Dar de ce nu cumpăraţi?

21 iulie 2014
The New Limbaj jpeg

În copilărie am avut norocul să nu prea stau la „cozi”. Asta şi pentru că am doi fraţi mai mari. Auzeam însă poveştile. Pentru mine, pe atunci, statul la coadă era un soi de călătorie fantastică care îţi băga în tolbă, de fiecare dată, noi şi noi poveşti în care zînele şi prinţii erau oamenii care „te lăsau s-o iei în faţă”, zmeii erau cei care descărcau marfa din camioane, iar reginele-rele, mamele-vitrege, sau vrăjitoarele erau vînzătoarele şi vînzătorii.

Căci vînzătorul în perioada comunistă era un personaj investit cu puteri nelimitate. Decidea dacă vroia să-ţi dea portocalele mai bune, mai multe, sau dacă vroia să ţi le dea, pur şi simplu. Oamenii ştiau asta şi, deşi înjurau de mama focului faptul că de multe ori trebuia să se umilească în faţa Vînzătorului, într-o dispută client- vînzător, luau mai mereu partea „autorităţii”. Căci vînzătorul era o autoritate. Ţin minte, de asemenea, că înţelegeam ad litteram expresia „ce se dă?”, crezînd bunăoară, că acele cozi se făceau tocmai pentru că marfa se dădea de pomană, nu se vindea.

Bineînţeles, lucrurile s-au schimbat. După revoluţie rafturile goale ale magazinelor au început, încet şi sigur, să se umple. Vînzătorul îşi pierdea din autoritatea celui care deţine controlul asupra mărfurilor (puţine în comunism), datorită abundenţei de produse de după 89. Cozile au început şi ele să dispară pe măsură ce se deschideau noi şi noi magazine.

Cu toate acestea, o bună parte a comercianţilor români au rămas cu aceeaşi mentalitate învechită coform căreia „vînzătorul nostru – stăpînul nostru”. Întîlneşti, chiar şi în magazine cu pretenţii, vînzători tineri care pufnesc dacă le ceri să vezi un produs pe care nu vrei neapărat să-l cumperi. Care te ignoră sau se reped ostentativ să-şi „rearanjeze” marfa pe stadivul cu haine pe care abia ce le-ai atins. Care se uită circumspect cînd întrebi de o anumită marcă de parfum, sau concediază din sprîncene şi din ton orice încercare de a le spune că acel parfum chiar există. „Nu-i adevărat, cine v-a spus că ar exista?” – mascînd necunoaşterea prin agresivitate. Există acea parte a vînzătorilor români care se încăpăţînează să pară o autoriate. Te măsoară din cap pînă în picioare, te fac să te simţi ca un novice, chiar dacă eşti mai bine informat asupra produsului pe care vrei să-l cumperi, acel tip de comerciant incompetent care ar putea vinde la fel de bine cotlete de porc sau parfumuri franţuzeşti, căci oricum nu se pricepe nici la una, nici la alta.

Mai există însă şi tipul comerciantului „voiajor”, atît cel nevăzut, cel care te sună la telefon şi încearcă să-ţi vîndă diverse produse sau servicii, dar şi cel văzut, care îţi apare din senin la uşă.
O bună prietenă mi-a povestit că mai demult era sunată, în permanenţă, de către unii care vroiau să-i bage pe gît un credit bancar. De fiecare dată îi erau puse aceleaşi două întrebări: „Aveţi salariu?” continuată de eleganta „Dar ce faceţi dvs cu salariul dvs?”.

Altă prietenă, în aceeeaşi conversaţie, mi-a povestit despre un agent de asigurări de viaţă, care i-a sunat într-o zi la uşă. Pe motivul „nu vă reţin mult”, agentul a început s-o deseneze. „Astăzi aveţi 30 de ani, sînteţi frumoasă şi lipsită de griji” i-a spus şi a început să contureze cu precizie şi uşurinţă o fetişcană zglobie. Avea talent agentul, căci în doar cîteva minute reuşise să prindă pînă şi trăsăturile feţei prietenei mele. A urmat însă al doilea desen: „dar mîine....?”. Desenul „de mîine” o prindea tot pe prietena mea, de data aceasta însă gîrbovită, îmbătrînită şi, după cum groaza prietenei mele creştea odată cu desenul, în scaun cu rotile.

