Da’ la copia după buletin v-ați gîndit?

14 iunie 2014
Meseria de profesor jpeg

S-a încins o mare dezbatere în legătură cu proiectul de lege prin care, la cumpărarea de cartele telefonice prepay, cetățenii ar urma să-și dea datele personale. Adică, buletinul. Deci CNP-ul.

Observ cum s-a pornit un iureș de opinii și de cuvinte mari și grele. Unii compară situația de acum cu obligația de a înregistra mașinile de scris pe vremea lui Ceaușescu. Alții zic că e un pericol pentru democrație și îndeamnă la “oprirea sistemului de supraveghere din România”. (Poftim? Care sistem? Avem dovezile unei supravegheri generalizate?). Unii invocă, prin postări pe Facebook, dreptul fundamental la viață personală. Foarte frumos. Dar tot ei, tot pe Facebook,  au pus poze de la nuntă, din casă, cu părinții, cu copiii, informații despre ce mănîncă, ce locuri frecventează și cu cine etc.  Aaa, știu, mi se va spune că le-au pus de bunăvoie (alta e, mă-nțelegi, să-mi ia statul datele private decît să le pun eu însumi). Și mai frumos. Dar s-or fi gîndit că, la o adică, cine se pricepe (vreun serviciu secret al statului, dar și vreun alt serviciu care lucrează privat) poate să pună cap la cap acele date, să le interpreteze și coreleze și, astfel, să afle despre ei și lucruri pe care n-au vrut, de fapt, să le comunice public? Alții demască “modelul american de a supraveghea tot ce mișcă” și se întreabă dacă se poate avea încredere în Statul român că va fi în stare să gestioneze cum trebuie situația. În fine, sînt și unii care trimit direct la recitirea cărții

, la Big Brother și tot tacîmul, gîndindu-se că pasul spre “supravegherea în masă” a fost deja făcut.

Țipătul acesta dramatic cum că statul ne va supraveghea pe toți, ca un totalitar ce este, mi se pare că decurge un pic din "logica" drobului de sare. Nu numai că în alte țări democratice există deja o asemenea reglementare privind cumpărarea de cartele telefonice pe bază de nume și prenume și democrația n-a murit. Dar și la noi există milioane de oameni care au

la telefonia mobilă, deci au consimțit să-și dea datele personale companiilor care le furnizează servicii. N-am auzit pînă acum (nu cunosc vreo probă) că abonații la telefonie mobilă ar fi supravegheați în masă.

Dincolo de asta, însă, mi se pare că, în timp ce dezbat astfel de teme diafane și

cu privire la această binecuvîntată cucerire a tehnologiei numită cartelă

, oamenii uită de vechea, bătrîna, “tradiționala”

Concretă, fizică, trasă la copiator. Fiecare dintre noi și-a lăsat copii după buletin, precum cucul ouăle, peste tot. La tot felul de instituții ale statului – fără număr. Plus la bănci, magazine și te miri pe unde. La o iute încercare de a găsi răspunsul la întrebarea “cine mi-a cerut CNP/copie după buletin în ultimele șase luni?”, mi-au venit în minte următoarele: un magazin de computere, firma de servicii funerare care s-a ocupat de înmormîntarea mamei (ca să-mi dea nuș’ ce act cu care să mă duc la casa de pensii), un magazin de instalații de unde am cumpărat un robinet, două coturi, niște garnituri și o bucată de țeavă de cupru, un magazin de electrocasnice, banca unde am cont și pe unde nu m-am mai dus de multă vreme “fizic”, că prefer online banking (cică își actualizează datele – așa că mi-a mai tras repede un xerox după buletin, deși am zis că nu s-a schimbat nimic în datele mele de cînd am deschis contul, da’ cică așa trebuie). CNP-ul și/sau seria de la buletin mi-o cer și diverșii curieri care vin la redacție cu vreo carte, vreo revistă, vreo ceva, trimise de diverse instituții și persoane. E suficient? 

Așadar: am lăsat în urmă nici nu mai știu cîte copii după buletin, în mîinile cîtorva zeci de persoane, de ani buni încoace. Uneori, mi-am pus întrebări: de exemplu, de ce-i trebuie magazinului CNP-ul meu ca să-mi facă factură pentru un robinet și-o țeavă? Altminteri, n-am avut nicio ezitare să dau CNP-ul/copia după buletin. Pornesc de la ideea că trăim într-un stat democratic, avem o lege privind prelucrarea datelor personale, sancțiuni pentru cine o încalcă și instituții cărora mă pot adresa dacă observ că datele mele personale sînt folosite aiurea-n tramvai. Dacă n-aș porni de la ideea asta și de la prezumția de încredere, aș “intra la o idee”, precum Conu Leonida, și aș ajunge inevitabil la concluzia că “și nimica mișcă”. Nu vreau asta. Ca unul care, pînă în 1989, și-a declarat mașina de scris la miliție, pot să spun că nu e nicio asemănare –

– între situația de atunci și

-ul de acum. Deci, ca s-o simplific: din moment ce trebuie să-mi dau CNP-ul ca să cumpăr un robinet și două coturi (și îl dau, că e urgent, mi s-a spart o țeavă și-mi curge apa în casă), nu văd care e problema să dai CNP-ul pentru a cumpăra o cartelă de telefon.

Aaaa, nu pot pentru ca să zic că n-am, uneori, emoții la gîndul că unii (

, nu Statul “totalitar”) ar putea să-mi folosească nenumăratele copii după buletin în alte scopuri.

Bunăoară, mă obsedează de la o vreme ideea că aș putea să figurez pe lista susținătorilor pentru înființarea vreunui partid fără să știu. În România, conform legii, ca să înființezi un partid, e nevoie de un număr foarte mare de semnături, pe care nici dracu’ nu le obține așa ușor. Dar partide s-au tot înființat în ultimii ani, fiecare aducînd lungi tabele cu CNP-uri și semnături. Bag mîna în foc că în aceste tabele figurează date personale luate “la kil” cine știe de pe unde. E o simplă intuiție, n-am dovezi. Să nu-mi spuneți că toate partidele înființate în ultimii ani și care nu reușesc să ia nici 10-20.000 de voturi la alegeri au avut, pe bune, suta de mii de semnături de susținere la înființare, conform legii... Uite un proiect pentru militanții care apără viața privată: ce-ar fi să luăm la verificat, om cu om, listele depuse de partide la înființare ca să vedem dacă sutele de mii de susținători sînt chiar susținători pe bune sau sînt doar niște CNP-uri adunate “de pe piața liberă”? Știu, e greu, e de muncă. În schimb, să te dai victimă a posibilelor supravegheri în masă e mult mai simplu. Și mai

mai 

mai "conectat"...

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.