Cu mucii în fasole

12 august 2018
E cool să postești jpeg

Ce faci cînd n-ai mușchi, dar tînjești să arăți ca Arnold? Te duci la sală, da, dar asta necesită voință de fier, dedicație, seriozitate și implicare. Iar tu nu prea ai nici una din aceste calități și, în plus, ai nevoie de mușchi de pe o zi pe alta. Cît să dai doar impresia că ai voință, dedicație, seriozitate, implicare.

Așa că ce faci? Îți sufleci mînecile, ca să pară că-ți pleznește mușchiul pe dedesubt? Îți rulezi marginile pantalonilor ca să pară ca ai picioare mai compacte? Sau intri în PSD?

Căci pare că, în dorința de a-și umfla niște mușchi pe care nu-i are, PSD-ul tot dă cu mucii în fasole.

Organizează un miting fastuos, ca să spargă „concurența”, aduce sute de mii de oameni din toată țară ca să arate lumii cît sînt ei de iubiți. Pe oameni îi lasă o zi întreagă cu ochii în soare – la propriu. Liderii au descins, precum zeii din Olimp, abia pe seară, nefăcîndu-și timp pînă atunci să coboare să-i salute – darămite să-i întrebe de problemele lor. Au catadicsit, ce e drept, să le tragă de la tribună niște discursuri pline de platitudini. Vă amintiți de jalnica pastișă a telefoanelor aprinse? Liderii, pe scenă, cu mobilele scoase și zîmbete de reclamă la pastă de dinți, publicul, în arenă, plictisit și obosit. Mi-au trecut, atunci, prin minte versurile lui Topîrceanu: „Ce-ai cu noi, mă, pentru ce să dăm cu var?”

Mai aproape de zilele noastre, plăcuțele buclucașe. Un domn decide să facă o cioacă. Își înmatriculează mașina cu înjurătura pe care o știm cu toții. Ne amuzăm, haha, vedem pe Facebook niște poze, trecem mai departe. Sau am fi trecut mai departe – dacă guvernanții nu-și umflau, din nou mușchii, punînd în mișcare rotițele unui întreg sistem. Ca să ce? Să ne arate, nouă, ăstora plătiți de Soros, că noi n-avem glume din astea cu ei? Că în țara asta ei sînt stăpînii, iar noi, ciocu’ mic? Au creat o ridicolă furtună într-un pahar cu apă.

Și ajungem chiar în zilele noastre. Mitingul din 10 august. Diaspora. Emoție. Un gest, nu o revoluție. Niște români veniți din exil pentru a arăta că iubirea autentică de țară e cea mai grea de vindecat. La partid au pregătit terenul, au dat sfoară în țară că vor fi violențe – și au fost, apoi au creat un scenariu grotesc pe care acum nu și-l mai asumă nimeni, aruncînd pisica moartă de la unul la altul.

PSD-ul, la mitingul diasporei, și-a umflat niște mușchi pe care nu-i are. A mizat pe o forță disproporționată, s-a comportat isteric, întocmai ca o jivină încolțită. A provocat inutil traume și durere, obținînd, de fapt, exact ceva de care nu mai avea nevoie: a realimentat revolta contra sa. Pe românește, a dat, din nou, cu mucii în fasole.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.