Conflicte inutile

16 aprilie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

În mod paradoxal, actuala pandemie are și un cert efect benefic, acela de a ne reaminti (chiar dacă în mod brutal) chestiunile care contează cu adevărat: viața, umanitatea, solidaritatea, importanța înțelegerii dintre oameni în cuplu sau în familie, puterea naturii, neputințele omenești, valoarea științei și a specialiștilor, importanța regulilor și a profesiei bine făcute. Chiar și ideea de libertate își recapătă însemnătatea sub restricțiile actuale. În același timp, apar cu atît mai clar și în întreaga lor nimicnicie toate disputele artificiale din societate, conflictele sterile, interesele mărunte, intențiile meschine și josniciile. 

Trebuie să recunosc că au început să mă cam obosească toate aceste lucruri. M-am săturat de exemplu, de așa-zișii atei care caută mereu pricină „fundamentaliștilor” credincioși, tot așa cum m-am săturat să-i aud întruna pe așa-zișii credincioși combătîndu-i pe progresiștii „fără nici un căpătîi”. Pe scurt, e vorba de taberele definite într-un număr recent din Dilema veche drept „sexo-marxiști” și „pupători de moaște”.

De asemenea, greu îi mai suport pe ecologiștii care, mai degrabă decît să planteze copaci sau să adune gunoaie, se bucură să găsească vinovați printre industriașii capitaliști, tot așa cum îi detest grozav pe cei care taie păduri, blindați cu tot felul de argumente economice relativizante.

Nu-mi plac activiștii care ne cer să renunțăm la tradiții sau valori ale trecutului pe motiv că n-ar mai corespunde standardelor (tîmpite) ale politicii corecte, după cum nu-mi plac nici cei care încearcă să scuze figuri și ideologii criminale, să le acopere vinovăția, pe motiv că întreaga civilizație actuală s-ar baza pe niște ipocrite idei stîngiste.

Îmi displac obsesiile feministe tot așa de mult pe cît dezaprob bădărăniile misogine.

Trebuie să recunosc că în aceste zile mă enervează atît portavocile necondiționate ale formulei „stați acasă”, cît și iresponsabilii care spun că dacă ți-e scris să mori de coronavirus, n-ai nici o posibilitate să te păzești. Mă scot din sărite „dezinfectatorii” maniaci, dar și cei care tușesc în piață fără mască și fără să pună mîna la gură. 

Nu-mi plac disputele dintre aceste categorii de oameni și nici haitele de hater-i care se grupează pe rețelele de socializare, de o parte sau de alta. Nu-mi plac taberele formate exclusiv pe ideologii sau pe afinități colective nezdruncinabile. În general, cred că mulțimile care gîndesc (de fapt nu gîndesc) la unison, după anumite mode, pot fi periculoase. Mi se pare în neregulă cînd puterea sau ideile generale înclină foarte mult într-o singură direcție.

Nu-mi plac, cum spuneam, conflictele artificiale dintre extreme, căutarea de noduri în papură, generalizările, punerile laolaltă... Nu mă mai simt capabil să tolerez intoleranța. M-am plictisit de toate prostiile astea care consumă energia oamenilor degeaba. Nu înseamnă că aș fi gata să mă împac cu un „extremism de centru”, ca să citez  ironica formulă folosită de un celebru fost membru al redacției Dilemei vechi. De fapt, nu m-ar încînta o gîndire inflexibilă care să se opună ideilor de stînga doar pentru că vin de la stînga sau ideilor de dreapta doar pentru că vin de la dreapta. Aș prefera acceptarea rezonabilului atît dinspre dreapta cît și dinspre stînga. Și m-ar bucura încetarea sau măcar reducerea disputelor inutile și artificiale, bazate pe ură, pe neînțelegerea celeilalte părți, pe lipsa de gîndire, pe spiritul gregar, și care se strînesc din te miri ce pretexte caraghioase. Să înceteze măcar acum, în preajma Paștelui.     

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.