Dacă omul leneș ar fi avut o turbincă

26 septembrie 2017
Dacă omul leneș ar fi avut o turbincă jpeg

Opinie la Dosarul nostru despre „Lene“.

Cînd eram copil și am citit Povestea unui om leneș, nu am înțeles mai nimic (primul a fost, firește, cuvîntul posmagi, auzi, pos-magi, m-a disperat, cine folosește cuvîntul posmagi?!). Sau, mă rog, am înțeles eu ceva: că era despre un om bolnav sau despre o rasă diferită de oameni, oricum, așa ca un extraterestru, care simte și face ceva pe care mintea nu îl poate cuprinde. Mă încurca deja faptul că exista un om care stătea toată ziua fără să facă nimic (de ce, nu se plictisește?), dar și că alți oameni au hotărît să îl omoare pentru asta (de ce, nu fusese alegerea lui?). Iar cucoana, ei, cucoana, ea făcea ceva care era și mai de neînțeles pentru mintea mea de copil: deși părea să aibă o inimă mare și oferea din generozitate casă și masă unui... extraterestru, cînd acesta a cerut ceva despre posmagi (nu îmi era prea clar ce, pentru că nici muieți nu a fost așa simplu de decodat) a refuzat (normal, dacă era di-fe-rit), ei, și-atunci femeia și-a retras oferta. „Păi, de ce?” întreba copilul din minte. Ce era pentru cucoană, dacă tot voia îl salveze, să accepte ce voia omul, de ce nu îl salvează de tot, de ce nu îl ajută pînă la capăt, poate omul nu avea dinți sau ceva, nu-i așa că era bolnav?! Sau extraterestru?! Doar îl salva de la moarte, nu? Se răzgîndește? Te salvez, dar nu te mai salvez? Simțeam că nu înțeleg, că îmi scapă printre degete. Aa, și la sfîrșit eram și foarte tristă pentru el, mi se strîngea sufletul.

Mesajul a rămas multă vreme neclar, poate și pentru că era perioada în care s-au adăugat și poveștile cu Păcală, alt personaj care mi-a mîncat zilele în copilărie, pentru că nu am înțeles multă vreme dacă e deștept sau prost. Mi-am zis încă de pe atunci că nu-i de glumă cu personajele astea care par să aibă o logică a lor proprie, trebuie să le mai vizitez. Lucrurile s-au mai lămurit mai ales cînd am văzut că în proverbele românești lenea se asociază cu mîncarea (de fapt, cu lipsa ei), ca în „Lenea e cucoană mare / Care n-are de mîncare” sau „Cu omul leneș mori de foame”. Nu numai cu foamea, dar și cu mizeria (leneș înseamnă să fii puturos, să îți pută pămîntul sub picioare) sau cu norocul. „Nu sta, că îți stă norocul”, spune românul. Deci, trebuie să fii în mișcare ca să te întîlnești cu norocul. Nu poți fi trîndav, sleit, amorțit, apatic, letargic, inert, pasiv. Trebuie să fii alert să ieși la întîlnire cu șansa. „Dumnezeu îți dă, dar nu îți pune în sac.” Dacă te miști, dacă nu ești leneș, poți avea șansa. Și atunci nu mori de foame.

Mi-a luat destul să îi înțeleg pe Păcala și Tîndală, pe Ivan Turbincă și pe Stan Pățitul. Cu Nichifor Coțcariul încă mă mai străduiesc.  Am văzut că se iau la trîntă cu destinul, cu dracii din ei și din alții, sînt veseli, fac haz de necaz, se olicăiesc uneori, dar se folosesc de faptă deseori ca să scape basma curată. Nu așteaptă para mălăiață. E adevărat că uneori fac afaceri proaste, dar noi să fim sănătoși. O așteaptă pe următoarea cu încredere. Se mai opresc din cînd în cînd să se scarpine-n cap, să contemple lumea, să se mire, și Moromete o face, nu? Toți caută pînă la urmă să se bucure de ce au. Mai mult, se bucură și cînd nu au. Se bucură punct. Cam despre asta pare să fie vorba. Ce am înțeles din povestea cu omul leneș e că în mod cert nu e extraterestru. Dar de strîns sufletul, tot mi se strînge și acum. Pentru că un om bolnav tot mi se pare că e. Cum să nu vrei să trăiești? Cum să nu te bucuri că trăiești? Cum doar să stai fără să faci nimic și să îți fie atît de greu pînă și să respiri, așa încît să vrei să nu o mai faci deloc, pentru veșnicie? Să nu fi găsit tu nimic să îți facă plăcere, să îți dea chef de trăit? Să nu vrei tu să tragi o ușă, așa cu totul, la modul propriu, după tine? Să nu vrei tu să cari cu polobocul soarele în casă? Să nu vrei tu să faci un troc nefericit, un bou pe-o gîscă, bunăoară? Dar să bagi toți dracii într-o căciulă? Ăă, nimic? Păi, în cazul ăsta cred că e vina cucoanei că nu te-a ajutat. Că nu ți-a dat o turbincă, ceva. Că nu ți-a arătat ce poți să faci pe lume. În cea mai bună dintre lumile posibile. Tu, bolnavule de tristețe, ești orb la spectacolul lumii. Așa că acum, după aproape jumătate de secol, am ajuns să cred că ce simțisem cînd am citit prima dată povestea e adevărat. Dar v-am spus că nu am înțeles mai nimic.    

De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.
Toate cadourile care contează jpeg
Treabă de interior
Sînt grozave poveștile despre clipele în care frica dispare.
Sensul victoriei lui Nicușor Dan jpeg
Sensul victoriei lui Nicușor Dan
Puține reușite politice m-au bucurat mai mult în ultimii (cam mulți) ani așa cum m-a bucurat victoria lui Nicușor Dan în localele bucureștene!

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?