Ce nu-i bine cu Moise Guran. Și cu noi

20 mai 2014
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg

Televizorul meu e mai degrabă un fel de “home cinema” sau de cinematecă la domiciliu: mă uit doar din cînd în cînd la un film vechi pe TCM sau MGM. Uneori îl mai supun la o tură scurtă de zapping, cu gîndul în altă parte. Și cam atît. În rest, Internetul să trăiască... Căci mă mai uit și la alte producții TV, dar online.

Dar la

mă uit nesmintit. Nu pentru că m-ar pasiona economia sau pentru că aș avea bani de investit, ci pentru că mi se pare singura emisiune din care înțelegi cu adevărat cîte ceva despre lucrurile care contează în lumea de azi. Și care e la obiect, informată, documentată. (Mă rog, spun banalități: nu așa ar trebui să fie orice emisiune TV?). Mi se pare că Moise Guran face un lucru excepțional “traducînd” economia pe înțelesul tuturor. Tinerii de azi, crescuți în libertate, au ocazia să pornească sănătos, de la bun început, relația lor cu banii, cu minimele cunoștințe economice care fac parte din cultura generală, să înțeleagă mai bine chestiunile macro- și micro-. Noi, cei crescuți înainte de 1989, cînd salariile și prețurile erau fixe, iar posibilitățile de “investiții” se reduceau (în cel mai bun caz) la apartament de bloc + Dacia 1300, a trebuit să recuperăm și să pricepem – mai ușor sau mai greu – cum devine cazul cu economia de piață. Mulți s-au perindat pe la TV să ne explice, puțini au reușit să iasă din limbajul specialiștilor. Moise Guran reușește mai bine decît toți și transformă temele economice (aparent aride) în subiecte interesante și palpitante.

În plus, omul e fenomenal de simpatic. E el însuși pe ecran, nu are “morgă” și nu se străduiește să fie cum scrie la carte. Uneori se încurcă și își cere scuze, alteori se auto-apostrofează cu umor (“Gurane, dacă spui chestia asta o să arunce oamenii cu telecomanda în televizor...”), uneori face pe “învățătorul” (“vreau să vă fac să înțelegeți mai bine problema asta”), alteori divaghează povestind pe unde a fost și ce-a văzut, ca să revină apoi la subiect. În toate astea, e natural și firesc. Și zîmbește: anunță creșteri de impozite, zice că s-ar putea să avem șomaj ori inflație, se teme că fug investitorii, dar zîmbește. Să mai spun de ce e bine și sănătos să te uiți la un om natural, firesc, zîmbitor într-un peisaj televizual dominat de încruntături, certuri, interjecții și mutre grave sau hăhăieli fără rost?

Mai e ceva important.

nu cade în ipocrizia cu care alții se dau imparțiali și obiectivi (dar nu le iese). El își asumă opiniile, poziția, subiectivitățile, preferințele. Dar o face cinstit, pe față, eventual exprimîndu-și îndoiala despre propriile opțiuni, lăsînd loc de obiecții și contraargumente. Uneori e chiar “militant”: de pildă, cînd tot repetă că, dacă vrem să o ducem mai bine, trebuie să avem locuri de muncă în care să existe “mai multă valoare adăugată”. Și tot repetă, dîndu-ți senzația că așa gîndeai și tu, ca simplu diletant, deși el are în spate o documentare serioasă, lecturi, cifre etc. După care iar zîmbește, zice că s-a îndepărtat de la subiect și revine la graficele cu cursul euro sau cu prețurile la imobiliare. E foarte bun Guran ăsta, te uiți la el și zici că se poate face și la noi televiziune normală, cu cap, cu inteligență, cu viață și cu subiecte adevărate.

Și totuși, de ce am zis în titlu că ceva “nu e bine”? Nu e bine că omul e singur. (Să mă ierte alți realizatori TV foarte buni – mai sînt cîțiva...). E singurul, după gustul meu, care stăpînește foarte bine un domeniu și îl traduce perfect în limbajul TV, cu consecvență și pasiune. E singurul care demontează sistematic prostia asta aflată de mult timp în circulație: că, dacă vrei audiență și popularitate, la televizor tre’ să vii cu scandaluri, controverse, urlete și descheieri la nasturi. E singurul care face praf prejudecata că temele serioase și complicate (bunăoară, economia și finanțele) nu-s bune pentru TV, că nu pot fi explicate pe înțelesul tuturor și se plictisește publicul.

Mă gîndesc cîteodată că ne-ar mai trebui “niște” Moise Guran. De pildă, unul care să facă o emisiune – în același stil – despre educație: un subiect care interesează pe toată lumea, ca și economia. Sau altul care să facă o emisiune simplă, clară, interesantă și la obiect  despre știința contemporană (din copilăria mea, de la Andrei Bacalu, n-a mai avut televiziunea din România așa ceva). Sau – de ce nu? – unul care să explice dilemele și provocările globalizării. Și care să demonstreze că asemenea teme nu sînt nici plicticoase, nici rezervate doar unui public restrîns de “cunoscători”, nici nu omoară audiența, ci sînt esențiale pentru orice om.

Deocamdată, n-avem așa ceva. Așa că mă uit la Moise Guran.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.
selena gomez benny blanco gettyimages jpg
Selena Gomez, cerută în căsătorie de Benny Blanco! Cum arată inelul de logodnă
Selena Gomez (32 de ani) a anunțat că s-a logodit cu producătorul Benny Blanco (36 de ani). Actrița a postat pe rețeaua socială Instagram o fotografie cu un inel de logodnă cu un diamant uriaș. Anunțul a venit după ce cuplul și-a confirmat relația anul trecut. Selena Gomez a împărtăşit vestea pe Ins
Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, săltat de pe stradă de polițiști. A fost dus la audieri, la Parchetul General
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri, la Parchetul General.
extrageri loto
Numerele câștigătoare la Loto, joi, 12 decembrie. La Noroc sunt în joc peste 2,3 milioane de euro, iar la Joker peste un milion de euro
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de joi, 12 decembrie. S-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I la Loto 6/49 cu 100.000 de lei.
tiramisu dubai jpg
Te-ai săturat de rețeta clasică de tiramisu? Iată cum poți obține un desert de vis pentru musafirii de Crăciun
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii de Crăciun cu un desert rafinat, însă ai obosit de tradiționalul tiramisu, avem soluția perfectă pentru tine.
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
Iată top 6 lucruri de care ai nevoie într-un birou!
Un birou bine organizat nu este doar un loc de lucru, ci un spațiu care îți inspiră productivitatea, confortul și creativitatea.
raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.