Personaje:
 
Andrei RUS (cadru didactic UNATC, redactor-șef Film Menu)
Andrei Gorzo (cadru didactic UNATC, critic de film Dilema veche)
Sergiu ANGHEL (șef departament Coregrafie UNATC, președintele Senatului UNATC)
Doru ANA (șef departament Actorie UNATC)
Florin ZAMFIRESCU (cadru didactic UNATC, fost președinte al Senatului)
Adrian TITIENI (rector UNATC)
și alte cadre didactice UNATC
 
La începutul acestei săptămîni, Andrei Rus a fost convocat în fața Comisiei de Etică a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale în urma unui denunț, că nu pot să-i zic altfel, formulat de Sergiu Anghel. Dl Anghel s-a plîns comisiei că pîrîții Rus și Gorzo au răspîndit „informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere”. Informațiile răspîndite de Andrei Gorzo le puteți citi chiar în Dilema, la rubrica lui săptămînală. Informații răspîndite de Andrei Rus se află pe pagina lui de Facebook. Andrei Rus a fost anunțat ieri că i se va desface contractul de muncă. Decizia a fost prezentată de către Comisia de Etică membrilor Senatului UNATC, iar agumentele par scoase dintr-o ședință de partid: Andrei Rus e vinovat că ar fi lezat imaginea publică a Universității și pe cea a conducerii UNATC. Comisiei de etică i s-a părut mult mai important să pedepsească lezarea imaginii Universității decît să investigheze criticile aduse de Rus și Gorzo și să ceară o anchetă internă. Nu mai vorbesc de viciile de procedură legate de concediere, care vor fi atacate în justiție. Dar acum, în acest punct al discuției, e capital să privim modul abuziv în care se încearcă îndepărtarea unor persoane care se fac vinovate de a-și fi exercitat pur și simplu spiritul critic.
 
Vă invit să fiți dvs Comisia de Etică a UNATC, măcar pentru jumătate de oră, și să judecați această execuție tristă, absurdă și regretabilă, petrecută într-o instituție publică de învățămînt din România.
 
Pe scurt, conflictul dintre apărătorii imaginii UNATC și cele două cadre didactice care au îndrăznit să ridice cîteva semne de întrebare legate de bunul mers al Universității a pornit de la tăierea fondurilor revistei Film Menu, singura publicație de profil din România, scrisă și editată de studenții UNATC. Andrei Rus a cerut explicații pentru tăierea fondurilor, Adrian Titieni a răspuns neconvingător, Rus și Gorzo au adus în discuție cîteva probleme majore ale UNATC, printre care mita luată de profesori la admitere, partea adversă s-a coalizat și a răspuns cu totul pe lîngă subiect, violent, miștocar, jignitor. În timp ce Rus și Gorzo au semnalat, punctual și argumentat, cîteva probleme în modul de funcționare a UNATC, Ana și Zamfirescu s-au eschivat făcînd apel la o surprinzătoare bășcălie homofobă.
 
Cîteva exemple:
 
Doru Ana: „Cer scuze tuturor celor care s-au lăsat manipulați de cei doi ”revoluționari” de la Facultatea de Film, care au pornit acest... ”Război în bucătărie”...Totul a pornit de la o minciună sfruntată... Revista ”Film Menu” nu a fost nici suspendată. nici interzisă nici pusă la...spate!... Nu vreau să reiau argumentele profesorului Zamfirescu, cu care sunt întru-totul de acord, dar tabloitizarea relației dintre conducerea școlii și cei doi pedagogi ”de școală nouă” este lipsită de... normalitatea spiritului universitar în care ar trebui să se poarte o polemică... Sunt absolut convins că revista ”Film Menu” nu va dispărea, chiar dacă la un moment dat, Doamne ferește, fondurile vor fi tăiate de vreun minister zelos și ”scrofulos la datorie!”... Fundația Accept o va lua sub... ocrotirea sa și o va readuce la viață... Nu-i așa, băieți?!?”
 
Profesorul Zamfirescu răspunde, respectînd, desigur, „normalitatea spiritului universitar în care ar trebui să se poarte o polemică”: „Doru, o iau înaintea altora: ai scis "tabloitizare" in loc de tabloidizare". E atât de grav încât ți se va pune la îndoiala gradul didactic! Nu știu la ce te referi, cu privire la o Fundație anume. Poate aflam împreuna!”
 
Dacă n-au aflat încă despre ce fundație e vorba, le spun eu: revista Film Menu a editat un număr despre Queer Cinema, a organizat cîteva proiecții în colaborare cu Fundația Accept și a fost de acord să găzduiască conferința lui Andrew Solomon, autorul volumului Demonul amiezei. O anatomie a depresiei și președintele Pen Club America, conferință anulată la Biblioteca Națională din București din rațiuni homofobe. În loc să încurajeze deschiderea Universității către toleranță și acceptare, Zamfirescu și Ana vor s-o țină închisă în capsula urii și a disprețului față de alteritate.
 
Zamfirescu continuă atacul la adresa lui Andrei Rus și sugerează, cu un grobianism rar, că Rus e homosexual și că, dacă face prozelitism gay printre studenții lui, atunci ar putea veni părinții lor să se plîngă la ușa UNATC-ului (Rus nu e homosexual, dar asta n-are absolut nici o importanță):
 
„Andrei, poti sa fii cum vrei si cum simți ca te-a făcut natura, dar nu cred ca poti sa trăiești doar intr-o Rezervație. Tu ce faci, lupți ca sa-i convingi pe toți sa fie ca tine? Dacă părinții tai erau de părerea ta? Nu-mi permit sa dau nume, abia asta ar fi discriminare, dar in orice timp si-n orice loc au existat si vor exista homosexuali. In același timp exista si heterosexuali. Mare e grădina domnului si cred ca avem loc cu toții in ea! Deci tu ce dorești de fapt? Avem la admitere locuri pentru rromi, dorești sa se anunțe si locuri pentru homosexuali? Nu cred ca va fi o problema, dar... te-ai fi înscris pe acel loc? (...) Fii cum simți, dar apuca-te totuși de ceeace fac si colegii tai - caută o cale noua in arta, fii revoltat contra a ceeace este șablonat si prăfuit, altfel nu inteleg ce le predai studenților din UNATC. Fiindca dacă le predai ce clamezi, ne putem trezi cu părinții lor la poarta școlii si atunci sa te ții!!! Iar nopțile tale, așa rușinos cum ești, crede-ma, nu interesează pe nimeni!
PS cu regret te anunț ca termenul homofob nici nu exista in dictionar. In schimb exista cuvinte ca perversiune, corupere, etc., care descriu lucruri interzise unui cadru didactic…”
 
Mi-e greu să citesc rîndurile astea știind că ele aparțin unor oameni care formează viitoarele generații de actori. Mi-e greu să le citesc știind că ele sînt scrise de un cadru didactic de la o instituție de învățămînt superior din 2015.
 
Dar se poate și mai rău. Sergiu Anghel, cel care i-a pîrît comisiei de etică pe Rus și Gorzo, face frecvent comentarii rasiste și antisemite. Iulia Popovici le-a adunat pe cîteve dintre ele pe blogul ei de pe Adevărul. Doar o mostră:
 
„Retragerea cetateniei! Imediat! La fel, tuturor tziganilor platiti de cercuri ostile Romaniei care accepta sa functioneze ca agenti de imagine in vederea discreditarii romanilor ca popor european. Arestati-l la aeroport cu prima ocazie! Unde sunteti domnilor de la Oficina (sic) pentru Combaterea Discriminarii?“.
 
Onor Comisia de Etică, Onor Senatul, felicitări, doamnelor și domnilor, pentru că ignorați xenofobia discursului public al unor profesori care predau la UNATC și sancționați prin concediere opiniile critice la adresa Universității. Imaginea UNATC nu e lezată de Gorzo și Rus, e lezată de dvs, de abuzurile pe care le girați cu atîta naturalețe, de felul retrograd și totalitar în care gestionați o dezbatere despre instituția pe care o conduceți, de miștourile cu care minimalizați părerile care nu vă convin. În acest moment, sînteți în pericol de a îngropa UNATC-ul sub muntele propriei dvs intoleranțe și lașități. Din fericire, sîntem cu ochii pe dvs.
 
Mi se pare capitală reacția cît mai consistentă a opiniei publice apropo de situația de la UNATC. Vorbim despre o instituție publică de învățămînt superior, despre un anumit cod de bune practici și despre dreptul de a avea o opinie critică. De aceea, sper la o solidarizare masivă a regizorilor, a scenariștilor, a actorilor, a scenografilor, a studenților, a criticilor, a publicului de teatru și de cinema. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică nu e a domnului rector Titieni și a comisiei de etică a domniei sale. Iar asta ar trebui să fie destul de clar pentru toată lumea. Au apărut deja reacții ale regizorilor Radu Jude, Gianina Cărbunariu și Corneliu Porumboiu. Le aștept și pe celelalte. 
 
Închei oarecum melodramatic, dar simt că e nevoie de o coloană sonoră pentru filmul ăsta prost, care, sper, se va transforma într-o poveste despre triumful curajului și al perseverenței: