Cu Oana, la Cumpătu

19 septembrie 2015
Cu Oana, la Cumpătu jpeg

La Casa de Creație din Cumpătu, de pe vremea lui Ceaușescu, veneau scriitori, muzicieni, plasticieni, cineaști, actori în vacanțe și nu numai. Să se...relaxeze, și, conform denumirii locului, să creeze...

Creatorii (cuvînt standard în epocă) îşi aduceau, firește, și odraslele. De ce să nu-i ia cu ei, în vacanță, într-un loc frumos, cu aer curat, și, mai ales, mîncare bună și ieftină (care, altfel, în epocă, era o problemă...).

În ciuda epocii, majoritatea respectivelor odrasle nu fuseseră crescute și educate precum niște vajnici continuatori ai societății socialiste multilateral dezvoltate. Dimpotrivă, arătau și se manifestau cît se poate de occidental: se îmbrăcau ”bine” pentru vremea aceea, cu haine de multe ori dinafară (mulți aveau, ca și mine, rude în străinătate și primeau pachete, unii părinți mai puteau ”ieși” din țară...), și parcurgeau „lecturi obligatori”, dificile și la zi. Majoritatea aveau ei înșiși aspirații artistice, și o cultură serioasă în domeniul nu doar al literaturi, ci și al picturii, muzicii, filmului.

Pe scurt, era o societate adolescentină elitistă, un soi de creme de la creme a epocii. La care se adăuga și o componetă să-i zicem crudă, de „Împăratul muștelor” al lui Golding: personalități puternice și lideri în lumile lor, respectivii adolescenți nu erau ușor de ...dus, trebuia să le faci față. Mai ales dacă veneai, ca mine, dintr-o altfel de lume, aparent mai marginală, dar, de fapt, poate, mai normală: cea marcată de un tată genial, dar dezinteresat de orice afirmare și manifestare socială.

Proveniența mea m-a făcut să fiu, la Cumpătu, desigur, actor, dar, la fel de mult, și spectator. Am participat la acțiunile grupului, m-am străduit să fac față, m-am îndrăgostit pe alocuri de unul sau de altul, dar nu m-am potrivit niciodată pînă la capăt. Erau, însă, alți membri ai grupului, care reușeau, chiar cu succes, să fie doar actori. Oana Ioachim, care, din păcate, nu mai este printre noi de puțin timp, era unul dintre aceștia. Mereu strălucitoare, impecabilă, arătînd perfect pînă în cele mai mici amănunte, spunînd mereu ceea ce trebuia, întotdeauna cu referințele culturale la zi și vedetă la mai toate jocurile adolescentine, era, cu siguranță, un lider al grupului. Liderul ”părții feminine”, incontestabil.

Oana era ceea ce acum își tot doresc, sus și tare, fetițele: o Prințesă, în adevăratul sens al cuvîntului, în ciuda epocii în care se nimerise să viețuiască. O prințesă care ar fi cîștigat, bag mîna în foc, ”concursul” cu bobul de mazăre din poveste: l-ar fi simțit cu siguranță, prin oricîte saltele. La jocurile de mimă, la nu ştiu ce discuţii intelectuale aveam noi prin jurul focurilor din pădure, chiar şi la cărţi, Oana se impunea cu graţie. Era mereu cîştigătoare, uneori, recunosc, enervant de cîştigătoare, dar într-un mod foarte feminin: păstrîndu-şi mereu ţinuta şi postura impecabilă. Era feminină, dar într-un fel foarte adaptat timpului nostru: însoţindu-şi mereu frumuseţea şi prestanţa de conţinut şi păstrîndu-şi, uneori pînă-n pînzele albe, dar argumentat, punctul de vedere.

Recunosc că această superioritate, reală, a ei, în anumite momente mă irita. Nu-i simţeam, sau aşa mi se părea atunci,...umanitatea, zona aia fragilă în care e loc de imperfecţiune. Noroc cu reprizele de „faţea” (de-a v-aţi ascunselea) de atunci, pe care, noi, la Cumpătu, le jucam în felul următor: cineva se punea, şi restul ne ascundeam cît mai bine şi mai departe, prin vreun petec de pădure, împreună cu alte persoane cu care ne înţelegeam. Uneori eram atenţi la joc, şi făceam eforturi să-l „scuipăm” pe cel care se pusese. Alteori rămîneam pur şi simplu ascunşi alături de încă nişte copii, şi ne luam cu vorba indefinit. Aşa mi s-a întîmplat şi cu Oana într-o după amiază: ne-am nimerit după acelaşi pom, şi am avut un moment de ...conexiune, în care i-am descoperit şi latura umană pe sub învelişul de prinţesă.

Ne-am reîntîlnit după ani, cînd Oana Ioachim devenise actriţă, meserie care cred că i se potrivea, pentru că era genul de actriţă cu conţinut, care-şi păstrase vii preocupările culturale, spirituale. Şi care, de altfel, se apucase să şi scrie. Atunci am regăsit în Oana mai mult tocmai latura umană despre care vorbeam. I-am păstrat acum, cînd, în mod tragic, nu mai e, printre noi, aminitrea celor două epoci combinate: o prinţesă cu o latură de fragilitate...

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu recunoaște că a fost la ferma de la Ciolpani: „Am fost pentru că m-au rugat. Nu am participat la discuție”
Călin Georgescu a recunoscut în această seară, la Realitatea Plus, că a fost sâmbătă la ferma de la Ciolpani, unde s-a aflat și Horațiu Potra. Acesta a spus, însă, că nu a participat la discuțiile dintre echipa sa de pază și Potra.
congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.