Odată pornită, discuţia despre „aventurile” pe care le trăieşti şi astăzi cînd mergi la cumpărături a început să capete un uşor iz de perioadă comunistă. Vînzători care „uită” să dea restul, rotunjind suma în favoarea lor, vînzători care strîmbă din nas cînd le dai o bancnotă mare, refuzînd uneori cu nonşalanţă să vîndă pe motiv că „nu au rest”, total lipsiţi astfel de orice dorinţă de a vinde, uneori chiar agresivi, „şmecheraşii” care îţi plasează o marfă de proastă calitate, nepăsîndu-le că „data următoarea” nu vei mai cumpăra de la ei, ci te vei duce în altă parte.

Una peste alta, a ştii să vinzi este o artă. O artă pe care comercianţii români nu o deţin.

Un studiu realizat anul trecut de către Trend Consult Group, (disponibil şi aici) unul dintre liderii pieţei de training şi consultanţă din România, confirmă acest lucru. Conform studiului, „în formularea propunerilor de vînzare pentru client, vînzătorii apelează de foarte multe ori la presupuneri. Doar 37% dintre vînzători investighează nevoile clientului înainte de a propune o soluţie. Ceilalţi, aproape două treimi, prezintă soluţii făcînd presupunerea că acel client ar putea avea nevoie de produsul sau serviciul lor. Atunci cînd nu investighează nevoile, vînzătorului nu îi rămîne de făcut decît să îşi laude produsul şi să forţeze vînzarea".

O altă concluzie: „18% dintre vînzători atacă – încercînd să-şi impună produsele la vînzare. În tratarea obiecţiilor exprimate de către client, un tip aparte de răspuns dat de aproape 18% dintre vînzători a fost prin intermediul unui «atac»,  adică orice formulare care pune sub semnul întrebării onestitatea sau abilităţile intelectuale ale clientului: «Nu cred că aţi înţeles ... vă mai spun încă o dată ca să înţelegeţi că acest produs...»”.

Concluzia studiului, la care au participat 600 de vînzători din diverse industrii şi cu o experienţă de minimum 3 ani, o concluzie la care ajungem de fapt şi noi, mai tot timpul cînd mergem la shopping în România este, din păcate, una evidentă: „vînzătorii români nu ştiu să vîndă”.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025. Cum se vor desfășura probele de competențe. Reguli în sala de examen
Trei zile îi mai despart pe elevii claselor a XII-a de primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe. Acestea vor avea loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie.
Banner Monica Popescu psiholog
vlad oprea primar sinaia
DNA a cerut în cazul lui Vlad Oprea control judiciar și cauțiune de 600.000 de lei. Oprea nu mai are voie să exercite funcția de primar
Direcția Național Anticorupție (DNA) a stabilit control judiciar și o cauțiune de 600.000 de lei în cazul primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, care miercuri a fost percheziționat, iar joi a fost reținut.
Adrian Șut a marcat două goluri pentru FCSB jpg
FCSB a legitimat și norocul în echipă: s-a impus cu 3-2 în Azerbaidjan, după un meci slab
FCSB a obținut o victorie mare după un joc „mic” în Azerbaidjan, impunându-se cu scorul de 3-2 în fața lui Qarabag, în penultima etapă a grupei principale a Ligii Europa. Calificarea în faza preliminară e asigurată.
nicusor dan mesaj craciun jpg
Nicușor Dan, despre genul masculin și feminin: „Dacă problema asta apare în societate, este rolul preşedintelui s-o medieze”
Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a spus că în România există un articol în Codul Civil privind numărul genurilor, făcând referire la declaraţia preşedintelui SUA, Donald Trump, conform căreia există doar două genuri: masculin şi feminin.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Scandalul concedierilor la stat. Concluzia unui expert HR: „Este foarte ușor de spus, greu de pus în practică”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat că o parte dintre angajații instituției vor fi concediați, iar ulterior anunțuri similare au venit și din alte instituții de stat. Doru Șupeală, specialist în resurse umane, crede că e un demers populist, cu șanse mici de a fi pus în practică.
floarea adusa de ceausescu jpg
Floarea adusă în România de Nicolae Ceaușescu. A fost un simbol al regimului și era preferata tovarășei
Deși a trecut atât de mult timp de la căderea regimului comunist, această perioadă din istoria românească rămâne una plină de semne de întrebare, pe care oamenii doresc să o înțeleagă cât mai bine.
Elena Lasconi Foto Captură Video TVR jpg
Lasconi a anunțat că va discuta miercuri cu Nicușor Dan. „L-am tot auzit la televizor că a vorbit cu mine”
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat că va discuta cu Nicușor Dan, care și-a anunțat la rândul său candidatura la algerile din luna mai.
daniel david ubb fb jpg
Daniel David asigură că a venit la minister nu din interese politice, „ci să facă lucrurile să funcţioneze bine”
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David consideră că un ministru nu trebuie să facă „micro-management”, având în vedere sistemul complicat și complex.