Cîrciuma de cartier

6 februarie 2015
Casa Universitarilor, la prînz jpeg

„Cîrciuma de cartier” sună idilic. Este acel loc fără pretenții de lîngă casă unde te oprești seara ca să bei o bere în liniște și să te gîndești  la cele petrecute peste zi, unde te cunosc ospătarii și-ți știu deja preferințele – dacă vrei vinul sec sau șpriț, de pildă, iar vara, pe caniculă, îți aduc extra cuburi de gheață − , unde te știi chiar și cu patronul care îți devine treptat din vecin, prieten. Locul unde poți mînca un mic sau un grătar „la botul calului” atunci cînd n-ai nimic în frigider, locul în care ieși pur și simplu cînd n-ai chef să te deplasezi pînă la pub-urile fancy din oraș, dar și atunci cînd nu vrei să stai acasă.

Am trecut odată cu mașina pe lîngă un stabiliment rustic din lemn de pe la Fundeni care se numea chiar așa – „Cîrciuma din cartier”. M-am uitat în jur. În afară de mașini, un maidan, cîteva depozite cu materiale de construcții, n-am văzut niciun cartier care să-i justifice numele. Am o nostalgie stranie, ca după ceva netrăit, față de cîrciuma din cartier interbelică, autentică. În epoca modernă, în cartierul meu, m-am ciocnit în general de bodegi „de drojdieri” unde se bea vodcă pe datorie care ori au dispărut, ori s-au transformat în localuri kitsch. Și de „locul de întîlnire” tipic din fața buticului non-stop. Apoi de restaurante scumpe, multe „cu specific” unde nu-ți permiți să mergi mai mult de o dată pe lună.

De-a lungul timpului, m-am refugiat în diferite spații comerciale, respectiv SRL-uri, din apropierea casei, mai mult sau puțin prietenoase. De regulă acolo se bea, iar pe post de mîncare luai chips-uri și sticks-uri. Iar o cîrciumă de cartier fără mîncare mi se pare doar o bombă fără rost. Aș aminti doar barul de pe Olari dintr-o curte, inițial cu mese din tablă unde bea cu consecvență și pînă la epuizare tot liceul Coșbuc, la finalul ultimului deceniu al secolului trecut (cum sună!). Sau dugheana din tablă, pe de colț cu Traian, cu 2-3 mese, o perspectivă asupra străzii și cu bere ieftină unde dintr-un soi de difuzor răsuna non-stop Radio Romantic. Undeva pe Toamnei sau pe Verii exista o cîrciumă căreia îi spuneam „La parușută”, căci terasa era acoperită pe bune de o parașută veche și cîrpită. Și terasa de la Foișor, învăluită în fum și damf de mici, cu o bere la halbă care făcea o spumă densă și atît de nerealistă încît puteai să juri că au pus în ea Fairy sau un alt detergent de vase. Însă micii erau extraordinari, iar omul care îi prepara îi învîrtea ca un vrăjitor pe grătar. Micii aceia, în combinație cu halbele soioase aveau ceva din cîrciuma de cartier din imaginația mea. Terasa mai există și astăzi, s-a „modernizat” și igienizat (nu vă spun cum arăta buda pe atunci), însă acum are un aer ușor trist de cantină.

La un moment dat, am avut senzația că gata, am găsit-o. O terasă veselă, cu potențial, pe o străduță în spatele Căii Moșilor. O cunosc de la primele mese. Am tot frecventat-o în ultimii ani, în lipsă de altceva, am văzut copii patronului crescînd – la început îi plimba cu căruciorul, acum se dau cu rolele pe terasă, l-am văzut pe patron însuși stînd la o masă, cu nasul în laptop, dar cu ochii pe angajații săi – ceea ce era un semn bun. Bere ieftină, ceva atmosferă, un grătar decent, ce-ți poți dori mai mult într-o seară de luni? Însă în România lucrurile pornesc bine și cu entuziasm, apoi „se strică” treptat. Interesul patronului se pierde, se șmecherește, își dă seama că „merge și așa”. De-a lungul timpului, după ore acumulate de așteptare a comnezii și a notei de plată, făcînd semne disperate unor fete, mereu altele (job-uri sezoniere „de-o vară”), care încercau orice doar ca să te evite, ne-am jurat de mai multe ori că nu mai călcăm pe acolo. Totuși, am revenit, căci ne era singura cîrciumă de cartier la îndemînă. Am renunțat în momentul în care prețurile le-au atins la un mod nesimțit pe cele din Centrul Vechi. Cu ocazia asta am descoperit că sînt de studiat notele de plată din localurile de pe la noi. De exemplu, aici, vinul (în general clasicele poșirci de Recaș și Murfatlar) a rămas la un preț decent, însă te „încarcă” aparent insesizabil la apa minerală (1, 2 lei în plus pe „sezon”). Apoi, grătarul a rămas și el la același preț, însă e din ce în ce mai „subțire”. În schimb, o porție de cartofi prăjiți a ajuns la fabulosul preț de 7 lei, căci toată lumea își ia din instict cartofi, nu-i așa?  Iar patronul a dispărut și el din peisaj, adică de la masa lui. Acum organizează evenimente ca să atragă și mai mulți clienți – seri de karaoke, de bal mascat etc. Mai bine ar mesteca un pic în oala cu ciorbă ca să vadă într-adevăr ce conține!

