Anul 1989 (acum 25 de ani...)

1 iulie 2014
Povestitori și ascultători (întîmplători) jpeg

Pentru noi, toți, un an important, deși controversat. Pentru generația noastră, de decreței, care eram atunci în floarea vîrstei, cu atît mai important. Pentru mine, una, ca exponentă a... poporului neaoș, cît și a generației deja amintite – unul de căpătîi: anul în care m-am măritat.

Anul 1989  a fost, pentru mine, agitat de la început. Din 88 cunoscusem un coleg de facultate care-mi plăcuse și cu care ”ieșeam”, cum se mai poate zice prin diverse timpuri. Părinții lui, însă, nu prea vedeau cu ochi buni ieșirile astea, mama lui casnică fiind și foarte legată de al său fiu, iar tatăl – bine cu sistemul (comunist). Eu eram o paria, aveam un dosar mizerabil, cu o soră fugită în străinătate și rămasă în Australia, deci nu eram o partidă. Nici măcar să fiu membră de partid nu-mi propuseseră, deși n-aveam note rele, la Facultatea de Limbi Străine, pe care o făceam atunci.

Băiatul respectiv putea avea viitor, dacă și-ar fi văzut de carte și de... partid, cum ar fi vrut părinții lui. Dar el nu, își pierdea timpul cu fata asta paria, pleca în excursii la Clăbucet sau în tabere la Slănic Moldova cu ea (!) și lipsea de la cursuri, ba mai și rămînea să doarmă, tot cu ea, într-un demisol mizer. De fapt, cel mai cool demisol pe care l-a putut vedea cineva vreodată. Pe lîngă faptul că era atît de cald înăuntru, cum rar întîlneai pe vremea lui Ceaușescu, camera, practic umplută de un singur pat uriaș, acumulase atîtea lucruri pe verticală, încît părea înaltă și spațioasă.  

Totul pînă la gemulețul cu gratii, singurul care aducea lumina zilei în hruba mea de atunci. Pe geamlîcul ăsta am văzut eu un motan uriaș cum se juca cu un șoricel înainte să-l mănînce, același motan pe care l-am simțit, într-o altă noapte, cum mă scruta cu ochi fosforesecenți, de pe interiorul pervazului. Și tot pe ăst gemuleț am văzut picioarele părinților iubitului meu de atunci, cu care urma să mă căsătoresc, cum adastă și nu se mai mișcă de acolo, căutîndu-ne... pe noi. De fapt pe el, cel fugit de acasă să se însoare (cu o geantă roșie și 3 perechi de ciorapi găuriți și groși). După ce picioarele s-au oprit, gurile lor s-au pornit. Au strigat la noi pe deasupra perdelei opace (norocul nostru!), cu o furie răbdătoare, ce a ținut vreo jumătate de oră. Timp în care noi ne ascunsesem sub plapuma aceluiași pat uriaș, așteptîndu-i să plece, fără să mișcăm, fără să respirăm...Și, într-un foarte tîrziu, au plecat.

Nunta s-a făcut totuși, în același an, prin august. O nuntă ca-n povești: înainte de ea am fost trei zile la Mamaia, unde am cheltuit puținii bani de nuntă, trimiși de o nașă din Germania, într-o pre-"lună" de miere. Apoi ne-am întors în București, unde am realizat că nu aveam rochie, eu, mireasa, și nici mirele costum. Viitoarea nașă a viitorului meu fiu mi-a împrumutat o foarte frumoasă rochie „mariner”, dar pe roz, cu talie și decolteu, iar tatăl mirelui i-a împrumutat acestuia un costum ou de rață. Țin minte cît am alergat pentru niște sandale mediocre și cum m-am coafat într-un stil foarte ...eighties. Toate astea pentru o  biată cununie civilă  (pe vremea aceea eram împotriva nunții la biserică, pentru că o asociam, în prostia mea, cu cea cu dar, pe care o detestam). După care, ca suprem semn de împăciuire, am serbat cununia civilă fără dar în apartamentul de bloc al părinților fostului iubit devenit soț, la masa dată de soacra mare. Mă mir și acum cum au încăput vreo 30 de persoane în sufrageria și holul blocului ceaușist din Dristor.

Cert e că, totuși, masa s-a terminat, și, cu brațele pline de flori și de cele cîteva cadouri care, în general se repetau, pentru că modelele de cearșafuri și pahare de pe vremea lui Ceaușescu erau cu totul vreo 4-5, ne-am îndreptat, fericiți, spre același demisol.

La cîteva luni după nuntă a venit ceea ce unii dintre noi continuăm, prostește, să numim ”revoluție”. Dar despre asta cu altă ocazie.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.