Ce nu-i bine cu Moise Guran. Și cu noi

20 mai 2014
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg

Televizorul meu e mai degrabă un fel de “home cinema” sau de cinematecă la domiciliu: mă uit doar din cînd în cînd la un film vechi pe TCM sau MGM. Uneori îl mai supun la o tură scurtă de zapping, cu gîndul în altă parte. Și cam atît. În rest, Internetul să trăiască... Căci mă mai uit și la alte producții TV, dar online.

Dar la

mă uit nesmintit. Nu pentru că m-ar pasiona economia sau pentru că aș avea bani de investit, ci pentru că mi se pare singura emisiune din care înțelegi cu adevărat cîte ceva despre lucrurile care contează în lumea de azi. Și care e la obiect, informată, documentată. (Mă rog, spun banalități: nu așa ar trebui să fie orice emisiune TV?). Mi se pare că Moise Guran face un lucru excepțional “traducînd” economia pe înțelesul tuturor. Tinerii de azi, crescuți în libertate, au ocazia să pornească sănătos, de la bun început, relația lor cu banii, cu minimele cunoștințe economice care fac parte din cultura generală, să înțeleagă mai bine chestiunile macro- și micro-. Noi, cei crescuți înainte de 1989, cînd salariile și prețurile erau fixe, iar posibilitățile de “investiții” se reduceau (în cel mai bun caz) la apartament de bloc + Dacia 1300, a trebuit să recuperăm și să pricepem – mai ușor sau mai greu – cum devine cazul cu economia de piață. Mulți s-au perindat pe la TV să ne explice, puțini au reușit să iasă din limbajul specialiștilor. Moise Guran reușește mai bine decît toți și transformă temele economice (aparent aride) în subiecte interesante și palpitante.

În plus, omul e fenomenal de simpatic. E el însuși pe ecran, nu are “morgă” și nu se străduiește să fie cum scrie la carte. Uneori se încurcă și își cere scuze, alteori se auto-apostrofează cu umor (“Gurane, dacă spui chestia asta o să arunce oamenii cu telecomanda în televizor...”), uneori face pe “învățătorul” (“vreau să vă fac să înțelegeți mai bine problema asta”), alteori divaghează povestind pe unde a fost și ce-a văzut, ca să revină apoi la subiect. În toate astea, e natural și firesc. Și zîmbește: anunță creșteri de impozite, zice că s-ar putea să avem șomaj ori inflație, se teme că fug investitorii, dar zîmbește. Să mai spun de ce e bine și sănătos să te uiți la un om natural, firesc, zîmbitor într-un peisaj televizual dominat de încruntături, certuri, interjecții și mutre grave sau hăhăieli fără rost?

Mai e ceva important.

nu cade în ipocrizia cu care alții se dau imparțiali și obiectivi (dar nu le iese). El își asumă opiniile, poziția, subiectivitățile, preferințele. Dar o face cinstit, pe față, eventual exprimîndu-și îndoiala despre propriile opțiuni, lăsînd loc de obiecții și contraargumente. Uneori e chiar “militant”: de pildă, cînd tot repetă că, dacă vrem să o ducem mai bine, trebuie să avem locuri de muncă în care să existe “mai multă valoare adăugată”. Și tot repetă, dîndu-ți senzația că așa gîndeai și tu, ca simplu diletant, deși el are în spate o documentare serioasă, lecturi, cifre etc. După care iar zîmbește, zice că s-a îndepărtat de la subiect și revine la graficele cu cursul euro sau cu prețurile la imobiliare. E foarte bun Guran ăsta, te uiți la el și zici că se poate face și la noi televiziune normală, cu cap, cu inteligență, cu viață și cu subiecte adevărate.

Și totuși, de ce am zis în titlu că ceva “nu e bine”? Nu e bine că omul e singur. (Să mă ierte alți realizatori TV foarte buni – mai sînt cîțiva...). E singurul, după gustul meu, care stăpînește foarte bine un domeniu și îl traduce perfect în limbajul TV, cu consecvență și pasiune. E singurul care demontează sistematic prostia asta aflată de mult timp în circulație: că, dacă vrei audiență și popularitate, la televizor tre’ să vii cu scandaluri, controverse, urlete și descheieri la nasturi. E singurul care face praf prejudecata că temele serioase și complicate (bunăoară, economia și finanțele) nu-s bune pentru TV, că nu pot fi explicate pe înțelesul tuturor și se plictisește publicul.

