Au regretele vreun rost?

20 noiembrie 2018
Săritul la jugulară jpeg

Cînd, acum cîteva zile la un post de radio britanic, LBC, Bill, un ascultător, a sunat și, plîngînd, a mărturisit că a votat pentru Brexit, crezînd că face un bine, dar că își dă seama acum de greșeală, repetînd „Îmi pare rău, îmi pare atît de rău, m-am înșelat...” şi întrebîndu-se retoric „Ce-am făcut țării mele?”, am căzut pe gînduri: mi-am imaginat acest episod într-o Românie care ar ieși din Uniunea Europeană. Mi-am pus întrebarea: au regretele vreun rost?

Deși ținem minte, sper, cu toții, euforia generală a aderării, acel sentiment de mîndrie că am fost oficial admiși ca membrii ai Uniunii (cîți dintre noi nu păstrează fiorul primei călătorii în statele Uniunii, fără pașaport?), azi sîntem martorii apariției unei siderante și periculoase atitudini anti-UE.

Dacă la 1 ianuarie 2007 eram mîndri că sîntem cetățeni europeni în acte, în preajma referendumului din octombrie, sprijindu-se de isteria provocată de discuții despre „identitate” și „valori” mai mulți lideri PSD au început discursurile naționaliste și antieuropene.

Cînd prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a denunțat mutilarea legilor Justiției și a Codurilor Penale și pașii înapoi pe care România îi face în lupta anticorupție afirmînd că „ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție”, liderul PSD, Liviu Dragnea, a găsit de cuviință să folosească teoria castravetelui, legînd reproșurile lui Timmermans de referendum şi declarînd că România este „atacată în mod brutal”, „Europa” dorind, în viziunea sa, să „încalce dreptul de exprimare al românilor”.

Declarația lui Dragnea nu avea nici în clin, nici în mînecă cu criticile Comisiei Europene vizavi de guvernarea PSD. „Nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că nimeni din spaţiul UE poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria. Zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscuri. Nu cred că trebuie să mai mergem pe ideea «politically correct» să dăm bine la «porţi înalte»".

Firul a prins, urmînd ca și alți lideri să-l tragă în ghem. După Dragnea au urmat Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, Daniel Dragomir – cel care a și scris un soi de manifest anti-UE, intitulat „ROexit”, care prezenta 10 motive pentru care România ar trebui să părăsească Uniunea Europeană – printre care era enumerat, bineînțeles, și faptul că România nu mai trebuie să țină cont de recomandările MCV.

Liderilor PSD nu le convine raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), căci este raportul prin care se trag semnale de alarmă cînd un stat nou, sau în curs de aderare, nu își îndeplinește angajamentele, luate în contextul negocierilor privind libertatea, securitatea, justiția sau politica.

Nu mai departe de discursul recent al lui Florin Iordache din Parlament, cînd, de la tribună, a susținut că PSD va merge mai departe cu modificările legilor din justiție, în ciuda avertismentelor venite din partea Comisiei Europene, arătînd, pentru a-și sublinia convingerile, degetul mijlociu parlamentarilor de la USR.

Gestul lui Florin Iordache a fost comentat îndelung. Critica vizavi de obscenitatea lui Iordache ar trebui însă extinsă înspre toți liderii PSD care, prin discursurile lor naționaliste, dau dovadă de aceeași obscenitate, maschîndu-și aviditatea de putere prin aruncarea blamului către Uniunea Europeană.

Înflăcărarea anti-UE pe care o afișează unii lideri PSD nu va ține la cei care le înțeleg jocurile de putere. Va prinde însă la aceia care nu sînt dispuși să-și tempereze pornirile idolatre. La cei care, refuzînd să vadă nuanțele, vor crede orbește în minciunile idolilor.

Precum Bill, cetățeanul britanic care după ce a a picat în plasa propagandei politice și a votat pentru Brexit, își dă acum cu pumnii în cap, tînguindu-se că a făcut o greșeală. Revenind la acest episod, ne punem întrebarea dacă regretele mai au vreun rost. Cred că, uneori, pentru cei care au greșit, este, probabil, prea tîrziu. Pentru alții, care au urechi să audă și ochi să vadă,  pot avea un sens: acela că putem învăța din regretele altora.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.