Dacă omul leneș ar fi avut o turbincă

26 septembrie 2017
Dacă omul leneș ar fi avut o turbincă jpeg

Opinie la Dosarul nostru despre „Lene“.

Cînd eram copil și am citit Povestea unui om leneș, nu am înțeles mai nimic (primul a fost, firește, cuvîntul posmagi, auzi, pos-magi, m-a disperat, cine folosește cuvîntul posmagi?!). Sau, mă rog, am înțeles eu ceva: că era despre un om bolnav sau despre o rasă diferită de oameni, oricum, așa ca un extraterestru, care simte și face ceva pe care mintea nu îl poate cuprinde. Mă încurca deja faptul că exista un om care stătea toată ziua fără să facă nimic (de ce, nu se plictisește?), dar și că alți oameni au hotărît să îl omoare pentru asta (de ce, nu fusese alegerea lui?). Iar cucoana, ei, cucoana, ea făcea ceva care era și mai de neînțeles pentru mintea mea de copil: deși părea să aibă o inimă mare și oferea din generozitate casă și masă unui... extraterestru, cînd acesta a cerut ceva despre posmagi (nu îmi era prea clar ce, pentru că nici muieți nu a fost așa simplu de decodat) a refuzat (normal, dacă era di-fe-rit), ei, și-atunci femeia și-a retras oferta. „Păi, de ce?” întreba copilul din minte. Ce era pentru cucoană, dacă tot voia îl salveze, să accepte ce voia omul, de ce nu îl salvează de tot, de ce nu îl ajută pînă la capăt, poate omul nu avea dinți sau ceva, nu-i așa că era bolnav?! Sau extraterestru?! Doar îl salva de la moarte, nu? Se răzgîndește? Te salvez, dar nu te mai salvez? Simțeam că nu înțeleg, că îmi scapă printre degete. Aa, și la sfîrșit eram și foarte tristă pentru el, mi se strîngea sufletul.

Mesajul a rămas multă vreme neclar, poate și pentru că era perioada în care s-au adăugat și poveștile cu Păcală, alt personaj care mi-a mîncat zilele în copilărie, pentru că nu am înțeles multă vreme dacă e deștept sau prost. Mi-am zis încă de pe atunci că nu-i de glumă cu personajele astea care par să aibă o logică a lor proprie, trebuie să le mai vizitez. Lucrurile s-au mai lămurit mai ales cînd am văzut că în proverbele românești lenea se asociază cu mîncarea (de fapt, cu lipsa ei), ca în „Lenea e cucoană mare / Care n-are de mîncare” sau „Cu omul leneș mori de foame”. Nu numai cu foamea, dar și cu mizeria (leneș înseamnă să fii puturos, să îți pută pămîntul sub picioare) sau cu norocul. „Nu sta, că îți stă norocul”, spune românul. Deci, trebuie să fii în mișcare ca să te întîlnești cu norocul. Nu poți fi trîndav, sleit, amorțit, apatic, letargic, inert, pasiv. Trebuie să fii alert să ieși la întîlnire cu șansa. „Dumnezeu îți dă, dar nu îți pune în sac.” Dacă te miști, dacă nu ești leneș, poți avea șansa. Și atunci nu mori de foame.

Mi-a luat destul să îi înțeleg pe Păcala și Tîndală, pe Ivan Turbincă și pe Stan Pățitul. Cu Nichifor Coțcariul încă mă mai străduiesc.  Am văzut că se iau la trîntă cu destinul, cu dracii din ei și din alții, sînt veseli, fac haz de necaz, se olicăiesc uneori, dar se folosesc de faptă deseori ca să scape basma curată. Nu așteaptă para mălăiață. E adevărat că uneori fac afaceri proaste, dar noi să fim sănătoși. O așteaptă pe următoarea cu încredere. Se mai opresc din cînd în cînd să se scarpine-n cap, să contemple lumea, să se mire, și Moromete o face, nu? Toți caută pînă la urmă să se bucure de ce au. Mai mult, se bucură și cînd nu au. Se bucură punct. Cam despre asta pare să fie vorba. Ce am înțeles din povestea cu omul leneș e că în mod cert nu e extraterestru. Dar de strîns sufletul, tot mi se strînge și acum. Pentru că un om bolnav tot mi se pare că e. Cum să nu vrei să trăiești? Cum să nu te bucuri că trăiești? Cum doar să stai fără să faci nimic și să îți fie atît de greu pînă și să respiri, așa încît să vrei să nu o mai faci deloc, pentru veșnicie? Să nu fi găsit tu nimic să îți facă plăcere, să îți dea chef de trăit? Să nu vrei tu să tragi o ușă, așa cu totul, la modul propriu, după tine? Să nu vrei tu să cari cu polobocul soarele în casă? Să nu vrei tu să faci un troc nefericit, un bou pe-o gîscă, bunăoară? Dar să bagi toți dracii într-o căciulă? Ăă, nimic? Păi, în cazul ăsta cred că e vina cucoanei că nu te-a ajutat. Că nu ți-a dat o turbincă, ceva. Că nu ți-a arătat ce poți să faci pe lume. În cea mai bună dintre lumile posibile. Tu, bolnavule de tristețe, ești orb la spectacolul lumii. Așa că acum, după aproape jumătate de secol, am ajuns să cred că ce simțisem cînd am citit prima dată povestea e adevărat. Dar v-am spus că nu am înțeles mai nimic.    

index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.