Mă gîndesc cîteodată că ne-ar mai trebui “niște” Moise Guran. De pildă, unul care să facă o emisiune – în același stil – despre educație: un subiect care interesează pe toată lumea, ca și economia. Sau altul care să facă o emisiune simplă, clară, interesantă și la obiect  despre știința contemporană (din copilăria mea, de la Andrei Bacalu, n-a mai avut televiziunea din România așa ceva). Sau – de ce nu? – unul care să explice dilemele și provocările globalizării. Și care să demonstreze că asemenea teme nu sînt nici plicticoase, nici rezervate doar unui public restrîns de “cunoscători”, nici nu omoară audiența, ci sînt esențiale pentru orice om.

Deocamdată, n-avem așa ceva. Așa că mă uit la Moise Guran.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

ana birchall foto Facebook jpg
Profil de candidat. Ana Birchall, fosta ministră a Justiției cu doctorat la Yale și o avere uriașă
Ana Birchall, fostă ministră a Justiției, a anunțat în iunie 2024 că va candida ca independent la alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în luna noiembrie.
stema regala galeria arta pitesti foto cj arges jpg
O bijuterie arhitectonică a României, restaurată din temelii. Picturi-unicat ascunse de comuniști sub ipsos și vopsea, scoase la iveală
După cinci ani de restaurări, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Pitești își va recăpăta strălucirea de odinioară. Aceasta este una dintre cele mai frumoase galerii de artă din România și din Europa de Est.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
Ghid pentru alegerea președintelui perfect. Daniel David: „România are trei categorii de politicieni”
Cei mai mulți lideri din țară sunt „disperați după funcții și candidaturi, chiar atunci când nu au șanse sau justificare rațională” – susține psihologul Daniel David, rectorul UBB. El a realizat un ghid simplu care ne ajută să alegem un om de stat drept viitor președinte.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Planul Ucrainei de a supraviețui reîntoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă
Kievul nu este sigur la ce să se aștepte de la o eventuală președinție Trump, dar speră la mai bine.
racheta atacms
Ce învață dușmanii Occidentului din războiul din Ucraina
Țările NATO, inclusiv SUA, adună o mulțime de informații utile din războiul din Ucraina. Dar și cei mai mari susținători ai Rusiei, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, învață și din acest conflict.
prospecte medicamente jpg
Combinații periculoase de medicamente. Cum ne putem distruge ficatul fără să știm
Două sau mai multe medicamente luate în același timp, „după ureche” ar putea avea efecte secundare grave, atrag atenția specialiștii. Iar pentru preveni astfel de incidente, un farmacist a explicat care sunt cinci dintre cele mai periculoase combinații.
153710 102366 stiri Louise Brown d jpg
25 iulie: ziua în care a venit pe lume primul copil conceput prin fecundare artificială. În 1946, SUA testează prima bombă atomică subacvatică VIDEO
Pe 25 iulie, în Anglia, se naște primul copil conceput prin fecundare artificială. Fecundarea a fost realizată de profesorii Roger Edwards și Patrick Steptoe. Tot pe 25 iulie, Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică în apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.
image png
Imnul Israelului a fost fluierat pe Parc des Princes. Sportivii israelieni vor fi păziţi de Mossad la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice VIDEO
Imnul Israelului a fost fluierat miercuri, pe stadionul parizian Parc des Princes, cu ocazia meciului dintre Israel şi Mali, din grupa D a turneului olimpic de fotbal. La ceremonia de deschidere, sportivii israelieni vor fi păziţi de Mossad.
salcam pitic
Specii de plante invazive au fost identificate în România. În ce zone s-au răspândit și ce este de făcut
Plantele străine invazive devin o problemă tot mai mare pentru mediu și pentru oameni, atrage atenția Fundația Conservation Carpathia.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.