Cărturești Carusel - cîteva observații

20 februarie 2015
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

În ultima vreme, am tot urmărit pe Facebook discuțiile dintre „hipsterii de dreapta și cei de stînga”, cum i-a numit cineva, legate de noua librărie Cărturești Carusel. Unii dintre ei, nu știu care pentru că nu mă pricep la hipsteri, voiau cu orice preț să ne convingă că s-au mutat definitiv acolo și postau selfie-uri din librărie, de pe tot parcursul unei zile: citind cărți, meditînd, luîndu-și brunch-ul de la ora doișpe la cafenea și, desigur, ceaiul de la ora 5. Ceilalți susțineau că e o librărie mult prea comercială, un soi de mall cu cărți.

Alții, mușterii obișnuiți ai librăriilor, observau că titlurile de la poezie sînt puține sau că secțiunea de carte pentru copii e cam subțire. Am intervenit timid, încercînd să-mi exprim o părere – cum ar fi că la 17.000 de euro chiria (sau cel puțin așa am înțeles eu de la știri), e imposibil să nu-ți dorești să cîștigi un ban, prin urmare era firesc ca librăria să fie „comercială”. Dar și că mă bucur că apar și altfel de locuri, „de cultură”, în Centrul Vechi, care începe să semene cu faleza de la Mamaia. După aceea am tăcut, pentru că nu eram foarte „în temă”.

Așadar, a doua zi după marea deschidere, am luat tramvaiul și m-am dus la pomul lăudat (sau criticat) fără sac, pentru că de obicei iau cărți de pe net, de la tîrguri de carte și de la edituri cînd au amabilitatea să-mi trimită. Sau direct de la autori.
Ce mi-a atras atenția în cele 30 de minute petrecute în librăria Cărturești Carusel? Sînt doar cîteva observații:
● Era plin de oameni care veniseră ca la Muzeul Antipa. Se plimbau, urcau și coborau scări sau stăteau la coadă la lift, frunzăreau, puțini cumpărau. Deocamdată, curiozitatea e mare, iar numărul „turiștilor” va scădea în timp.
● Interiorul e într-adevăr impresionant, elegant, restaurat cu atenție. Merită să intri măcar o dată ca să caști gura. Păcat de scările albe care se vor murdări în timp! Deja urmele de ghete și pantofi se imprimaseră peste tot.
● Cărțile par cumva pierdute în spațiul acela uriaș care îți captează toată atenția. Ele ar trebui să fie vedetele, dar de fapt nu sînt decît niște accesorii. Poți chiar să uiți de ele. Sau cel puțin asta a fost senzația mea. E ca și cum ai merge la acel gen de festival de film unde filmele nu prea mai contează, accentul se pune pe covorul roșu și rochia lui Nicole Kidman.
● „Personalul” e tînăr și amabil, dar seamănă cumva, habar n-am de ce, cu cel de pe un vas de croazieră de lux.
● Tot ce nu înseamnă carte e inadmisibil de scump. De pildă, o husă pentru tabletă pe care la emag ți-o iei cu 100 de lei costă 230 de lei. Da, dar ți-ai luat-o de la Cărturești Carusel! Sînt multe obiecțele de tip suvenir, din nou scumpe, dar care sînt probabil destinate turiștilor străini care vizitează Centrul Vechi. Mă întreb dacă vor băga și tricouri cu Dracula.
● Ce mi-a plăcut: erau mulți adolescenți, în gașcă, fără părinți, fără profi, veniseră de capul lor. Mi se pare o uriașă bilă albă pentru librărie – să fie trendy pentru acest gen de public. Să dea bine să fii văzut aici cu gagica, mai ceva decît la mall. Vrînd, nevrînd, toți acești puștani cu freze studiate vor deschide și cîte o carte, poate chiar o vor cumpăra. Mulți dintre ei stăteau pe jos la penultimul etaj, în cerc și purtau deja discuții „culturale”.
● O lansare aici va fi un adevărat spectacol, pentru că spațiul o permite. Mi-am imaginat-o deja: invitatul la parter, publicul împrăștiat de-a lungul etajelor, fiecare dintre ele oferindu-ți o altă perspectivă. 
● Hipsterii „de dreapta și de stînga” fraternizau deja sus, la ceainărie, așa că n-or să mai fie probleme din punctul ăsta de vedere. Se bea ceai, se mîncau prăjiturele minuscule. Era full. Nu-i nici pe departe genul meu de local, aici mi s-a părut cea mai mare concentrație de snobism pe metru pătrat (mai ales că ceainăria e mică) din librărie. Așadar, mi-am încheiat turul și mi-am zis că merit o bere nemțească cinstită la „100 de beri”.

Concluzia: nu e rău, e glamour, de recomandat străinilor culți care ne vizitează patria (tot vor cumpăra suvenire, așa că ce mai contează de unde), poate fi o bună carte de vizită. Însă librăria mea preferată din București rămîne Bastilia, un loc în care poți „simți” cartea și unde orice lansare de la mansardă e o bucurie (au și bere bună, „Nenea Iancu” și Afumerie). Pe locul doi, luminoasa și relaxanta Humanitas Cișmigiu.    





 
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.
sinnercahill jpg
Sinner se distrează la Melbourne tăbăcindu-i fundul lui Cahill
Liderul mondial Jannik Sinner are parte și de momente de relaxare la Melbourne.
pisica in curte   foto pixabay   Ralphs Fotos webp
Un bărbat de 46 ani, la un pas de moarte de la o zgârietură de pisică. „I-am salvat viața, acum trebuie să-i salvăm mâna”
Un bărbat de 46 ani, din județul Olt, a fost la un pas de moarte după un accident domestic. Cu o zi înainte de Revelion a fost zgâriat de pisica din gospodărie, detaliu pe care l-a trecut, câteva zile, cu vederea, după șase zile de la eveniment ajungând la spital în stare gravă.
masina politie foto: pexels
Urmărire ca în filme în Constanța: Un șofer a fost oprit în trafic de polițiști cu focuri de armă
Un tânăr de 26 de ani, cu dreptul de condus suspendat, a fost oprit de poliţişti în trafic cu focuri de armă, pe drumul naţional DN 22C, între Medgidia şi Poarta Albă, după ce a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Cum să iei antibiotice ca să nu-ți distrugi stomacul. Sfatul unui medic
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
profimedia 0733858592 jpg
Cum a reușit Suedia să reducă migrația la cel mai scăzut nivel în 40 de ani: O „schimbare de paradigmă”
Suedia a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de aprobări ale cererilor de azil în 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale. Este consecința unei modificări de politică din 2015, anul apogeului crizei migrației, când Suedia a absorbit 163.000 de migranți, cel mai mare număr raportat la populație