Căsătorie și gospodărie

5 august 2014
Povestitori și ascultători (întîmplători) jpeg

Acum 25 de ani, cînd m-am căsătorit, aveam, printre altele, o foarte mare grijă: ce se va întîmpla cu treburile casnice după ce mă voi mărita. Cum vor fi ele împărțite între cei doi soți.

Pentru că ideea de căsătorie rezona, în mintea mea, într-un procent destul de mare, cu cea de gospodărie. Asta, pe de o parte, pentru că, în epocă (sfîrșit de ani 80) încă se subînțelegea, în mare măsură, că gospodăria e apanajul femeii. Și, pe de alta, probabil deoarece cuplul căsătorit pe care-l cunoșteam cel mai bine era cel al bunicilor mei, pentru care gospodăria era o preocupare perpetuă (de care, de altfel, am beneficiat și eu, copil fiind, cu vîrf și îndesat). Și pentru că-l vedeam pe bunicul meu mergînd regulat la piață, iar pe bunica mea, la fel de regulat, gătind, m-am gîndit că asta trebuie să însemne căsătoria: un du-te vino pentru de-ale gurii...

Desigur, nu eram atît de neșcolită într-ale vieții încît să nu intuiesc că aceeași instituție presupunea și alte lucruri, printre care unele de-a dreptul înălțătoare, cele mai înălțătoare, dacă pot spune așa – precum iubirea și împărtășirea. Dar pe astea, simțeam eu atunci, în vitejia mea a la Don Quijote, că le pot stăpîni. Gospodăria, însă, mi se părea partea goală a paharului, cea mîncătoare de timp, care te face să-ți ratezi viața.

Și atunci m-am apucat să scriu...pacturi. Pacturi despre ce credeam eu că înseamnă împărțirea sarcinilor într-o căsătorie. Împărtășirea idealurilor și împărțirea vieții de zi cu zi și a chestiunilor gospodărești. Aici intervenea și modelul părinților mei, pe care l-am lăsat mai la urmă în mod intenționat. Acolo era democrație totală, și, pe scurt, mai nimeni nu făcea treburile gospodărești. Aveai impresia că se făceau de la sine. De fapt nu era chiar așa, mama mea le făcea în general, dar nimeni nu i le impunea. Și nu am văzut, la noi acasă, vreo fărîmă de discriminare a femeii (și, desigur, nici a bărbatului).

Așa că, înainte de evenimentul matrimonial, eu asta îmi doream: să pun lucrurile pe făgaș cam ca la mine acasă, unde, din punctul ăsta de vedere, nu prea conta cine-i bărbat și cine femeie.

Pentru asta, cum am mai zis, am scris pagini întregi, și am obținut semnătura bărbatului to be pe aceleași foi mototolite, cu același pix cu care am scris și eu.

Să ne înțelegem: eu nu-mi doream să nu fac nimic în gospodărie; ci doar să nu fac numai eu, să facem cot la cot. În practică, în mare, cam așa s-a întîmplat. Oricum s-a demonstrat, în timp, că respectivul bărbat era și mai talentat la gătit, și mai răbdător în adormirea bebelușilor urlători...Eu, în schimb, puteam face altele...

Pactul s-a concretizat, nu am murit de foame, și nici nu ne-am înecat în praf și rufe murdare. Am supraviețuit. Mai greu, ce-i drept. Azi, însă, după 25 de ani, cînd mă uit în jurul meu, mi se pare ”ușor” hilar pactul meu de negospodărire exclusiv feminină. Cred și sper, din ce mai văd și aud, că, acum, lucrurile s-au mai normalizat și oamenii își împart cu voie bună treburile în gospodăriiile lor, matrimoniale ori nu.

Nu mai mi se pare ceva pentru care trebuie să militezi, cum mi se părea atunci. Nu mai mi se pare un capăt de țară. De altfel, multe realități sociale, în alt timp și din altă perspecticvă, nu mai sînt atît de înspăimîntătoare...Oamenii se ridică, în timp, deasupra lor...

În ceea ce privește rolul femeii în gospodărie, dacă e să privim statistic, cel puțin la noi, nu cred că nu continuă să fie predominant. Dar sper și știu că, pe ici, pe colo, cel puțin, s-a dus și prejudecata asta, într-o destulă măsură. Treburile gospodăriei, indiferent care, le face cel care are mai mult timp și mai multă disponibilitate în momentul respectiv. Iar ”la cratiță” poate sta oricine, se vede din numărul tot mai mare de bărbați bucătari talentați...

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: