Cu digitalizarea în dulap. E bună interdicţia?

8 august 2017
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Ministrul Educației vrea să interzică telefoanele mobile în școli: „Îmi doresc foarte mult să nu se mai folosească telefonul în timpul orei şi să existe o zonă în care să se depoziteze telefoanele mobile în timpul orei. Îmi doresc din acest punct de vedere o eficientizare a procesului instructiv-educativ, dar, pentru asta, avem nevoie şi de partener, de autorităţile locale si, de ce nu, de mass-media”. Nu pot să pătrund în tainele gîndirii d-lui ministru, așa că nu-mi pot da seama cum va rezolva problema asta cu ajutorul autorităților locale și al presei. Constat, doar, că domnia sa e chitit pe interdicție. De ce? Pentru că elevii se joacă în timpul orelor cu telefoanele, stau pe chat, nu-s atenți la procesul instructiv-educativ.

În Italia, ministrul Educației a constituit un grup de lucru care să elaboreze un ghid pentru utilizarea smartphone-ului în clasă, scrie Corriere della Sera

O interdicție precum cea a dlui Liviu Pop fusese introdusă în Italia în 2007. Ministrul de atunci considera că telefonul mobil „este un element de distragere a atenției atît pentru cine îl utilizează, cît și pentru colegii săi, ca și o gravă lipsă de respect față de profesori”. Așa că a cerut directorilor de școli să adopte regulamente severe. N-au folosit însă la nimic. Un sondaj recent a arătat că elevii tot folosesc telefonul mobil în timpul orelor, în ciuda interdicției. Acum, ministrul Educației din Italia consideră că „vremurile s-au schimbat”, astfel încît smartphone-ul și tableta trebuie utilizate în timpul orelor pentru a învăța. Specialiștii în educație digitală spun că aplicațiile de pe smartphone oferă posibilitata de a învăța mai bine și mai ușor la tot felul de materii. Important e ca profesorii și părinții să le explice copiilor ce înseamnă utilizarea adecvată a tabletei și a telefonului mobil. „Nu le putem interzice folosirea unui obiect care oricum face parte din viața lor”, spune directorul unui liceu tehnologic. Și cum facem dacă ei stau pe chat în ore? „Pe vremea noastră, jucam spînzurătoarea în ore; acum, ei stau pe chat” – mai zice directorul. „Trebuie să-i învățăm să folosească materiale audio și video, să respecte copyright-ul și viața personală, să-i educăm pe părinți ca să înțeleagă ce fac copiii lor cu smartphone-ul”.

Ce vreau să spun cu această comparație? Că italienii și-au dat seama că interdicția nu ajută la nimic. Pe de o parte, pentru că în adolescență e fun să încalci interdicțiile, așa că e mai bine să nu te pui cu inventivitatea copiilor dacă-i vorba să găsească soluții pentru a face exact pe dos decît li se spune. Pe de altă parte, pentru că telefoanele inteligente oferă, azi, instrumente de cunoaștere foarte, foarte utile. Interdicția înseamnă să-i privezi pe copii de aceste instrumente de cunoaștere, să nesocotești viitorul lor: căci ei vor trăi (trăiesc deja!) într-o lume digitalizată, în care telefonul mobil va fi mai necesar și mai util decît era pixul pentru noi, cei de ieri.

Și mai e ceva. O diferență de mentalitate și de comportament. Ministrul educației din Italia a constituit un grup de lucru care să se ocupe de această problemă. Al nostru a zis ce-ar vrea și ce i-a trecut prin cap: că vrea o interdicție. Mă tem că la noi curentul majoritar este în continuare ăsta: copiii să facă bine și să mai lase computerul și smartphone-ul și să pună mîna pe carte. Așa că ideea de interdicție va fi, cred, susținută de foarte mulți părinți.

