Ce a făcut şi ce n-a făcut Sorin Oprescu

15 septembrie 2015
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

Vestea arestării primarului capitalei a fost pe de-o parte nu foarte surprinzătoare, pe de altă parte şocantă... totuşi. Chiar dacă nu a primit încă o condamnare, unele bănuieli urîte încep să capete confirmare.

Mulţi bucureşteni s-au întrebat probabil, pe cine au ales de fapt. Un ditamai omul în toată firea, fost chirurg cu oarecare faimă şi director de spital care-şi lasă onorabila şi de bună seamă, rentabila profesie, pentru a se face primar. De ce? Din dorinţa de a face şi mai mult bine şi mai multor oameni? Asta ar fi fost într-o societate normală motivaţia firească a unei asemenea cariere. Pare însă că funcţia de primar i-a devenit domnului Oprescu o şi mai rentabilă ocupaţie decît cea de medic, în vreme ce partea cu binele a fost uitată pe drum.

E un moment al întrebărilor despre ce a făcut şi ce n-a făcut Oprescu în Bucureşti. Nu am urmărit lucrurile în mod foarte sistematic, aşa cum mă gîndesc că ar fi facut-o unii jurnalişti specializaţi în problemele capitalei (în urmă cu vreo zece ani existau asemenea jurnalişti, astăzi nu ştiu dacă mai sînt). De altfel, în ultimii ani n-am prea văzut reflectate în mass media acţiunile primăriei.

Primarul nu prea dădea raportul celor care l-au ales să le administreze oraşul. Asta făcea să pară că nici nu-l mai prea interesau problemele Bucureştiului, că intrase într-un con de umbră numai bun să-i ofere liniştea de a se ocupa cu altele. Ce făcea oare zilnic la primărie? Astea sînt întrebări pe care eu, ca simplu bucureştean, mi le-am pus şi probabil că şi le vor fi pus şi alţii.

Tot ca simplu bucureştean, voi spune ce am observat de-a lungul mandatului lui Sorin Oprescu, fără pretenţia unei analize jurnalistice amănunţite.

În primul rînd, am observat ca mulţi alţii că marea ctitorie încheiată sub mandatul său a fost Arena Naţională. Din presă am aflat însă, tot ca mulţi alţii, că ea a costat aproape dublu faţă de un stadion similar, poate chiar mai bun, construit în aceeaşi perioadă în Germania.

Am mai observat că o lucrare banală, construirea unui pasaj de cîteva zeci de metri, a bulversat circulaţia la ieşirea de la Băneasa spre DN1 timp de un an şi jumătate. Cineva spunea că dacă i-ai fi promis libertatea unui puşcăriaş, ar fi săpat acel tunel cu o linguriţă într-un timp mult mai scurt.

Un alt pasaj în zona Văcăreşti, suprateran de data aceasta, care în mod logic trebuia să fie un simplu pod, a fost construit sub formă de două poduri. De ce două şi deci mai scump? Primăria n-a dat o explicaţie plauzibilă. Problemele inginereşti invocate, ca şi în cazul stadionului sau a pasajului Băneasa, n-au fost deloc convingătoare.

Probleme cu adevărat inginereşti par să fi apărut la pasajul din Piaţa Sudului, unde se aude că inteligenţii constructori au dat cu lucrarea peste metroul pe care-l credeau mai jos. Dar, să zicem că aici Oprescu n-are nici un amestec.

Şi la pasajul din Piaţa Presei Libere constructorii au dat în mod surprinzător peste nişte reţele urbane. Acolo însă, avînd în vedere tradiţia locală, cele două luni de întîrziere aproape că nu se pun.

Mai e şi bulevardul Liviu Rebreanu cu linia de tramvai verde, cu iarbă pe ea. O idee spectaculoasă, numai că tramvaiul nu mai circulă pe acolo de ani buni. Nu se ştie dacă şi cînd se vor mai termina lucrările care aveau ca termen limită anul 2014.

