Copii, mașină românească și regim de mînă forte

12 octombrie 2014
Meseria de profesor jpeg

Psihologi, sociologi, comunicatori și strategi politici din toate țările, stați liniștiți la locurile voastre! Nu vă mai bateți capul. Profilul președintelui ideal pentru România a fost găsit. E simplu, trebuie să îndeplinească doar două condiții: să aibă copii și să conducă o mașină românească. În rest – fleacuri, daraveri de clopotniță!

Mă întreb de ce o fi fost nevoie de atîtea strategii, atîtea sondaje, atîția bani cheltuiți și ditamai “staff-urile de campanie”, cînd marile adevăruri erau atît de aproape. Ar fi trebuit, din capul locului, să constatăm că avem printre noi două minți luminate, doi “stîlpi ai societății”, doi apărători ai adevăratelor valori și am fi scăpat de o groază de bătăi de cap: Gabriela Vrânceanu-Firea și Valeriu Zgonea.

și, deci, nu poate fi președinte,

, pentru că umblă cu Dacia Duster, recomandîndu-i contracandidatului Klaus Iohannis să “renunțe la luxul limuzinelor germane”. Acestor două faruri călăuzitoare ale politicii românești li se adaugă (dar cu o treaptă mai jos) Dan Șova, care a zis așa (ghici la cine se referea): „Gîngăvia este încetineala vorbei determinată de încetineala minţii. Şi eu sînt convins cînd mă uit la dînsul că este încet la minte. Şi noi avem nevoie de un om inteligent, de un om viu, de un om puternic, nu de un om încet la minte. Cred treaba asta, o susţin“. Ei, acum, cînd am aflat “ce treabă crede” dl Șova, nu e așa că lumea pare mai frumoasă și mai bună?

Bineînțeles, peste afirmațiile primilor doi s-au prăvălit comentariile și “dezbaterile” (am nimerit la televizor, într-o seară, peste o emisiune în care erau inventariate mărcile mașinilor conduse de candidați – mare subiect pe agenda publică, este?...). Bineînțeles că respectivii trebuiau puși la punct pentru gogomăniile spuse. Cică însuși

, în urma unei sesizări din partea unui membru PNL. (Pe dl Șova nu l-a reclamat nimeni – să-l faci pe un om “gîngav” și “încet la minte” probabil că nu e discriminare). Și după aceea? După aceea nimic. Mergem mai departe, spre noi culmi de lipsă de civilizație și progres.

Felul cum arată pînă acum campania electorală mi se pare de o iresponsabilitate vecină cu sinuciderea în masă. Nu se discută, de fapt, despre nimic relevant, nici una dintre temele majore din “fișa postului de președinte” nu e dezbătută ca lumea. Sau se discută cu jumătate de voce, spațiul public fiind acoperit de zgomotele prostiilor, măgăriilor, aiurelilor rostite din toți bojocii de tot felul de aleși ai neamului. Pe care, apoi, “opinia publică” le înghite pe nemestecate și le dă mai departe: la televizor, pe Facebook, pe forumuri, pe bloguri etc. Cineva aruncă o vorbă proastă în apă și alții sar cu miile s-o scoată de acolo, ca s-o admire în toată goliciunea ei. Chiar n-avem despre ce discuta? Cu război în Ucraina vecină, cu Rusia tinzînd spre un fel de “regim al sovietelor” mai parșiv, cu o Uniune Europeană tot mai stîngace, cu o nouă generație de teroriști islamici față de care (vorba lui Laurențiu Colintineanu) membrii Al Qaeda par niște “pămpălăi”, cu probleme energetice complicate și cu multe alte probleme pe cap, noi avem o altă ocupațiune mintală: ce mașină tre’ să conducă președintele și dacă tre’ să aibă copii. Gata, ne-am pricopsit, am găsit formula președintelui ideal: Victor Ponta îndeplinește amîndouă criteriile. 

Felul cum arată pînă acum campania electorală mi se pare de o iresponsabilitate vecină cu sinuciderea în masă, pentru că alungă de pe agenda publică orice temă serioasă, orice discuție sobră și competentă, în favoarea unei gargare meschine. Ceea ce cu siguranță îi va face pe (și) mai mulți alegători să fie dezamăgiți de “clasa politică”, să tragă concluzia că “toți sînt o apă și-un pămînt” și, eventual, după ce noul președinte se va dovedi (avînd copii, desigur, și la volanul unei mașini românești) slab și incompetent,

“un regim de mînă forte” căci “cu ăștia nu se mai poate”. Vi se pare neplauzibil? Mie nu.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.