Ce părere aveți? Să interzicem scurt, prin ordin de ministru, sau să mai discutăm și să ne mai gîndim dacă nu cumva, prin exilarea instrumentelor digitale în niște dulapuri special amenajate, ne opunem mersului firesc al lucrurilor și îi privăm pe copii de niște cunoștințe esențiale pentru viitorul lor?

P.S.: Acum cîțiva ani, tot pe vremea unui guvern PSD, s-a făcut mare caz pe tema introducerii manualelor digitale. Am impresia că povestea a cam murit. N-avea cum altfel, căci a fost pornită prost, cu căruța pusă înaintea boilor.

Articol preluat de pe mirceavasilescu.blog

Foto: wikimedia commons

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

TELEMMGLPICT000408894904 17374044782530 trans NvBQzQNjv4BqpVlberWd9EgFPZtcLiMQf0Rf Wk3V23H2268P XkPxc webp
Elon Musk a făcut salutul nazist, în timpul discursului ținut după inaugurarea lui Donald Trump: „Așa se simte victoria”
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a sărbătorit inaugurarea lui Donald Trump la Capital One Arena din Washington, DC, spunând că „așa se simte victoria”. La final, el a făcut salutul nazist.
laura găvan (2) jpg
Genuflexiuni executate corect Foto YouTube
Genuflexiunile – exercițiul miraculos practicat și de regi, care îți întărește oasele. Funcționează doar dacă îl execuți corect
Deși genuflexiunile sunt considerate unul dintre cele mai eficiente exerciții pentru forță și mobilitate, tehnica incorectă poate reduce semnificativ beneficiile acestora. O problemă frecvent întâlnită este mobilitatea limitată a gleznelor, care afectează amplitudinea mișcării și postura.
gettyimages 2190823983 jpg
Preşedintele panamez, reacție la declaraţiile lui Donald Trump: „Canalul este şi va continua să fie al statului Panama”
Președintele Panama, José Raúl Mulino, a respins „promisiunea lui Donald Trump” că Statele Unite vor „lua înapoi” Canalul Panama.
Cătălin Avramescu, foto Facebook jpg
Ce șanse are noul candidat independent Cătălin Avramescu în cursa prezidențială
Sociologul Vladimir Ionaș consideră că șansele lui Cătălin Avramescu de a câștiga sunt nule din cauza lipsei de notorietate, în timp ce analistul politic Valeriu Turcan subliniază că, deși are potențial, va fi nevoie de mai mult timp și sondaje pentru a evalua realitatea campaniei sale.
Drumul din Muntii Ciucas Foto Lucian Ignat jpg
Drumul de vis, cunoscut prea puțin de români, pe care trebuie să-l parcurgi în luna februarie. Se află în România, e la fel de frumos precum Transalpina sau Transfăgărășan: „Un traseu extrem de pitoresc”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic, iar de multe ori, drumul poate fi chair la fel de spectaculos precum destinația în sine!
Joe Biden si Jill Biden FOTO EPA EFE jpg
Unde pleacă în vacanță Joe și Jill Biden. Mesajul de rămas bun transmis echipei sale: „A fost onoarea vieții mele să slujesc alături de voi. Sunteți incredibili”
Fostul președinte american Joe Biden și soția sa, Jill, au părăsit, luni, orașul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul președinte al Statelor Unite.
Festivalul Meridian – Sonomagicon Dumitru Avakian Eveniment de largă cuprindere europenă!
Cuprindere europeană și nu numai! Este mai mult decât un simplu label atașat acestui recent eveniment anual ce definește valori muzicale dintre cele mai diferite, valori ale zilelor noastre, ale deceniilor din urmă.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump promite să salveze SUA de la declin, anunțând măsuri dure la frontieră: „Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat. Vom începe procesul de returnare”
Donald Trump a promis să salveze America de la declin, după ce a depus luni jurământul în calitate de președinte, acordând prioritate unei măsuri drastice „împotriva imigrației ilegale”.