Cui i-e frică de cîinii vagabonzi?

25 iunie 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Problema cîinilor fără stăpîn din România este şi se pare că va rămîne pentru mult timp de acum încolo subiect de primă pagină în mass media, fiind, alături de Elodia, cel mai longeviv subiect de senzaţie. Căci părerile în ceea ce priveşte cîinii maidanezi sînt împărţite în două tabere, ambele vehemente. Unii vin cu sentimentele, alţii cu raţiunea, neexistînd nici un fel de punte între cele două. Un compromis nu există şi nici nu se prea doreşte. Ori îi eutanasiem pe toţi cei nerevendicaţi, ori îi lăsăm, în continuare, pe străzi.

Există însă posibilitatea unui compromis?

Unele ONG-uri susţin că da, propunînd planuri "pe termen lung", în care adopţia să joace rolul cheie. Administraţia a demonstrat însă că un asemenea plan, de durată, este utopic. În primul rînd, deşi mari iubitori de cîini vagabonzi, românii nu se înghesuie să-i adopte. În al doilea rînd, numărul lor este mult prea mare, mărindu-se în fiecare an exponenţial. Peste toate acestea, vine o amorţeală a autorităţilor care se comportă precum copiii cu părinţi aflaţi în divorţ. Nu ştiu de partea cui să fie, părînd a spune: dar noi vă iubim pe amîndoi.
 

Anul trecut, în urma unei tragedii care a zguduit în sfîrşit această amorţeală. Guvernul a luat poziţii: s-a emis o Hotărîre Guvernamentală, prin care cîinii aduşi în adăpost şi nerevendicaţi în termen de 14 zile pot fi eutanasiaţi. Conform statisticilor, de la intrarea în vigoare a noii legi şi pînă acum, au fost prinşi, în Capitală, 25 de mii de cîini, dintre care 10 mii au fost eutanasiaţi, iar numărul persoanelor muşcate a scăzut cu 75% (conform HotNews), obiectivul Primăriei fiind ca pînă la începutul anului următor să captureze 80% dintre cîinii vagabonzi şi să reducă numărul oamenilor muşcaţi de cîini cu 90% (conform aceluiaşi site).
 

Toate acestea însă, se pare că vor rămîne la stadiul de proiect nerealizat. Zilele trecute Curtea de Apel Bucureşti a dat cîştig de cauză ONG-urilor care s-au opus acestei Hotărîri Guvernamentale, suspendînd normele de aplicare a legii pentru gestionarea cîinilor fără stăpîn.

Potrivit fundaţiei Vier Pfoten, cei care au cerut suspendarea normelor de acum, cîinii vagabonzi nu mai pot fi nici capturaţi, nici eutanasiaţi. Hotărîrea de Guvern a fost suspendată în întregime şi, potrivit directorului Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, dacă nu se depune rapid o contestare a acestei decizii, şi dacă nu se va primi un răspuns favorabil, tot ce s-a realizat pînă în prezent se va pierde.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.