Codul deontologic al jurnalistului

14 august 2014
Codul deontologic al jurnalistului jpeg

Se tot vorbe┼čte, ├«n Rom├ónia ultimelor zile, despre libertatea presei, despre libertatea de expresie ┼či despre statutul jurnalistului. Ceea ce ar fi foarte bine, dac─â nu s-ar vorbi cu at├«ta u┼čurin┼ú─â despre conceptele care se afl─â, sau ar trebui s─â se afle, la baza unui Stat democratic. Discu┼úiile derizorii transform─â conceptele ├«n simple sintagme pe care oricine se simte ÔÇ×revolu┼úionarÔÇŁ le flutur─â ├«n conversa┼úii, f─âr─â a le ├«n┼úelege cu adev─ârat sensul. Libertatea presei ┼či libertatea de exprimare s├«nt astfel pervertite, devin paravane pentru manipulare ┼či pentru libertatea de a ├«njura ┼či de a arunca acuze nefondate, de a contesta decizii juridice, f─âr─â alte argumente dec├«t clasicul ÔÇ×ba nu e a┼čaÔÇŁ ÔÇô un argument, imbatabil probabil, doar pentru copiii de 5 ani, la locul lor de joac─â.

C─âci libertatea presei f─âr─â responsabilitate ┼či f─âr─â obliga┼úiile care deriv─â din aceast─â responsabilitate se transform─â, de fapt, ├«n manipulare.

Iar statutul jurnalistului este ┼či el pervertit ├«n toate aceste discu┼úii f─âr─â miez, deseori aberante, de fiecare dat─â vehemente. Omisiunea grav─â care se petrece ├«n spa┼úiul mass-media de la noi este chiar ignorarea acestui statut: ce trebuie ┼či cum trebuie s─â fie un jurnalist? Categoric? Vehement ├«n a-┼či ap─âra cauze personale? Tare ├«n gur─â? Zeflemitor?

Codul Deontologic al Jurnalistului elaborat de Convenţia Organizaţiilor Media din România adoptat în 2004, prevede cu totul altceva.

1. Rolul Jurnalistului
1.1. Jurnalistul este dator s─â exercite dreptul inviolabil la liber─â exprimare, ├«n virtutea dreptului publicului de a fi informat. Jurnalistul se bucur─â de o protec┼úie sporit─â ├«n exercitarea acestui drept datorit─â rolului vital, de ap─âr─âtor al valorilor democratice, pe care presa ├«l ├«ndepline┼čte ├«n societate.

1.2. Jurnalistul este dator s─â caute s─â respecte ┼či s─â comunice faptele ÔÇô a┼ča cum acestea pot fi cunoscute prin verific─âri rezonabile ÔÇô ├«n virtutea dreptului publicului de a fi informat.

1.3. Jurnalistul este dator s─â exprime opinii pe o baz─â factual─â. ├Än relatarea faptelor ┼či a opiniilor, jurnalistul va ac┼úiona cu bun─â credin┼ú─â.

1.4. Jurnalistul este dator s─â semnaleze neglijen┼úa, injusti┼úia ┼či abuzul de orice fel.

1.5. ├Än demersul s─âu de a informa publicul, jurnalistul este dator s─â reflecte societatea ├«n ansamblul ┼či diversitatea ei, acord├«nd acces ├«n pres─â ┼či opiniilor minoritare ┼či individuale.

Publicul are dreptul s─â cunoasc─â nu numai informa┼úiile ┼či ideile primite favorabil sau cu indiferen┼ú─â ori considerate inofensive, dar ┼či pe acelea care ofenseaz─â, ┼čocheaz─â sau deranjeaz─â.

Acestea s├«nt cerin┼úe ale pluralismului, toleran┼úei ┼či spiritului deschis, f─âr─â de care nu exist─â societate democratic─â.

1.6. Profesia de jurnalist implic─â drepturi ┼či obliga┼úii, libert─â┼úi ┼či responsabilit─â┼úi.

2. Conduita profesional─â
2.1. Respectarea drepturilor omului. În exercitarea rolului său de garant al democraţiei, presa are datoria primordială de a respecat drepturile omului. Astfel:

2.1.1. Jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie.

2.1.2. Jurnalistul este dator s─â respecte via┼úa privat─â a persoanei (inclusiv aspectele care ┼úin de familie, domiciliu ┼či coresponden┼ú─â). Amestecul ├«n via┼úa privat─â este permis atunci c├«nd interesul public de a afla informa┼úia prevaleaz─â. ├Än acest context, este irelevant dac─â o persoan─â public─â a dorit sau nu s─â dob├«ndeasc─â aceast─â calitate. O activitate nu este privat─â doar pentru motivul c─â nu este desf─â┼čurat─â ├«n public.

2.1.3. Jurnalistul este dator s─â ┼úin─â cont de interesul legitim al minorului. El va proteja identitatea minorilor implica┼úi ├«n infrac┼úiuni, ca victime sau ca autori, cu excep┼úia situa┼úiei ├«n care interesul public cere ca ace┼čtia s─â fie identifica┼úi, sau la solicitarea expres─â a p─ârin┼úilor sau a reprezentan┼úilor lor legali, ├«n vederea protej─ârii interesului superior al minorului.

