Bunica și renta viageră în UE

8 iunie 2014
Ghid de depistat wink wink uri la Minsk! jpeg

Hai să ne lăudăm - cum am dat rentă viageră la toată Europa!

E o poveste mișto, cu nervi, cu satisfacții, cu discuții lungi. Cu pasiune acolo unde nu te aștepți.

Prin 2011 mă uitam cu Lucian Luca pe niște cifre și tabele. Lucian este un statistician îndrăgostit de agricultură, deci un foarte bun expert în politici agricole, afiliat la CRPE. El susținea că renta viageră a fost un succes, că a reușit să facă ce și-a propus, adică să încurajeze oamenii bătrîni să iasă din agricultură, compensînd asta cu o alternativă socială. O politică umană și eficientă. 

Și care a eliberat terenuri mici, fărîmițate, puse la dispoziția fermierilor mijlocii - misiunea CRPE în zona politicii agricole e să susținem agricultura de mijloc, asta facem prin toate programele noastre. 

Discuția cu Lucian era într-un context în care niște ciobani de pe la guvern sau parlament (chiar nu mai știu care erau ăia, am uitat sincer) învîrteau prin presă ideea de amenzi: să dăm amenzi țăranilor bătrîni care nu lucrează pămîntul. Îmi venea să urlu cu gîndul la bunica mea, care suferea pentru că nu mai poate să muncească: sînt prea bătrîni, nu mai pot, nu puteți să faceți politici agricole trimițînd milițienii să dea amenzi!

În același timp, se întîmplau două fenomene – genul de efecte perverse neașteptate ale unor politici macro: a) prin intrarea în UE renta viageră înceta (nu se mai primeau dosare noi în plată) și b) subvențiile europene, în loc să încurajeze ieșirea din agricultură deveneau un stimulent pentru rămînere (“măcar să iau apia, maică!”).

După a doua bere neregulamentară consumată la birou ne vine ideea: dar de ce să nu le dăm subvenții europene decuplate de teren, să ia omul subvenția, dar să poată vinde/arenda, exact cum era cu renta viageră?! La cîți bani UE intră în agricultură, nu ar fi asta o cauză bună? A, nu se poate, nu pentru asta s-au inventat subvențiile europene, regulamentul nu ne lasă. Și cînd se schimbă regulamentul? În 2014. Hai să propunem pentru atunci. Adică vrei să facem un fel de rentă viageră pentru toată Europa? Îhî. 

Și...  zbang! Chiar așa numim documentul, intitulat modest, cum ne știți la CRPE:

Ne rupem timp din ce aveam de făcut (totul a fost făcut voluntar), căutăm o sală gratis prin București, venim cu cafea de acasă, chemăm oficiali, reprezentanți ai fermierilor, ziariști. Reacție mirat defetistă: băi, e mișto ideea, dar vă apucați voi să... Dăm mailuri pe unde știm, în stînga și dreapta: cioc-cioc, primiți cu propunerea?

Și aici vine momentul astral: la cabinetul Cioloș erau frămîntați de probleme similare. 

Sorin Moisă, șeful adjunct de cabinet (tocmai ales europarlamentar pe lista PSD - îi dorim carieră lungă și frămîntări plăcute și pe viitor) afirmă că i-am stricat vacanța - ideea se cerea băgată repede în draftul de regulament, deci stă omul în avionul spre plajă și rescrie. Așa a ajuns în rotițele decizionale. Un stat mare de prin vest, fără frămîntări agricole, s-a opus să fie măsură obligatorie, dar dacă țările vor, pot să o adopte, ca măsură opțională. Deci, măsura e băgată în meniul Reformei Cioloș.

Am sărbătorit. Ura, România și CRPE au dat subvenție multianuală decuplată de suprafață la toată Europa. Ce-ați dat, mă? Subvenție… lasă, e un fel de rentă viageră. Atunci ziceți-i dracu’ așa, ce nume e ăla? Bine, îi zicem rentă viageră, dar să știți că sînt diferențe (e pe șapte ani, nu e limită de vîrstă). 

Apoi un moment negru: cică România nu voia să o adopte. Primul draft al Programului Național de Dezvoltare Rurală trimis la Bruxelles nu o include. Moment de dat cu capul de masă. Adică am reușit să avem o măsură adoptată de Comisie, Consiliu și Parlamentul European, dar o vor folosi alte state și nu România?! Și bunica???!!!

Scriem despre asta un raport cu comentariile CRPE pe draftul de PNDR (multe lucruri bune acolo, dar

Organizăm panelul despre agricultură la Eurosfat – să dezbatem despre Europa, nu? Ambuscăm un înalt oficial de la Minister – domnu’, dar viagera, ce facem cu viagera? Omul e bun, are argumente. Uitați cît costă: și ne desenează. Moderez panelul, Lucian fierbe în sală. Nu costă atît, ați înțeles greșit ideea. Se oferă să refacă calculele. Bine, veniți la birou la mine și ne uităm pe cifre. Discuția continuă. 

Și acum citim interviuri. Precum acesta, cu

:

Întrebare AGERPRES: ”Prima variantă a PNDR trimisă la Bruxelles cuprindea 14 măsuri, dar recent ați anunțat că vor mai fi incluse încă două măsuri noi. Despre ce măsuri este vorba și în ce stadiu sînteți cu elaborarea lor? 

George Turtoi: Avem în discuție două măsuri noi și acum așteptăm calculele pentru a vedea în ce mod le activăm (…) Cea de-a doua măsură, mai pe înțelesul tuturor, este renta viageră. Noi i-am spus 'măsură de restructurare' pentru că se urmărește comasarea terenurilor. Raționamentul este în felul următor: pe pilonul I, pe programarea actuală, există o schemă nouă pentru ferme mici, iar prin renta viageră, fermierii care sînt activi în cadrul acelei scheme, după cel puțin un an de zile de activitate, pot să cedeze suprafețele lor de teren, între 1 și 5 hectare. Cedarea nu înseamnă neapărat vînzarea, ci inclusiv arendarea pe o perioadă foarte lungă care să certifice că iese din zona agricolă și primește astfel din pilonul II un sprijin de 120% față de sprijinul pe care îl primea prin schema de ferme mici din pilonul I. 120% din suma pe care trebuie să o primească pe plăți directe se ridică în jurul valorii de 184 de euro pe hectar”.

Deci, bunica, 120% din subvenție pentru ieșirea din agricultură - nu mai ești legată de glie prin subvenție. Odihnește-te liniștită!

Oamenii care au făcut-o posibilă:  Lucian Luca, Alexandra Toderiță – magicienii CRPE pe agricultură;  Sorin Moisă și echipa Cioloș, George Turtoi și echipa de la Ministerul Agriculturi, oameni mișto. 

O făcurăm și p-asta!

www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.