfel au fost pu┼či s─â identifice mici diferen┼úe existente ├«n dou─â imagini asem─ân─âtoare. Grupul celor care au purtat halate de doctor a ie┼čit c├«┼čtig─âtor, g─âsind mai multe diferen┼úe dec├«t cei ├«mbr─âca┼úi ├«n halate de zugrav - de unde concluzia c─â, purt├«nd un halat care semnific─â mai mult─â responsabilitate, ├«┼úi cre┼čte at├«t puterea de concentrare, c├«t ┼či nivelul de siguran┼ú─â - grupul celor deghiza┼úi ├«n doctor termin├«nd sarcina mai bine ┼či mai rapid dec├«t ceilal┼úi.

Coment├«nd studiul, ├«ntr-un articol de pe huffingtonpost.com, dr. Helen Pavlov observ─â modificarea inevitabil─â a autopercep┼úiei ├«n clipa ├«n care por┼úi o uniform─â. "Impactul pe care ├«l are o uniform─â, at├«t asupra unui observator, c├«t ┼či asupra celui care o poart─â, este binecunoscut. Uniforma reprezint─â respect, iar acel respect se transmite cumva ┼či celui care o ├«mbrac─â. ├Äns─â felul cum se comport─â un soldat c├«nd poart─â o uniform─â este diferit de felul cum este el ├«mbr─âcat ├«n haine civile".

De┼či, conform lui Joshua I. Davis, profesor asistent de psihologie la Barnard College, studiul celor de la Northwestern University nu explic─â pe de-antregul mecansimul psihologic al asum─ârii unui rol social atunci c├«nd por┼úi o anumit hain─â, deschide multe direc┼úii de cercetare ├«n domeniul psihologiei corpului (embodiment psychology).

├Äns─â, p├«n─â la concluzii finale, sus┼úinute de studii ┼či experimente care vor implica mai multe ramuri ale ┼čtiin┼úei, un lucru este sigur: c├«nd te ├«mbraci bine ┼či ┼čtii lucrul acesta, lucrurile par a fi mai u┼čoare, iar siguran┼úa insuflat─â de hain─â ├«┼úi aduce succesul mai aproape.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.