Cîteva remarci în urma "trafaletului"

20 iunie 2014
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

Teribilă a fost băşcălia pe seama procedurii de sfinţire a studiourilor Trinitas, cu un instrument identificat de unii jurnalişti drept lumescul trafalet şi prezentat ulterior de Patriarhie ca „miruitor extensibil”. Era şi greu să te abţii să nu rîzi.

E drept, în multe din învăţăturile creştine (am descoperit asta fără pretenţia că m-aş pricepe la chestiuni teologice), rîsul nu e tocmai bine văzut. Nu e cuviincios. Sfîntul Vasile cel Mare le dă  monahilor şi bunilor creştini povaţa că „nu trebuie să rîdă şi nici să nu tolereze pe cei care rîd”. Printre regulile monahale ale sfîntul Pahomie cel Mare găsim şi pedepse pentru cei care rîd „în vremea cîntărilor sau a rugăciunilor”. De bună seamă, la rădăcina acestor lucruri stă porunca a treia: „Să nu iei în deşert Numele Domnului”.

Şi tot pe această linie au venit şi reacţiile pline de sobrietate ale Patriarhiei „în legătură cu materialele din presă scrise de unii jurnaliști fără cunoștințe liturgice”. Dar pentru jurnaliştii mai mult sau mai puţin credincioşi şi „fără cunoştiinţe liturgice”,  poate că un fel de luare în deşert a părut  tocmai acea miruire cu un instrument care aducea a trafalet.

Şi nu cred că s-ar fi rîs cu atîta poftă de povestea asta dacă jurnaliştii mireni şi nu numai ei, n-ar fi observat în ultima vreme  multe alte lucruri ce par nelalocul lor. Ca de exemplu, lipsa de sfială a multor preoţi în a sfinţi automobilele, de la motor şi pînă la portbagaj sau în a închide  frumoase biserici vechi cu dizgraţioase uşi şi geamuri de termopan. Într-o altă extremă a fost înregistrat vehementul şi rizibilul protest (mai ales prin medii mănăstireşti) împotriva „cipurilor din buletin”. 

Unii clerici încearcă adică, într-un mod cît se poate de neinspirat, să fie în pas cu vremurile şi cu progesele tehnologice, ca să nu mai vorbim de cele comerciale iar alţii se retrag într-o adevărată înapoiere, fie şi în spatele unor uşi de termopan.

Nu ştiu încă, din care categorie fac parte preoţii, tot mai mulţi se pare, ce  nu mai vor să stea de vorbă cu jurnaliştii care încearcă să le ia interviuri, pe motiv că aceştia  nu ar fi de la un post „de-al nostru”, adică Vocea Speranţei sau Trinitas. Asta sună a: „nu dăm informaţii concurenţei”.

După mintea mea (profană) preoţii ar trebui să stea de vorbă cu oricine şi cu atît mai mult cu oameni care pot răspîndi cuvintele lor şi deci, învăţătura creştină. Se poate argumenta că mulţi jurnalişti nu sînt în slujba căutării adevărului, ci mai degrabă a senzaţionalului cu orice preţ. Dar nici cînd e vorba despre asemenea...  păcătoşi, de felul lor,  nu e de înţeles de ce preoţii ar trebui să-i evite.

În sfîrşit, la 25 de ani după ce a dispărut comunismul ateu, nu te-ai aştepta la atîtea stîngăcii  sau chiar inepţii din partea unor slujitori ai Bisericii. Aşa că, atunci cînd prinzi cîte o ocazie, mai faci şi haz. Din cînd în cînd, chiar dacă nu e prea cuviincios, prin rîs se pot îndrepta unele lucruri. Şi, cum spunea un mare filozof, rîsul e o reacţie la rigiditate.
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.