Ce ambiţii aveţi?

8 august 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Am o prietenă care se trezeşte în fiecare zi la ora 5. Nu pentru că i-o cere serviciul, unde trebuie să fie abia după ora 10, ci, pentru că înainte să plece la birou, "trebuie" să îşi facă ora de pilates, "trebuie" să se pună la punct cu primele ştiri din ziua respectivă, să răspundă la emailuri, să-şi pregătească micul dejun şi masa de prînz (amîndouă destul de elaborate). Abia mai are timp să se îmbrace şi să se machieze. La birou stă vreo şapte ore, cu o scurtă pauză de masă, după care revine acasă, se apucă să-şi mai rezolve din lucrurile personale, iar seara iese cu prietenii în oraş – la ora 22 este însă musai în pat, iar la 22.05 doarme dusă. Ziua următoare o ia de la capăt. Şi este fericită, căci, spune ea, aşa "trebuie" să faci ca să reuşeşti în viaţă. Are casă şi maşină, are prieteni şi un job de viitor. Îmi mărturiseşte însă că nu a fost tot timpul aşa. Abia în facultate a simţit acel imbold de ambiţie, a auzit acea voce care îi spunea: "Totul depinde de tine" - voce cultivată mai apoi şi de sumedenia de cărţi motivaţionale pe care le-a citit.

Văzînd cît de multe lucruri reuşeşte amica mea să facă într-o singură zi, am încercat şi eu să-i urmez exemplul. Mi-am pus, aşadar, ceasul să sune la 5 dimineaţa. Am rezistat tentaţiei de a-l opri şi de a continua somnul. M-am dat jos din pat, şi, deşi simţeam că îmi tremură picioarele, m-am tîrît la duş. Contrar percepţiei generale, duşul nu m-a înviorat deloc. Din contră. Vocea din capul meu nu îmi afirma categoric "totul depinde de tine", ci mai degrabă mă întreba, uşor depresiv: "care este sensul?". Aşa că, după doar cîteva minute de fitness, m-am băgat clănţănind de somn, la loc în pat. La 05.45 dormeam dusă.

Mi-am amintit de acest episod citind un articol publicat pe www.bbc.com, "Ambition: do you need it to succeed?"- este, într-adevăr, ambiţia garantul succesului?

"Originile ambiţiei şi modul în care aceasta ajută oamenii să ajungă departe, sînt întrebări pe care oamenii şi le-au pus de sute de ani. Găsim referinţe asupra subiectului în piesele lui Shakespeare, la filozofii greci şi chiar în Biblie." - scrie Bryan Borzykowsky, autorul articolului. De ce există oameni disperaţi să ajungă şefii companiilor unde lucrează, iar alţii sînt foarte mulţumiţi cu un loc de muncă stabil şi, deşi nu exclud urcarea în grad, nu se agită prea mult pentru aceasta?

"Nu este vorba aici despre a munci din greu sau a nu munci deloc" - declară în articolul respectiv, John Kammeyer-Muller, profesor asociat la Facultatea Carlson de Management a Universităţii din Minnesota. "Este vorba despre dorinţa de a obţine avantajele şi statusul pe care le conferă atingerea unor ţeluri."
"Mulţi oameni percep ambiţia ca fiind ceva negativ" - spune profesorul Kammeyer-Muller. "Unii cred că oamenii ambiţioşi sînt egoişti şi mai tot timpul nemulţumiţi tocmai pentru că îşi doresc mereu altceva, să aibă mai mult şi mai mult".

Cum stau lucrurile în diferite culturi?

Pe cînd ambiţia este un mod de viaţă în ţările vestice, fiind ridicată în slavi în America de Nord, în unele părţi din Asia lucrurile nu stau chiar aşa. Deşi trebuie să fii ambiţios, nu trebuie să o arăţi.

"În Japonia, dacă cineva este ambiţios în mod ostentativ, nimeni nu va vrea să lucreze cu această persoană - spune Sam Griffiths, directorul executiv al Ambition Group, o firmă de recrutare din Tokyo."

În China, deşi Statul îţi dădea un post pe viaţă, de cînd economia a început să înflorească, oamenilor li i s-a dat şansa să poată fi promovaţi. "Conform unui raport al MRI China Group o firmă de recrutare din Beijing, compensaţiile salariale şi o cale deschisă pentru construirea unei cariere sînt cele două motive principale pentru care chinezii îşi doresc schimbarea locului de muncă. Ceea ce sugerează faptul că ambiţia joacă un rol decisiv în viaţa oamenilor."

Ambiţia te poate transforma însă şi într-un mic roboţel. "Persoanele care reuşesc sînt cele care se menţin la cote ridicate îndeplinind peste 50% din orice îşi propun să facă. Trebuie să se facă plăcuţi, iar asta le conferă un anumit grad de conformism. Nu sînt foarte creativi şi nici prea inovativi. Sînt însă foarte dedicaţi companiei în care lucrează" - este de părere Nassir Ghaemim profesor de psihologie la Tufts Medical Center, din Boston.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi