Cooltura, semidesființarea și semidocții

26 februarie 2018
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Aflu că emisiunea Cooltura de pe TVR1 va fi semidesființată. Adică i se va reduce durata la jumătate. Mă întreb ce motiv rațional ar putea justifica o asemenea decizie și încerc să le iau pe rînd. De ce, nene Anghelache? 

E o emisiune proastă? Deloc. E foarte bine făcută, are – după gustul meu – o bună proporție între dinamismul prezentării și relaxarea discuțiilor, respiră alt aer decît vedem în mod curent la televizor. Realizatoarea Mirela Nagâț e inteligentă și plină de farmec, conduce foarte bine discuțiile cu interlocutorii, e mereu informată despre actualitatea culturală. Subiectele sînt diverse, din toate domeniile artei. Deci nu, nu acesta e motivul semidesființării.

Nu face audiență? Povestea asta cu audiența e privită la noi ca și cum ar fi literă de Evanghelie. Pur și simplu se iau niște cifre și se manevrează după placul și interesul cui le prezintă. Lipsa de audiență a fost invocată și cînd s-a desființat TVR Cultural (o prostie: dacă tot îl aveam, trebuia menținut și construit mai departe). De atunci, TVR în ansamblu a ajuns la o audiență foarte mică: TVR1 are o medie de 115.000 de telespectatori pe minut, locul 8 la nivel național, iar TVR2 are 85.000 de telespectatori pe minut și se află pe locul 11. Ar trebui desființate cu totul cele două posturi pentru că nu fac audiență? Să te lauzi că ești televiziune națională și să ai audiență mai mică decît stații TV cu bugete mai mici și angajați mai puțini e cel puțin jenant. Văd că problema închiderii TVR nu se pune. Deci nu, nu lipsa de audiență e motivul semidesființării.

Cei care au luat decizia n-au priceput despre ce e vorba? E posibil. De zeci de ani, TVR înoată gîfîind între două ape: ba se chinuie să semene cu suratele sale comerciale (și nu prea îi iese), ba umflă pieptul și se proclamă „națională” și „apărătoare a interesului public”. Management coerent nu prea a avut, o direcție editorială clară n-a știut să-și construiască. Diverșii șefi și șefuleți au făcut și ei ce și cum s-au priceput (ori cum au fost lăsați să facă). Deci da, e posibil ca decidenții să nu priceapă de ce o asemenea emisiune trebuie lăsată în pace: pentru că e bună, pentru că aduce prestigiu, pentru că poate fi folosită ca argument atunci cînd TVR vrea să se laude cu „interesul public” și să arate că respectă legea (care zice că trebuie să ofere programe culturale și educaționale). A propos: celebrul Bernard Pivot nu făcea o audiență prea mare (în cifre absolute), dar emisiunile lui au fost menținute și promovate ani la rînd pentru că audiența sa era reprezentată de publicul care contează într-o societate.

A deranjat emisiunea pe cineva? Se prea poate. N-ar fi prima dată. De zeci de ani, politicienii se bat pe TVR ca pe-o iapă de prăsilă, pînă au stors-o de tot. E o lungă tradiție a înroșirii telefoanelor între reprezentanții puterii politice și șefii TVR pe motiv de „ce caută cutare în emisiune?”, iar listele cu „interziși” sînt și ele o realitate veche de cînd tranziția. Unii le-au respectat, alții și-au făcut meseria. La Cooltura au fost invitați, pare-mi-se, tot felul de oameni, pe criteriul valorii și interesului pe care îl prezintă creațiile lor culturale. Mă rog, așa se vede dinspre oamenii normali. Dinspre „stăpînire”, se vede altfel: că unii sînt „sorosiști”, alții sînt „de dreapta”, unii „au scris de rău despre guvern”, alții „sînt împotriva noastră” etc. Sigur, în „mîndria lor de a fi români”, reprezentanții puterii se declară peste tot iubitori ai culturii naționale. Dar ei prin cultură înțeleg un soi de învățămînt politico-ideologic în care să se țină exclusiv litania culturii oficiale, acceptate și avizate prin comisiile lor pline de impostori și plagiatori. Deci da, cu siguranță Cooltura a deranjat pe cineva.

Pînă la urmă, managementul TVR e suveran, nu? El trebuie să ia deciziile editoriale și să și le asume. Numai că acum a luat o decizie proastă (ca și alte dăți…). Nu știu dacă motivele înșirate mai sus sînt valabile (împreună sau separat), dar, una peste alta, decizia de a reduce durata emisiunii la jumătate miroase a semidoctism. Așa cred semidocții, indiferent de unde vin ei (că de-aia se și numesc semidocți): cultura merge și pe jumătate, dacă n-ai acces la întreg.

articol preluat de pe mirceavasilescu.blog

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.