2.1.4. Identitatea victimelor accidentelor, calamit─â┼úilor, infrac┼úiunilor, cu prec─âdere cele ale agresiunilor sexuale, nu trebuie s─â fie dezv─âluit─â, cu excep┼úia situa┼úiei ├«n care exist─â acordul acestora sau c├«nd un interes public major prevaleaz─â. De acela┼či regim beneficiaz─â ┼či persoanele defavorizate (bolnavi, persoane cu dizabilit─â┼úi, refugia┼úi etc.).

2.1.5. Jurnalistul este dator s─â nu discrimineze nici o persoan─â pe motive de ras─â, etnie, religie, sex, v├«rst─â, orientare sexual─â ori dizabilit─â┼úi ┼či s─â nu instige la ur─â ┼či violen┼ú─â atunci c├«nd relateaz─â fapte sau ├«┼či exprim─â opiniile.

2.2. Regulile redact─ârii.
2.2.1. Informaţia trebuie delimitată clar de opinii. Jurnalistul va face demersuri rezonabile în acest sens.

2.2.2. Jurnalistul va verifica informa┼úiile ├«n mod rezonabil ├«nainte de a le publica, ┼či va exprima opinii pe o baz─â factual─â. Informa┼úiile v─âdit neadev─ârate sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice s─â cread─â c─â s├«nt false, nu vor fi publicate.

2.2.3. În chestiunile despre care relatează, jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate.

2.2.4. Jurnalistul va respecta în redactare regulile citării. În cazul citării parţiale a unei persoane, jurnalistul are obligaţia de a nu denatura mesajul acelei persoane.

2.3. Protecţia surselor
2.3.1. Jurnalistul are obliga┼úia de a p─âstra confiden┼úialitatea acelor surse care solicit─â s─â ├«┼či p─âstreze anonimatul sau a acelor surse a c─âror dezv─âluire le poate pune ├«n pericol via┼úa, integritatea fizic─â ┼či psihic─â sau locul de munc─â.

2.4. Colectarea informaţiilor
2.4.1. Jurnalistul va ob┼úine informa┼úii ├«n mod deschis ┼či transparent. Folosirea tehnicilor speciale de investiga┼úie este justificat─â atunci c├«nd exist─â un interes public ┼či c├«nd informa┼úiile nu pot fi ob┼úinute prin alte mijloace. Se recomand─â ca utilizarea tehnicilor speciale de investiga┼úie s─â fie men┼úionat─â explicit ├«n momentul public─ârii informa┼úiilor.

2.5. Abuzul de statut
2.5.1. Folosirea statutului de jurnalist pentru a ob┼úine beneficii personale sau ├«n favoarea unor ter┼úe p─âr┼úi constituie o grav─â ├«nc─âlcare a normelor etice ┼či este inacceptabil─â.

2.5.2. Jurnalistul nu va accepta daruri în bani sau în natură sau orice alte avantaje care îi sînt oferite în considerarea statutului său profesional.

2.5.3. Jurnalistul va evita s─â se afle ├«ntr-o situa┼úie de conflict de interese. Se recomand─â separarea activit─â┼úilor editoriale ale jurnalistului de cele politice ┼či economice.

2.6. Independenţa
2.6.1. Jurnalistul ├«┼či va exercita profesia conform propriei sale con┼čtiin┼úe ┼či ├«n acord cu principiile prev─âzute de Statutul Jurnalistului ┼či de prezentul Cod.

2.7. Corecţia erorilor. Dreptul la replică

2.7.1. Jurnalistul va corecta cu promptitudine orice eroare care apare ├«n materialele sale. Acolo unde consider─â necesar, jurnalistul poate s─â publice ┼či scuze.

2.7.2. Dreptul la replic─â se acord─â atunci c├«nd cererea este apreciat─â ca fiind ├«ndrept─â┼úit─â ┼či rezonabil─â.

3. Drepturile Jurnalistului
3.1. Jurnalistul este protejat de tratatele ┼či conven┼úiile interna┼úionale la care Rom├ónia este parte ┼či care garanteaz─â libertatea de exprimare ┼či liberul acces la informa┼úii, precum ┼či la toate sursele de informare.
3.2. Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.

3.3. Protec┼úia secretului profesional ┼či a confiden┼úialit─â┼úii surselor este ├«n egal─â m─âsur─â un drept, dar ┼či o obliga┼úie a jurnalistului.

3.4. Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligaţia jurnalistului de a informa publicul cu bună credinţă.

3.5. În virtutea bunei practici de separare a activităţilor economice de cele editoriale, jurnalistul are dreptul de a refuza să atragă contracte de publicitate sau sponsorizare pentru instituţia de presă la care lucrează.
3.6. Jurnalistul se bucură, conform legii, de protecţia drepturilor de autor.

3.7. Jurnalistul ├«┼či afirm─â dreptul de a fi ap─ârat de c─âtre institu┼úia de pres─â unde ├«┼či exercit─â profesia, precum ┼či de c─âtre asocia┼úia profesional─â or sindical─â care ├«i reprezint─â interesele ├«mpotriva oric─ârei presiuni exercitate contra sa, de natur─â s─â determine o ├«nc─âlcare a conduitei profesionale prev─âzute de Statutul Jurnalistului ┼či de prezentul Cod Deontologic.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.