Una peste alta, se vede că s-au făcut unele lucrări dar cu multe bîlbîieli, tergiversări şi ciudăţenii. Situaţia asta nu poate decît să te ducă cu gîndul la o administraţie slabă, cu interese oarecum diferite de cele obşteşti.

În ce priveşte funcţionarea unor lucruri, am de făcut observaţia că toate semafoarele Bucureştiului sînt în continuare complet desincronizate în ciuda softurilor inteligente pentru care s-au făcut promisiuni şi licitaţii şi în ciuda existenţei unei specializări care se numeşte inginerie de trafic.

Cu toate blocajele şi poluarea din ultimii ani, e de notat şi că nu s-au luat măsuri de descurajare a folosirii automobilelor în centru (măcar în centru) şi nici de îmbunătăţire radicală a transportului în comun.

S-a continuat şi politica de încurajare a construirii de mall-uri, în dauna unui comerţ de tip mai european.

Trecînd la chestiuni mai culturale, amintim că primăria nu s-a dovedit în stare să rezolve civilizat problema Muzeului Literaturii.

La toate astea se adaugă poate cea mai gravă problemă, aceea a demolărilor clădirilor vechi şi valoroase ale Bucureştiului, o nebunie începută cu mult înainte de Oprescu dar continuată cu multă osîrdie şi sub mandatul său. Specialiştii constată că s-a demolat mai mult în anii din urmă decît sub programul de sistematizare al lui Ceauşescu. Nu l-am văzut vreodată pe colecţionarul de obiecte de artă Sorin Oprescu să se arate preocupat de această chestiune.

În fine, aş spune că o veche racilă a Bucureştiului s-a atenuat simţitor în ultimii ani. E vorba de cîinii vagabonzi. Pe tăcute şi pe făcute, primăria a rezolvat în bună măsură problema, mai ales după povestea cu copilul sfîşiat de cîini în Parcul Tei.

Sigur, bilanţul de mai sus e foarte incomplet.

Dar, ce va urma? Aceasta e întrebarea. Mă tem că după suspendarea primarului Oprescu, problema bucureştenilor nu va fi pe cine vor alege, ci dintre ce fel de oameni vor avea de ales.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Fasole jpg
Iahnie de fasole, rețeta străbunilor din anul 1930: Ingredientul care îi dădea un gust aparte
Când vorbim despre tradițiile culinare românești, iahnia de fasole este una dintre mâncărurile care a reușit să treacă testul timpului.
ceata png
Județele în care se circulă în condiţii de ceaţă. Aglomeraţie la intrarea pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti
Circulaţia se derulează în condiţii de ceaţă şi pe autostrada A10 Sebeş-Turda, anunţă, miercuri dimineaţă, Centrul Infotrafic.
Covaliu
Ungurii, dați ca exemplu de urmat pentru sportul românesc. COSR a trasat liniile unei federații
Mihai Covaliu i-a băgat în ședință pe cei din handbalul românesc.
yubari jpg
Top 5 fructe care costă o mică avere! Ajung chiar și la zeci de mii de dolari
Cu toții suntem obișnuiți ca fructele să fie un aliment accesibil, care se găsește ușor în mai toate piețele și magazinele din țară. Iar, în cele mai multe cazuri, acest lucru este adevărat. Însă, există și unele excepții cu totul surprinzătoare!
drona trump jpg
Rusia testează o nouă dronă de transport militar „TRUMP”
Forțele armate ale Rusiei testează un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) pe care îl numesc TraMP (Transport Aviation Multipurpose Platform), dar pe care îl numesc neoficial TRUMP – cine spune că rușii nu au simțul umorului?
Elon Musk FOTO EPA EFE jpg
Elon Musk, dat în judecată pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la Twitter
Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) din SUA l-a dat în judecată, marţi, pe Elon Musk pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, aşa cum prevede legea.
Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.