Însă astfel de lucruri sînt inerente în România – plătești mult (la terasa cu pricina – 80 de lei, o masă în 2, cu un grătar și o sticlă de vin), primești puțin, te obișnuiești așa. Am o nostalgie, de data asta după ceva trăit, față de cîrciumile de cartier din Bruxelles unde îți comandai minunata lor bere draft  și te lăsau să vii cu cartofii prăjiți și cu aripioarele de pui „de la chișoc”, cu condiția să-ți faci curat pe masă. Dar mai ales localurile de tip familial din Matosinhos, lîngă Porto unde mănînci un orez cu fructe de mare fantastic cu 2 euro, iar mătușa Julia (care gătește, servește, face curat și de toate) îți aduce pe masă exact vinul pe care l-ai băut cu o zi înainte, fiindcă a reținut că ți-a plăcut, fără să știe o boabă engleză. Sîntem departe de aceste realități „de cartier” ale altora. Și n-ar fi nevoie decît de puțin interes și de bunăvoință.         

Iar dacă cunoașteți cîrciumi de cartier autentice, vă rog recomandați-mi-le și voi veni în cartierele voastre!

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

viksjofjell seen from oretoppen jpg
Norvegia detectează o creștere bruscă a nivelului de radiații la granița cu Rusia. Originea lor este încă necunoscută
Experții norvegieni au detectat un exces al nivelului de radiații în apropierea graniței cu Rusia. „Este în mod clar mai mare decât în mod normal”, susțin autoritățile.
vlahovic facebook jpg
Juventus şi Aston Villa, victorioase în primele meciuri din noul format al Ligii Campionilor
Cea mai tare competiție intercluburi din lume a pornit la drum, marți seara, cu sume colosale.
De ce trag clopotele Mitica slider 1920x600 c jpg
De ce a fost interzis filmul „De ce trag clopotele, Mitică?“Scenele care i-au scos din minți pe comuniști
Filmul lui Lucian Pintilie „De ce trag clopotele, Mitică“ este exemplul cel mai flagrant de cenzură din cinematografia ceaușistă. Bogdan Jitea, expert IICCMER, explică de ce autoritățile au băgat la sertar pelicula pe care s-au cheltuit 10 milioane de lei.
ministerul educatiei FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca
Ministerul Educației funcționează într-o clădire cu risc seismic I. Instituția a cerut de la Guvern 1 milion de euro pentru a închiria un nou sediu
Întrucât clădirea în care Ministerul Educației își desfășoră activitatea riscă să pice la primul cutremur de magnitudine mare, instituția a solicitat peste 4,9 milioane de lei de la Executiv pentru a închiria un nou sediu, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică.
swan 200461 1280 jpg
Angajații room-service, povești halucinante! Care sunt cele mai ciudate lucruri pe care le-au cerut clienții
Un raport recent publicat de platforma Hotels.com, citat de Forbes, a scos la iveală unele dintre cele mai neobișnuite cereri de room service primite de hotelurile partenere din întreaga lume.
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
Pregătirea caloriferelor pentru iarnă. Când și cum le desfundăm corect
Chiar dacă maximele din această perioadă continuă să treacă ușor de pragul de 20 de grade Celsius, nu trebuie să ignorăm faptul că deja ne apropiem de începutul lunii octombrie.
photo jpg
Zavaidoc
Întâlnirea mea cu Zavaidoc s-a produs într-o după-amaiză de la începutul verii. Răsfoiam un număr vechi al ziarului Universul, când am dat de un text mic, pentru mine misterios, în care era vorba despre el, iar de aici încolo a început să se întindă povestea.
turkey 4181647 1280 jpg
Cea mai spectaculoasă mănăstire din lume. Dacă zidurile ei ar putea vorbi, s-ar spune povești uluitoare
Mănăstirea Sümela, situată în nord-estul Turciei, ar avea multe povești de spus, dacă zidurile sale ar putea vorbi.
69708994 1004 webp
De ce nu a vrut Ciolacu să aibă un comisar important la UE
Ce o recomandă pe eurodeputata social-democrată Roxana Mînzatu pentru funcția de comisar european și de vicepreședintă a Comisiei Europene? Genul, experiența, studiile?